Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEUČILIŠTE U OXFORDU

Usprkos sve većim investicijama u nove tehnologije, najviše CO2 godišnje uklone šume

Šuma
Foto: pixabay
1/3
19.01.2023.
u 10:36

Da bi se temperatura na planetu ograničila na 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad temperature u predindustrijskom razdoblju, kao što je zacrtano Pariškim sporazumom, potrebno je do 2050. iz atmosfere ukloniti oko 1300 puta više CO2 novim tehnologijama i dvostruko više putem drveća i tla, procjenjuje se u izvješću.

Svake godine iz atmosfere se ukloni oko dvije milijarde tona ugljičnog dioksida, ali uglavnom zahvaljujući šumama, usprkos sve većim investicijama u nove tehnologije, doznaje se u četvrtak iz izvješća više institucija predvođenih sveučilištem u Oxfordu. Da bi se temperatura na planetu ograničila na 1,5 stupnjeva Celzijevih iznad temperature u predindustrijskom razdoblju, kao što je zacrtano Pariškim sporazumom, potrebno je do 2050. iz atmosfere ukloniti oko 1300 puta više CO2 novim tehnologijama i dvostruko više putem drveća i tla, procjenjuje se u izvješću.

Koautor izvješća Steve Smith s Oxforda napominje da usprkos rastućem interesu za taj problem i sve većim ulaganjima postoje "velike rupe u informacijama". Uklanjanje CO2 uključuje skupljanje stakleničkih plinova i njihovo dugoročno skladištenje u tlo, oceane, geološke formacije ili proizvode.

Za sada se CO2 gotovo u cijelosti uklanja sadnjom drveća i boljom obradom zemljišta. Od 2020. do 2022. globalne investicije za uklanjanje CO2 dosegle su oko 200 milijuna dolara, a od 2010. u javne institucije za istraživanje i razvoj slilo se oko četiri milijarde dolara. Cilj većine zemalja je do 2050. ostvariti nultu stopu emisije CO2.

Jan Minx, s njemačkog Istraživačkog instituta Mercator, ističe da moramo "agresivno razvijati nove metode uklanjanja CO2 iz atmosfere" ako želimo ostvariti zadani cilj.

"To će potrajati jer smo tek na početku", rekao je Minx.

U prosincu je američko ministarstvo za energetiku odobrilo 3,7 milijardi dolara za projekte uklanjanja CO2. EU planira do 2030. svake godine ukloniti pet milijuna tona CO2.

Više zelenih tema pronađite na web stranici Rezolucija Zemlja!

VIDEO: Otkriveno je kako je Shakira shvatila da ju Pique vara: Raskrinkala ga je prazna staklenka džema

Komentara 2

HO
homofobic
20:27 28.01.2023.

Zelio bih pitati sve te mudre glavice sto uklanjaju CO2 iz atmosfere cime cemo hraniti stanovnistvo jer kruh, grah i zelje s kobasicama ne rastu ako nema dovoljno CO2 u atmosferi i sa svakim smanjenjem koncentracije CO2 proizvodnja biljne mase ce se odvijati sve sporije jer koncentracija raspolozivog CO2 utjece na kinetiku kemijske sinteze celuloze i bjelancevina. Ukratko manji a koncentracija CO2 manje efikasna proizvodnja hrane na planeti i to ne samo hrane za ljude nego za apsolutno sav zivot zivotinjsi i biljni! Da li nam je cilj spasiti planetu pod cjenu unistenja SVEGA zivog na njoj? Za koga ju onda spasavamo? Krajnji rezultat uspjesnog spasavanja Zemlje ce biti mrtva planeta mrtvih mora i tla bez suma, livada socne trave, bez icega zivog i kada sve pomre zadnje bakterije ce razgraditi posljednje ostatke uginulih zivih bica, CO2 ce u atmosferi porasti na nikada ranije videne kolicine i tek tada ce Zemlja biti velika pecnica u kojoj ce sve biti usijano ali bez zivota jer su neki bedaki uspjeli umanjiti kolicinu CO2 u atmosferi! CO2 u atmosferi je zapravo jedina zastita od globalnog staklenickog spaljivanja jer CO2 u sprezi s zivotom na planeti kontrolira planetarnu temperaturu. Da Zemlja opstane najbolje sto mozemo uciniti je ne dozvoliti smusenim tikvanima ne prckati u sistem koji je Stvoritelj kreirao i koji je do sada eonima funkcionirao!

HO
homofobic
20:05 28.01.2023.

Jako lijepo da sume "uklone iz atmosfere" silne kolicine CO2 te da to tzv. znanstvenici obznane tupavoj publici koja nema volje sama malo razmisliti. Svi konsekventno "zaborave' spomenuti da te sume svake jeseni odbace silne kolicine lisca, da se to lisce unutar nekoliko slijedecih godina ponovno razgradi i truljenjem oslobodi sac CO2 koji je sacinjavao to lisce i prvotno "otstranjen iz atmosfere". Konacno kada stablo padne i strune u atmosferu vrati i posljednju molekulu CO2 koju je "otstranilo iz atmosfere". Znaci N E M A nikakvog trajnog odstranjivanja CO2 nego se tu radi o redovitom ciklusu 'disanja" planete slicno nasem vlastitom disanju samo ciklus traje nesto duze i sporije. Na planeti Zemlji danas ima upravo toliko atoma ugljika koliko ih je bilo prije milijune godina i jednako tako i molekula kisika i kolicina CO2 u sistemu varira unutar ekstremnih parametara kao sto se to uvijek desavalo tokom eona prije nego su ljudi poceli peci cevapcice i voziti se parnim strojevima ili automobilima s motorima na unutarnje izgaranje Nas utjecaj na globalni sistem je po prilici slican efektu nadobudnog Stefeka koji u gradsku luku nosi stolarski metar da izmjeri koliko ce se dignuti nivo oceana kada se on popisa u more!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije