Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinogradari, oprez!

Vinograde 'kosi' opasna zlatna žutica

Cvrčak
Foto: Pixabay
1/5
10.06.2016.
u 23:00

Jedna od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi najviše je zahvatila Istru – više od 70% trsova, najviše malvazije

Još uvijek se lome koplja oko terana, no u Istri ga uskoro možda neće ni biti. Pošast zlatne žutice, poznate i pod nazivom Flavescence dorée (FD), koja se smatra jednom od najdestruktivnijih i najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, u Istri je, prema tvrdnjama Ministarstva poljoprivrede, zahvatila više od 70% trsova, od Umaga, Buja i Novigrada do Tara, Poreča, Kaštelira, Višnjana i Vižinade. Pogođene su sve sorte, a najviše je stradala najzastupljenija malvazija.

Gladni cvrčak nosi bolest

Epidemijom su obuhvaćeni i vinogradi Karlovačke, Zagrebačke, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Vukovarsko srijemske županije, te je opravdana bojazan stručnjaka kako bi, ne suzbije li se na vrijeme, zlatna žutica mogla donijeti posljedice kakve je Hrvatska svojedobno pretrpjela od filoksere. Dr. sc. Željko Budišćak iz Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo objašnjava kako je uzročnik zlatne žutice fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka (floemu), a za njegovo epidemijsko širenje “zaslužan” je nekoliko milimetara velik američki cvrčak (Scaphoideus titanus), zasad jedini poznati prirodni vektor te bolesti.

Sišući sokove iz floema vinove loze, cvrčak žuticu prenosi na zdrave trsove, a kako nema izravnih mjera zaštite kojima je moguće suzbiti ovu opasnu bolest, koja je u nas prvi puta uočena 2009. u Vivodini, jedini je način iskorjenjivanja bolesti krčenje zaraženih trsova, čak i čitavih vinograda. Prve fitosanitarne mjere resorno je ministarstvo propisalo 2013., a 2014. prvi su put određena i demarkirana karantenska područja s ciljem iskorjenjivanja te bolesti. No alarm je upaljen, potvrđuje i proširenje liste žarišnih područja u ovoj godini, dok se u Istri već vade deseci hektara zaraženih loza. Samo u općini Brtonigla više je od 40 zaraženih hektara, od kojih je Luciano Visintin, vlasnik vinarije Veralda, koja se nedavno okrunila čak četirima nagradama na prestižnom godišnjem ocjenjivanju najboljih svjetskih vina Decanter u Londonu (među kojima i Platinum best in show profile za teran Istrian berbe 2015.), iskrčio 9,7 ha.

Vrijeme za insekticide?

Optužuje Savjetodavnu službu da ne radi svoj posao, a iako je bilo zahtjeva da se zbog žutice na području Brtonigle proglasi i elementarna nepogoda, kako bi se iz fondova EU financirala obnova iskrčenih vinograda, općina je to odbila.

Neslužbeno se čuje kako neki vinogradari namjerno ignoriraju problem jer su, kad žutica zahvati 20% trsova, dužni iskrčiti sve. No tako samo pogoršavaju situaciju.

Dr. sc. Budišćak kaže kako bi svi koji sumnjaju na tu pošast u svojim vinogradima bez odgode trebali obavijestiti fitosanitarnu inspekciju ili Zavod za zaštitu bilja jer je bolest moguće točno dijagnosticirati samo laboratorijskom analizom. S obzirom na to da oboljelim trsovima nema pomoći, moguća je tek prevencija bolesti suzbijanjem američkog cvrčka insekticidima u vinogradima i rasadnicima u kojima je utvrđena njegova nazočnost u nekoliko navrata – prvi put nakon cvatnje loze, sredinom lipnja.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije