Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJADVENT: VINKOVCI

Advent za poželjeti: 'Kod nas možete sami po želji ispeći slavonske kobasice ili ćemo mi to učiniti za vas'

Advent u Vinkovcima
Foto: \'Davor Javorović/PIXSELL
1/8
14.12.2023.
u 10:14

Večernjak na predbožićnim slavljima u gradovima diljem Hrvatske

Kad od svjetlošću blagdanskih lampica obasjanom Ledenom bajkom pogledate ka baroknom središtu prema najopjevanijoj lampi u Hrvatskoj, onoj što "gori nasrid Vinkovaca", na tren će vam se ta slika s klizačima i okićenom starom gradskom jezgrom učiniti kao da je zaustavljena u vremenu. Idiličnu maštariju prekinut će taktovi pjesme o maloj frituli, žamor i veseli smijeh posjetitelja adventa u najstarijem europskom gradu, Vinkovcima.

Uživaju sve generacije

Slavonski specijaliteti i gostoljubivost nadaleko su poznati i u vinkovačkoj blagdanskoj ponudi ne treba ih nešto posebno ni isticati jer su dio koji se jednostavno podrazumijeva. Kobasice pripremljene prema tradicijskoj recepturi naći ćete u kućicama u nastavku pješačke zone, nedaleko od četrdesetmetarske Ledene bajke, koja se prometnula u središnje mjesto na kojem se okupljaju obitelji i na kojem uživaju sve generacije. Dodamo li tome da je ulaz na klizalište euro te da toliko stoji i najam klizaljki za one koji nemaju svoje, ljubitelji zimskih čarolija neće se izložiti (pre)velikom trošku.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

– Kod nas možete sami po želji ispeći slavonske kobasice ili ćemo mi to učiniti za vas – skidajući s pročelja par kobasica, izgovara vlasnik Maxo stavljajući ih na otvorenu vatru uz kućicu.

Pijuckajući kuhano vino (dva eura), posjetitelji su stali uz stolove postavljene između adventskih kućica s ugostiteljskom ponudom. Jednako kao kuhano vino koštaju i lepinje langošice, no najmlađima su izgleda najslađe nešto skuplje fritule, prelivene čokoladom. Na jednoj od kućica pripremaju se i tradicionalne slavonske tačke – "torbice" od tijesta punjene pekmezom (3,5 eura).

NITKO NEMA VINKA Sa snjegovićem u tradicionalnom šokačkom ruhu, s kapom,dukatom i zlatovezom, svi se žele fotografirati za uspomenu
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Oko adventskih kućica, klizališta uz koje je i vinkovački dom Djeda Božićnjaka te ove godine otvorene velebne Gradske knjižnice, podignute na mjestu jedine knjižnice koja je u Domovinskom ratu do temelja uništena, sve vrijeme se u pješačkoj zoni i njezinu produžetku vrzma snjegović Vinko, nova adventska maskota. Vinko je pravi Slavonac u tradicionalnom šokačkom ruhu, s kapom, dukatom i zlatovezom. S njim se svi žele fotografirati za uspomenu.

– Nitko nema Vinka – zadovoljno kaže zamjenik gradonačelnika Josip Romić predstavljajući nam što će se sve tijekom adventa događati u gradu, dakako pod paskom snjegovića Vinka i Djeda Božićnjaka.

Program traje do 6. siječnja, petkom se održavaju koncerti zabavne, a subotom duhovne glazbe, pregršt je sadržaja za djecu, ove je nedjelje božićni sajam, drugi dan Božića u parku Meraja bit će žive jaslice, a doček Nove godine priredit će se i za djecu i za odrasle...

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

No najposjećeniji, a po mnogima i najčarobniji moment adventa u gradu na Bosutu zbit će se ove nedjelje u 19 sati, kada će se održati jubilarni, deseti jedinstveni "Koncert s prozora Gimnazije" u kojem sudjeluju orkestar i zbor Glazbene škole Josipa Runjanina.

Tradicionalni božićni duh

U gradu u kojem se u kontinuitetu živi već dulje od 8000 godina kažu nam kako su nastojali da njihov advent ne budu samo blještave lampice, kobasice, kuhano vino.., već su nastojali dočarati te posjetiteljima pružiti toplinu stare Slavonije i tradicionalni božićni duh kakav se mnogima urezao u sjećanje još u djetinjstvu, no danas ga sve rjeđe mogu naći. Posjet Vinkovcima za blagdane, uvjereni su, tu bi potragu mogao okončati:

– Dođite u Vinkovce i osjetite šarm našeg adventa – pozivaju zamjenik gradonačelnika Josip Romić i svi Vinkovčani.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mrbr
mrbr
14:20 14.12.2023.

:P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije