Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Stručnjaci otkrili: Nemojte držati ulje na ovom mjestu jer može biti štetno!

Shutterstock
19.01.2023.
u 10:30

Ako često koristite ulje za kuhanje i pečenje, vjerojatno ga držite negdje u blizini štednjaka. Iako vam se to čini kao dobra opcija jer vam je nadohvat ruke, to možda zapravo i nije baš najbolja opcija jer može doći do oksidacije što je štetno za ulje, piše Mind Body Green.

Obiteljska liječnica Cate Shanahan kaže da držanje ulja pored štednjaka neće dovesti do toga da vam se ulje puno brže pokvari.

6 mitova o kuhanju tjestenine: Kuhate li je i vi pogrešno?

1/6

- Vrućina bi potencijalno mogla oksidirati ulje, a oksidacija je užasno štetna, ali osim ako ne držite ulje točno iznad ploče štednjaka ili imate jako vruć pult, onda govorimo o razlici od nekoliko stupnjeva - rekla je Shanahan.

Kako objašnjava, to neće biti dovoljno da značajno skrati životni vijek ulja, ali to ne znači da je to najbolje mjesto za njegovo držanje.

Jim Savage, kalifornijski proizvođač organskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja ističe da je pravilno skladištenje najbolji način da se očuvaju zdravstvene prednosti dobrih ulja za kuhanje poput maslinovog ulja. Napominje da je najbolje pronaći hladno, tamno mjesto jer kisik, svjetlost i toplina najbrže razgrađuju ulje.

- Dakle, najbolji način čuvanja ulja je u smočnici - navodi Savage.

Bez obzira na to držite li ulje u smočnici ili pak pokraj štednjaka, Shanahan kaže da možete izbjeći oksidaciju izbacivanjem ulja za kuhanje koja najlakše oksidiraju. Dodaje da je ukupno osam takvih ulja: kukuruzno, kanolino ulje, ulje od sjemenki pamuka, sojino, suncokretovo ulje, ulje šafranike, ulje od sjemenki grožđa i ulje rižinih mekinja. Shanahan dodaje da toksikolozi koji testiraju ove vrsta ulja na probleme s oksidacijom kažu da se ne bi trebala koristiti za kuhanje.

Zdravija ulja, s druge strane, obično se ekstrahiraju iz većih orašastih plodova ili sjemenki, pa zahtijevaju manje obrade i imaju veće zdravstvene prednosti. Zdravija ulja uključuju ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo, sezamovo, orahovo, bademovo, laneno ulje, ulje avokada i ulje od kikirikija.

Mbg napominje da ne biste trebali držati ulje tamo gdje postoji izvor topline jer čak i kada je izloženost toplini mala, ona je i dalje faktor, zajedno sa svjetlom i kisikom. Dakle, ako želite maksimalizirati vijek trajanja ulja za kuhanje i smanjiti oksidaciju, najbolje ga je držati u ormariću.

Mogu biti vrlo korisna: Četiri načina na koja možete koristiti jaja u kućanstvu, a nije za jelo:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije