Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Tomašević: Već me pitaju mogu li im srediti natječaje, ali veze mogu zaboraviti

Tomislav Tomašević
04.09.2020.
u 10:16

Pratite prijenos uživo od 10 sati na našem portalu Večernji.hr ili na našoj Facebook stranici

Čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević gostovao je u 10 sati na Večernji TV-u. Tomašević je govorio o Zakonu o obnovi Zagreba, ali i o utrci za gradonačelnika glavnog grada u koju i sam ulazi.

Hoćete li podržati Zakon o obnovi?

– Ovisi o usvajanju amandmana. Nakon prvog čitanja prošlo nam je desetak amandmana tako da smo zadovoljni što se tiče financijskog okvira. Ne očekujemo da će se sva 33 amandmana koje smo predali usvojiti. Bitne su nam stvari koje se tiču bolje provedbe, koje rješavaju nepravdu i nelogičnosti i onemogućuju korupciju. 

Ključne zamjerke?

– Ako ćemo govoriti o nepravdama, trebalo bi izjednačiti ljude kojima je srušena kuća i trebaju dobiti zamjensku, koji ne mogu dobiti zamjensku ako imaju drugu nekretninu na području ovih triju županija, a s druge strane, onaj tko ima 10 stanova može dobiti sufinanciranje za prvi stan koji mu je srušen i to 80% za konstrukcijsku obnovu. I ne samo za to nego i za sve ostalo u iznosu od 50%.

Što se tiče institucionalnog okvira, najviše smo se fokusirali na Fond, zamislili smo da nastane po uzoru na Zavod za obnovu Dubrovnika. Trenutačno Fond ima gotovo nikakve ovlasti. Imamo jako mnogo institucija, a trebalo bi biti sve na jednom mjestu i da imaju veće ovlasti.

Zašto se ne bi primijenio zakon koji se primjenjivao kod obnove Dubrovnika?

– To morate pitati vladajuće. Nije nam jasno zašto se izmišlja topla voda. Nije riječ o zakonu iz neke druge zemlje, nego o modelu koji se u našoj zemlji pokazao uspješnim.

O ljetnoj stanci

– Mi smo imali radno ljeto. Iz Zagreba smo se micali samo kad smo imali sastanke u Dubrovniku oko problema koje su oni imali oko obnove. Čudim se da vladajući nisu kontaktirali Zavod i učinili isto.

Što mislite zašto je to tako? Je li razlog taj što je sve raštrkano da ne bi bilo transparentno?

– Može biti da je razlog da ne bude transparentno, ali vjerojatnije je da svaki ministar, ravnatelj zavoda i gradonačelnik žele zadržati moć.

Stalno se odgađa glasanje, dolaze hladniji dani. Brine li vas situacija?

– Brine. I dalje mislim da smo bili u pravu i da nismo trebali ići na ranije izbore jer bismo imali Zakon već u lipnju. Imali bismo vremena ne samo za obnovu nego i za sanaciju. Ovako se bojim da će dosta objekata biti nesanirano i da će tako dočekati zimu. 

Premijer kaže da će obnova stajati 86 milijardi eura.

– Ne to je šteta, a obnova će iznositi nešto više od 40 milijardi eura.

Odakle novac za to?

– To morate njih pitati, ali razmatrajući ono što oni navode, sigurno će biti iz europskih fondova. Nešto će se iskoristiti iz sljedeće financijske perspektive, nešto povoljnijim kreditima, a dio i iz proračuna.

Je li razlog što se još ništa ne događa to što još nema novca? Jesu li pomaci mogući uoči lokalnih izbora?

– Mislim da je vjerojatno da se odugovlačilo jer se čekalo da se osigura novac. Mi govorimo sada o 40 milijardi kuna tijekom nekoliko godina. Udio države bio bi nešto veći od 20 milijardi. Uzmimo za primjer jedan projekt, ova afera Josipe Rimac. Novca zapravo ima, samo stalno odlazi u privatne džepove, što se vidi i u slučaju Josipe Rimac.

Sve je duži popis ljudi u aferi Rimac koje Uskok želi ispitati. 

– To je situacija koju svi znaju. Svi znamo da su oni građani prvog reda. Svi ostali su drugog reda. Ne samo da se stranački zapošljava i namještaju poslovi nego se i ispiti sređuju za odabrane kojima se onda vraćaju protuusluge. Tome se treba stati ma kraj. Svi govore da to treba učiniti, ali kada dođu na poziciju moći, ne čine ništa.

I vi želite na poziciju moći. Želite doći na mjesto gradonačelnika. Kako biste vi riješili rodbinske, kumovske veze?

– Svima koji mi se već sada obraćaju govorim da mogu na to zaboraviti. Već su krenula pitanja mogu li im srediti nešto s različitih strana. U Hrvatskoj se naučilo na takav način rada, a to se može riješiti jedino u praksi. Netko mora povući crtu. Kada se toga riješimo, onda ćemo moći imati kvalitetnu komunalnu uslugu i sniziti cijene nekih usluga. 

Kako mislite pobijediti Bandića?

– Bio je nepobjediv jer nije imao konkurenciju. Svi koji su išli protiv njega u nekom su trenutku radili s njim i to je bilo neuvjerljivo biračima. Ja ne mislim da je njegova odluka o tome hoće li se opet kandidirati ili neće. Prije svega to je odluka velikih tvrtki koje posluju s gradom, obavljaju sve i imaju veliki interes.

HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika

– HDZ ne može pobjeći od odgovornosti jer su Bandiću zadnjih pet godina držali ljestve. Koga god da kandidiraju, ne može pobjeći od odgovornosti. 

Jeste li spremni na razgovore o nekom drugu kandidatu lijevog bloka ako bi se pokazalo da ima veće šanse?

– Od svih zastupnika u Saboru imam najveći broj preferencijalnih glasova. Vjerujem da mogu pobijediti i Bandića i HDZ-ova kandidata. Ali spreman sam na sve. Ključno je da Bandić više ne bude na vlasti.

Komentara 49

SH
Shtanga
09:47 04.09.2020.

Pa ti nemreš pikado klub voditi, a kamoli grad Zagreb!

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:37 04.09.2020.

Ni u svojoj zgradi neće pobijediti !

IV
Ivandobrila
10:20 04.09.2020.

Bilo bi zanimljivo da ovaj postane gradonačelnik , koliko bi partijskih drugova uhljebio. Svi iz ove koalicije čekaju na svoj dio kolača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije