Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Rusi najavili da planiraju povlačenje iz Nove Kahovke; Ruski zastupnik: Glavna zadaća je doći do granice s Mađarskom, Poljskom, Slovačkom...

Ukrajina: Posljedice raketnog napada na stambenu zgradu u Mikolajevu
Foto: Lyashonok Nina/Ukrinform/ABACA/A
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.11.2022.
u 23:42

Rusija je u petak objavila da će zabraniti ulazak na svoj teritorij za 200 Amerikanaca, uključujući dva brata i sestru predsjednika Joea Bidena, kao i njegovu glasnogovornicu Karine Jean-Pierre, kao odgovor na američke sankcije protiv Moskve

Nakon dvomjesečne ruske okupacije, ukrajinska vojska je ušla u grad Herson na jugu zemlje.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23:40 - Ruski okupatori najavili su da se planiraju povući iz grada Nove Kahovke gdje se nalazi ključna brana na rijeci Dnjipru, pošto su ovaj tjedan napustili Herson.

Pavel Filipčuk, prvi čovjek proruske okupacijske vlade, rekao je da će se uprava grada i stanovnici povući na sigurnu lokaciju, javlja novinska agencija TASS. Stanovnici u području 15 kilometara oko grada trebaju se pripremiti za odlazak, rekao je. 

Rekao je da vlada zabrinutost za branu koja bi mogla biti oštećena projektilima što bi izazvalo poplave.

Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da bi mogle izazvati potapanje.

Filipčuk je rekao da su ukrajinske snage označile gradsku upravu "prvom metom terorističkog napada". 

Stanovnici se trebaju pripremiti za odlazak u južnu rusku regiju Krasnodar, gdje će biti smješteni u grijane stanove, primati redovite obroke i financijsku pomoć od 100.000 rubalja, rekao je.

Ukrajina navodi da je to formula kojom ruska strana nastoji pridobiti ljude na odlazak.

Postoje izvješća da ukrajinske snage napreduju prema općinama blizu hidroelektrane, koja je u južnoj regiji Hersonu. 

Rusija je okupirala Herson ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu krajem veljače.

U rujnu je Kremlj anektirao Herson, kao i regije Zaporižja, Luhansk i Donjeck, kršeći međunarodno pravo. 

Pod pritiskom ukrajinske protuofenzive, Moskva je u srijedu navečer objavila da povlači svoje vojnike iz Hersona, što je najveći poraz ruske vojske. 


23:00 - Policija je u subotu, dan pošto su ukrajinske snage ušle u Herson, počela operaciju razminiranja i dokumentiranja zločina koji se pripisuju Moskvi, u velikom gradu na jugu zemlje, kojega je gubitak velik poraz za Kremlj.

Duž ceste stanovnici su u subotu cvijećem i poljupcima pozdravljali ukrajinske vojnike koji su ulazili u Herson kako bi preuzeli kontrolu nad desnom obalom Dnjipra nakon zapanjujućeg ruskog povlačenja, javlja Reuters. 

Policija je uspostavljala kontrolne točke i počela tragati za minama koje su ostavile ruske postrojbe, javlja britanska agencija. 

Gradonačelnik je rekao da je humanitarno stanje u gradu "teško" zbog nestašice vode, lijekova i kruha dok su stanovnici pozdravljali oslobođenje koje je predsjednik Volodimir Zelenski u petak nazvao "povijesnim danom".

Kijev drži da je Zapad na putu "zajedničke pobjede" nad Rusijom, nakon oslobađanja Hersona, gdje je u petak odjekivala ukrajinska državna himna nakon povlačenja ruske vojske.

Herson, koji je Moskva anektirala krajem rujna, bio je prvi veliki grad koji su Rusi zauzeli nakon početka invazije krajem veljače.

Na fotografijama koje su objavile oružane snage Kijeva, u daljini, u polutami vide se Ukrajinci koji plešu u krug oko vatre, u ritmu "Červone kaljine", domoljubne pjesme.

Nakon osmomjesečne okupacije ruskih snaga, u Hersonu se opet mogu gledati programi državne televizije. Tamošnja energetska tvrtka priopćila je da radi na ponovnoj uspostavi opskrbe strujom.

"Veoma je mali broj ljudi vjerovao da će Ukrajina opstati", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na sastanku s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom, na rubu summita zemalja jugoistočne Azije u Phnom Penhu.

"Samo zajedničkim snagama možemo pobijediti i otjerati Rusiju iz Ukrajine. Na dobrom smo putu", rekao je u subotu Kuleba, "a naša pobjeda bit će pobjeda svih nas".

Na video snimci koju je ukrajinski predsjednik objavio na Telegramu, a za koju je rečeno da je napravljena u Hersonu, vide se ukrajinski vojnici koji kažu da su iz "28. brigade" i koje pljeskom pozdravlja mnoštvo što izvikuje "V-C-U", što je kratica za ukrajinske oružane snage.


22:35 - Ruske snage uništile su kritičnu infrastrukturu u južnom gradu Hersonu prije bijega, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu i upozorio da proruske snage nastavljaju borbe u području istočnog Donecka gdje je stanje opisao kao "pakao".

"Prije napuštanja Hersona, okupatori su uništili svu kritičnu infrastrukturu: komunikacije, vodu, grijanje, opskrbu strujom", rekao je Zelenskij u video  poruci. 

"(Rusi) posvuda imaju isti cilj: poniziti narod koliko god mogu. No mi ćemo vratiti sve, vjerujte mi", rekao je. 

Zelenskij je rekao da su ukrajinski vojnici preuzeli nadzor nad više od 60 naselja u regiji Herson. 

"Policija je počela provoditi mjere stabiliziranja stanja", rekao je

Gotovo 2000 mina, eksplozivnih naprava i neeksplodiranih granata pronađeno je do sada, rekao je. 

Ukrajina je uspjela provesti uspješne operacije u Hersonu i drugdje djelomice zbog toga što je regija Doneck pružila snažan otpor opetovanim ruskim napadima, rekao je Zelenskij. 

"Ondje je pravi pakao - ondje se svaki dan vode krajnje okrutne bitke", rekao je.

"No naše se postrojbe brane hrabro - trpe užasan pritisak okupatora, čuvaju naše obrambene linije", rekao je.


20:49 - Ruski zastupnik Andrej Guruljov na državnoj je televiziji izjavio kako bi ruska vojska trebala doći do granice s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom.

- Važno je pratiti kako se stvari razvijaju. Studeni je relativno topao i u Ukrajini. Uvjeravam vas da će za najviše dva do tri tjedna posvuda biti temperature ispod ništice. Bit će prilično neugodno u svim velikim i malim gradovima! Praktički posvuda u Ukrajini - komentirao je u intervjuu.

- Danas se nastavlja sustavno uništavanje njihovog elektroenergetskog sustava. To je jedan od ključnih čimbenika našeg budućeg uspjeha i priprema za ofenzivu. Naša glavna zadaća je doći do granice s Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunjskom. To je jednostavno neizbježno! Nema druge opcije! Samo je pitanje vremena - dodao je.


19:31 - Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonski s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i obojica su istaknula jačanje političke, trgovinske i gospodarske suradnje, objavio je u subotu Kremlj.

U priopćenju se ne navodi kada je održan razgovor niti se spominje iranska isporuka oružja Moskvi.

Rusija je povećala nastojanja da ojača veza s Iranom i drugim nezapadnim zemljama otkako je 24. veljače počela invaziju na Ukrajinu što su oštro osudile zapadne zemlje. 

"Razgovaralo se o nizu pitanja s naglaskom na jačanje suradnje na političkom, trgovinskom i ekonomskom polju, uključivo prijevoz i logisitku", navodi Kremlj.

Visoki ruski dužnosnik iz područja sigurnosti sastao se u srijedu u Teheranu s iranskim čelnicima i dvije su se zemlje obvezale jačati veze.

Posjet je pao u vrijeme kada Ukrajina i zapadne zemlje optužuju Rusiju da se koristi iranskim dronovima za uništavanje ukrajinske energetske infrastrukture.

Iran kaže da je Rusiju opskrbio manjim brojem bespilotnih letjelica prije početka rata.

U listopadu su dvojica visoki iranskih dužnosnika i dvojica iranskih diplomata rekla za agenciju Reuters da je Iran obećao opskrbiti Rusiju raketama zemlja-zemlja.


19:25 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su kijevske snage uspostavile kontrolu nad više od 60 naselja u regiji Herson i da se u Hersonu provode stabilizacijske mjere.

Dodao je da su ruske snage uništile svu kritičnu infrastrukturu Hersona prije nego što su pobjegli, uključujući komunikacije, opskrbu vodom, grijanjem i električnom energijom.

- Rusi posvuda imaju isti cilj: poniziti ljude što je više moguće. Ali mi ćemo sve vratiti, vjerujte mi - poručio je.


18:04 - Vrh Ukrajine zabrinut je da bi Rusija mogla pojačati napade na Ukrajinu nakon njihova povlačenja iz južnog grada Hersona.

Nedavno je Rusija izvršila osvetničke napade na gradove, uključujući glavni grad Kijev, nakon ukrajinskih uspjeha na bojnom polju.

Oleksej Kuleba, šef vojne uprave Kijevske regije, rekao je za BBC da razina prijetnje od napada na Kijevsku regiju ostaje visoka i da bi se mogla povećati nakon vijesti o Hersonu.

“Doista, tijekom proteklog mjeseca, nakon uspjeha na frontu oružanih snaga Ukrajine, vidjeli smo masovno granatiranje mirnih naselja u Ukrajini. Prijetnja od raketnih napada na regiju Kijeva ostaje velika. Imamo posla s podlim i nepredvidljivim neprijateljem'', poručio je.

“Stalno smo na oprezu i kao nadležni činimo sve što je moguće.


16:08 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba oglasio se na Twitteru nakon obavljenog sastanka s američkim državnim tajnikom Anthonyjem Blinkenom.

''Naglasio sam da kada vidimo stanovnike Hersona kako sa suzama radosnicama pozdravljaju svoje osloboditelje, također osjećamo zahvalnost SAD-u i američkom narodu za svu potporu. Zahvalio sam SAD-u na predstojećim odlukama da nam pošalju više napredne vojne opreme'', napisao je.


15:58 - Državna novinska agencija Tass citirala je zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Veršinjina koji je rekao da su razgovori s dužnosnicima UN-a u Ženevi u petak bili korisni i detaljni, ali da pitanje obnavljanja ugovora o izvozu žitarica iz Crnog mora – koji istječe za tjedan dana – tek treba riješiti.

"Bez toga, naravno, jednostavno ne možemo ići naprijed", rekao je, dodajući da su dužnosnici UN-a uvjerili Rusiju da "i oni ovo pitanje smatraju vitalnim".


14:30 - Velika Britanija je rekla da je rusko povlačenje iz jedinog pokrajinskog središta u Ukrajini koje je osvojila otkako je započela svoju invaziju u veljači još jedno poniženje njezine vojske, no da Moskva nastavlja predstavljati prijetnju.

"Najavljeno rusko povlačenje iz Hersona označava za njih još jedan strateški neuspjeh. U veljači, Rusija nije uspjela zauzeti nijedan od svojih glavnih ciljeva osim Hersona. Sada kada je i on predan, obični građani Rusije se sigurno pitaju: 'Čemu sve ovo?'", rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace u izjavi u subotu.

Rusko povlačenje u petak predstavlja treće značajnije povlačenje u ratu i prvo je koje uključuje prepuštanje tako velikog grada kao što je Herson.

Wallace je kazao da je ruska vojska pretrpjela ogromne gubitke u zamjenu za međunarodnu izolaciju i poniženje, a da će Ukrajina nastaviti dalje uz podršku Britanije i međunarodne zajednice.


12:53 -  Britanski The Telegraph prenio je izjave stanovnika nedavno oslobođenog grada Herson.  

Stanovnica Hersona Alina Shapoval tvrdi da je presretna zbog povlačenja.

"Preplavljena sam emocijama, beskrajno sam sretna! Uskoro ću moći vidjeti sve od kojih sam bila dugo razdvojena", rekla je za The Telegraph, dok je druga stanovnica grada, Viktoria sumnja u iznenadno rusko povlačenje.

"Želim slaviti, ali nešto mi govori da još nije gotovo. Rusi ne mogu tako lako odustati, ne nakon svega što se dogodilo. Bojim se zime i brinem da će grad postati bojno polje. Bit ćemo na vatrenoj liniji."


12:41 - Na društvenim mrežama pojavila se navodna snimka na kojoj je eksplozije brane Nova Kakhovka. Napominjemo, u ovom trenutku ne postoji neovisna potvrda snimke.

 

Maxar Techologies objavio je satelitske snimke navedene snimke.

Photo: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS


11:10 -  Turska je predana traženju mirovnog dijaloga između Rusije i Ukrajine, rekao je u subotu predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, izvijestili su turski mediji.

"Radimo na tome kako ovdje stvoriti koridor mira, kao što smo imali koridor žita", rekao je Erdoğan novinarima na letu iz Uzbekistana.

Predsjednik je rekao da neće predložiti konkretan vremenski okvir za produljenje sporazuma o žitu, ali je naveo kako želi da traje "što je dulje moguće".


9:15 -  Bijela kuća je pozdravila ono što se čini kao "izvanredna pobjeda" Ukrajine u oslobađanju grada Hersona od ruskih okupatora, izvijestio je AFP.

“Čini se kao da su Ukrajinci upravo ostvarili izvanrednu pobjedu u kojoj se jedini regionalni glavni grad koji je Rusija zauzela u ovom ratu sada vratio pod ukrajinsku zastavu – i to je prilično izvanredna stvar”, rekao je novinarima savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Sullivan je rekao da rusko povlačenje ima "šire strateške implikacije", uključujući ublažavanje dugoročne prijetnje Rusije drugim južnoukrajinskim gradovima poput Odese.

"Ovo je veliki trenutak, a za to je zaslužna nevjerojatna upornost i vještina Ukrajinaca, potpomognuta upornom i nemilosrdnom potporom Sjedinjenih Država i naših saveznika", rekao je Sullivan.


7:59 -  Čini se da je tajanstveni ulični umjetnik Banksy potvrdio da stoji iza crteža koji se nedavno pojavio na uništenoj kući u Ukrajini.

U petak navečer, Banksy je na svom Instagram profilu objavio fotografije crteža na uništenoj kući i napisao "Borodjanka, Ukrajina". Kijevsko predgrađe Borodjanka teško je stradalo u bombardiranju tijekom rata u Ukrajini.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Rad prikazuje djevojku koja naizgled radi stoj na rukama na oštećenom sivom zidu kuće stradale u ratu.

Banksyjevo objavljivanje djela na Instagramu obično se doživljava kao njegova potvrda da je djelo njegovo. Poznati ulični umjetnik u prošlosti je putovao u krizna područja, uključujući Zapadnu obalu. Banksyjev identitet ostaje nepoznat.

 


7:54 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u subotu južnoazijske države da poduzmu sve moguće mjere i zaustave Rusiju u igranju "igara gladi" oko ukrajinskog crnomorskog sporazuma o žitu, koji bi mogao isteći idući tjedan.

Sporazum koji omogućuje izvoz hrane i gnojiva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka - kojemu su posredovali UN i Turska 22. srpnja - mogao bi se okončati 19. studenog ako se Rusija ili Ukrajina protive njegovu produljenju.  

Govoreći na konferenciji za novinare na margini samita ASEAN-a ukrajinski ministar Kuleba rekao je da Rusija nedovoljno sudjeluje u sporazumu te da su potrebne mjere koje bi osigurale da njezini inspektori namjerno ne odgađaju pošiljke i tjeraju globalne cijene na rast.

"Nije dovoljno samo zadržati Rusiju u sporazumu. Također je važno osigurati da ruski inspektori koji sudjeluju u ovoj inicijativi, djeluju u dobroj vjeri i da pregledavaju brodove bez ikakvih izmišljenih odgoda", rekao je, dodajući da trpe zemlje u Africi i Aziji.

"Pozivam sve članice ASEAN-a da poduzmu sve moguće metode kako bi spriječili Rusiju da igra igre gladi sa svijetom".


7:33 - Izvršni direktor najveće privatne energetske kompanije DTEK Dmytro Sakharuk rekao je na televiziji da u gradu Hersonu uopće nema struje, piše The Kyiv Independent.

Sakharuk je dodao da je bilo potrebno 30 dana za ponovno uspostavljanje struje u dijelovima Kijevske oblasti koje je okupirala Rusija te da očekuje kako će otprilike isto toliko vremena trebati i za ponovno uspostavljanje struje u Hersonu.

 


7:30 - Ukrajinska vojska objavila je video posvećen oslobođenju Hersona u kojem navode kako stanovnici tog grada nikad se nisu predali, a oni nisu odustali od njih.

"Nikad nećemo napustiti one koji su ulovljeni u raljama čudovišta. Borit ćemo se za svakog od naših ljudi",

 

Komentara 286

PU
paul-umpe
07:58 12.11.2022.

cuj zabeanili ulazak u Rusiju.Pa tamo ni srbi vise ne idu.

Avatar kruno60
kruno60
08:01 12.11.2022.

Samo jako braćo Ukrajinci! Do zadnjeg okupatora! Za sve heroje i herojine koji su dali svoj život dat bi vi i vaša djeca živjeli u slobodi i miru i bili svoji na svome 🇺🇦🇭🇷💪💣.

BJ
bjmaro
09:38 12.11.2022.

Manjak komsija na komentarima. Ima li netko informacije gdje su?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije