Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Poruka iz V. Britanije: 'Ukrajina doživljava zamah, no Moskva je daleko od odustajanja'

Local resident hugs a Ukrainian servicewoman after Russia's retreat from Kherson, in central Kherson
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.11.2022.
u 02:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su kijevske snage uspostavile kontrolu nad više od 60 naselja u regiji Herson i da se u Hersonu provode stabilizacijske mjere

Danas je 263. dan ruske invazije. Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je razgovarao telefonski s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem i obojica su istaknula jačanje političke, trgovinske i gospodarske suradnje, objavio je u subotu Kremlj.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su kijevske snage uspostavile kontrolu nad više od 60 naselja u regiji Herson i da se u Hersonu provode stabilizacijske mjere. Ruski okupatori najavili su da se planiraju povući iz grada Nove Kahovke gdje se nalazi ključna brana na rijeci Dnjipru.

>> VIDEO Institut za rat: Ukrajina je na korak da si osigura veliku pobjedu, a prekid vatre bi koristio samo Kremlju

Tijek događaja:

17:45 'Ukrajina doživljava zamah u svom ratu protiv Rusije, no Moskva je daleko od odustajanja', rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace u nedjelju kada su Rusi objavili da su ostvarili manji uspjeh u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, prenose agencije. 'Ukrajina ima zamah ... Nije to veliki zamah, no ipak, stvari idu u korist Ukrajinaca', rekao je Wallace za Times Radio prije nego što je upozorio da ne bi bilo mudro shvatiti rusko povlačenje iz Hersona kao završetak rata.

'Nitko ne podcjenjuje Rusiju. Rusija je daleko od odustajanja', dodao je Wallace, kako prenosi agencija Reuters. 

U nedjelju je ruska strana objavila da su ostvarili manju pobjedu u području Donecka. Ruski vojnici osvojili su selo Majorsk u blizini grada Gorlivke, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, prenosi njemačka agencija dpa.

Destroyed Russian military vehicles are seen after Russia's retreat from Kherson, in Kherson, Ukraine November 13, 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko Photo: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS, ilustracija

Ukrajina još uvijek nije objavila informacije koje bi poduprle tu tvrdnju.

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom obraćanju videovezom u subotu navečer primijetio osobito žestoke ruske napade u Donjecku. "Ondje je čisti pakao", kazao je.

13:42 - Društvenim mrežama širi se dirljiva snimka ponovnog susreta ukrajinskog vojnika i njegove bake koja ga je dočekala u oslobođenom Hersonu.

>> VIŠE OVDJE


13:23 - Ukrajinske željeznice su u nedjelju, radi proslave oslobođenja južnog ukrajinskog grada Hersona, ponudile simbolične vozne karte do gradova koji ostaju pod ruskom kontrolom, obećavši da će se moći iskoristiti nakon što ti gradovi budu oslobođeni.

Građani Hersona su u petak slavili ulazak ukrajinskih vojnika u središte Hersona nakon što je Rusija napustila jedino pokrajinsko središte koje je osvojila otkako je započela svoju invaziju u veljači.

"Danas možete naručiti karte za prva tri vlaka iz Kijeva do pet gradova: već oslobođenog Hersona, kao i Mariupolja, Donjecka, Luhanska i Simferopolja", napisale su Ukrajinske željeznice na komunikacijskoj platformi Telegram.

"Karta se može kupiti kao simbol vjere u Oružane snage i oslobađanje Ukrajine od njenih okupatora. Čim promet ponovno bude uspostavljen, željeznica će poslati poruku s datumom i lokacijom".

Najmanja cijena za karte iznosi otprilike 200 kuna.

Mariupolj, luku na Azovskom moru i srce ukrajinske metalurške industrije, su ruske snage okupirale u svibnju nakon gotovo četveromjesečne opsade.

Dva najveća grada na istoku Ukrajine, Doneck i Luhansk, pala su u ruke proruskih separatista 2014. dok je Simferopolj drugi najveći grad na Krimskom poluotoku, koji je Rusija anektirala 2014.


12:07 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedjelju da zapad "militarizira" jugoistočnu Aziju u pokušaju da obuzda ruske i kineske interese, pripremajući pozornicu za sukob između Rusije i zapadnih čelnika na samitu G20 na Baliju.

Lavrov će predvoditi rusko izaslanstvo na samitu - prvom takvom sastanku otkako je Moskva napala Ukrajinu u veljači - nakon što je Kremlj rekao da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da prisustvuje.

Ukrajina bi trebala dominirati dnevnim redom, a zapadni čelnici vjerojatno će se javno suprotstaviti Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu i potaknuti Kinu i Indiju - koje su obje ranije izrazile zabrinutost zbog rata - da kritiziraju postupke Moskve.

Govoreći tijekom konferencije za novinare na završetku samita Udruge država jugoistočne Azije (ASEAN) u Pnom Penu, Lavrov je prekorio Sjedinjene Države zbog njihovih postupaka u regiji, koju i Rusija i Zapad vide kao potencijalno strateško geopolitičko bojište u nadolazećim desetljećima.

Foto: Russian Foreign Ministry/REUTERS

"Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici pokušavaju zagospodariti ovim prostorom", rekao je Lavrov novinarima.

Rekao je da je indo-pacifička strategija Joea Bidena pokušaj zaobilaženja "inkluzivnih struktura" za regionalnu suradnju i da će uključivati ​​"militarizaciju ove regije s očitim fokusom na obuzdavanje Kine i obuzdavanje ruskih interesa u azijsko-pacifičkoj regiji".

Biden je čelnicima jugoistočne Azije rekao da je Washington predan izgradnji "Indo-Pacifika koji je slobodan i otvoren, stabilan i napredan, odlučan i siguran" dok je predstavljao sveobuhvatno strateško partnerstvo između Sjedinjenih Država i regije.

Ni Sjedinjene Države ni Rusija nisu članice ASEAN-a, 10-člane skupine zemalja jugoistočne Azije, ali je nekoliko svjetskih čelnika prisustvovalo razgovorima uoči samita G20 sljedećeg tjedna na Baliju.

Rusija je nastojala poticati puno bliže gospodarske, političke i sigurnosne veze s Azijom otkako je Zapad Moskvi nametnuo sankcije bez presedana kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Putin prikazuje Rusiju i Kinu kao vođe globalne pobune protiv postsovjetske globalne dominacije Sjedinjenih Država i Zapada. Sjedinjene Države navode Kinu i Rusiju kao dvije glavne globalne prijetnje.


9:48 - Generalni štab ukrajinske vojske izvijestio je javnost o najnovijim napretcima.

''U protekla 24 sata postrojbe obrambenih snaga Ukrajine odbijale su napade okupatora u područjima 12 naselja u Donjecku.

U tijeku su mjere stabilizacije u oslobođenim naseljima Hersonske regije. Neprijatelj nastavlja utvrđivanje obrambenih granica na lijevoj obali Dnjepra.

Protivnik je tijekom proteklog dana ispalio 4 rakete i 16 zračnih napada, ispalio više od 40 granatiranja iz mlazno-požarnih sustava
Pogođeno je više od 20 naselja Zaporiške, Čerkaske, Harkovske i Donjecke regije. Nastavlja se formiranje rusko-bjeloruskih trupa na području Republike Bjelorusije.

U okupiranu regiju Zaporižje 12. studenog stigla je još jedna dopuna mobiliziranih ruskih građana. Neprijatelji po dolasku u grad kupuju, hranu, civilnu odjeću i velike količine alkoholnih pića'', objavili su.


9:41 - Ukrajinska središnja banka priopćila kako priprema sustav za slučaj nestanka struje.

"Predviđeno je osigurati održivost 14 sistemski važnih banaka u zemlji'', objavili su na Telegramu.

"U slučaju prijeke potrebe, Narodna banka će prvenstveno osiguravati vitalne aktivnosti banaka u državnom vlasništvu'', napisali su.

Rusija je sustavno napadala ukrajinske energetske usluge, uzrokujući isključenja struje u značajnim dijelovima zemlje.


8:59 - Jutros su se diljem Ukrajine oglasile rirene za zračnu uzbunu, objavio je nacionalni sustav za uzbunjivanje od zračnih napada., a vlasti su pozvale ljude da se sklone. 

Bjeloruski medij Hajun ranije je izvijestio je da je avion Mig-31K, koji bi mogao biti naoružan projektilima Kinžal, poletio sa zračne luke Mačulišči u Bjelorusiji. Borbeni zrakoplov poletio je s aerodroma Baranovići nekoliko minuta ranije.


7:37 - Bez volje da završi započeti roman poznati ukrajinski pisac Andrej Kurkov, kojeg je okrutna stvarnost spriječila da piše fikciju, pronašao je novi smisao - pronosi svijetom priču o ruskoj invaziji.

Ovaj 61-godišnjak, slavan po svom satiričnom romanu na ruskom jeziku "Preživjeti s pingvinom" prevedenom na gotovo 40-ak jezika, postao je neka vrsta putujućeg kulturnog glasnogovornika ratnih napora Ukrajine.

Njegov spremni osmijeh prikriva umor od krstarenja po europskim i američkim književnim festivalima na kojima predstavlja svoje novo djelo "Dnevnik jedne invazije".

"To je moj doprinos, to je zapravo moja dužnost", rekao je Kurkov ovog tjedna za AFP u intervjuu na festivalu Crossing Border u nizozemskom gradu Haagu, tek sišavši s aviona iz Njemačke.

"Ja sam na zapadnoj fronti, ne na istočnoj fronti. Istočna fronta je vrlo opasna, zapadna fronta je manje opasna, ali mislim da je također važna."

Dok kijevske snage napreduju na istoku i jugu, Kurkov kaže da je njegov posao "objasniti zapadnoj publici što ne znaju i ne razumiju o Ukrajini".

Izuzet zbog dobi od zabrane putovanja u inozemstvo za ukrajinske muškarce od 18 do 60 godina, Kurkov ima iscrpljujući raspored putovanja kako bi promovirao knjigu.


7:28 - Guverner oblasti Sumi Dmitro Živickij izvijestio je da su ruske snage gađale pograničnu zajednicu Krasnopillia s 15 projektila. Nije bilo žrtava. 


7:26 - Guverner oblasti Dnjepropetrovsk Valentin Rezničenko izvijestio je da je Rusija granatirala grad Nikopolj kao i naselje Marhanec tijekom protekle noći.

Dvije žene u dobi od 46 i 82 godine ozlijeđene su u napadu te su hospitalizirane. U gradu  je oštećeno više od 40 visokih i privatnih zgrada, više od dvadesetak poslovnih zgrada, nekoliko plinovoda i dalekovoda, rekao je Reznichenko. 


7:09 - Rusko povlačenje iz Hersona narušava povjerenje u predanost i sposobnost Vladimira Putina da ispuni svoja ratna obećanja, rekao je Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj procjeni.

Dana 12. studenog, proratni ruski ideolog Alexander Dugin otvoreno je kritizirao Putina - kojeg je nazvao autokratom - jer predajom Hersona nije podupirao rusku ideologiju. 

Dugin je rekao da ta ruska ideologija "definira odgovornost Rusije da brani "ruske gradove" kao što su Herson, Belgorod, Kursk, Donjeck i Simferopolj." 

Neki ruski vojni blogeri, sugerira ISW, ranije su kritizirali Putina zbog njegovog neuspjeha da odgovori na napad na most u Kerčkom tjesnacu 9. listopada, dok su drugi primijetili da Putin nije uspio održati ideologiju ruske superiornosti od 2014.

"Izravna kritika Putina unutar pro-ratne zajednice gotovo je bez presedana, a Duginov visokoprofilni i bezobzirni napad na Putina može ukazivati ​​na promjenu među ruskim nacionalističkim ideolozima", utvrdio je ISW. 

 

Ključne riječi

Komentara 73

PO
poluprovokator
09:17 13.11.2022.

Putinu bi sad pasalli pregovori i zadrzavanje stanja na terenu ali kazu Ukrajinci "neće moći ove noći". Početak kraja putina je započeo upravo! Jedino je žalosno što hajku provode Dugin i ideološka desnica što ruskom narodu dovodi novi mrak. Mogu Rusi zaboraviti život kakav su imali sljedećih bar 20 godina. Ukrajina će se obnoviti puuuuno većom brzinom uz nadu da ne prevladaju tajkunizacije kao kod nas. Sretno!

TE
Templo
09:49 13.11.2022.

"Kijevske snage", kao prvo grad Kijev nema svoju vojsku pa prema tome nema niti "kijevske snage", kao drugo, ne vidim da koristite termin "moskovske snage" iako niti grad Moskva nema svoju vojsku? Ali zato vidim da koristite termin ruske snage. Licemjerje na djelu!

DO
domolub
12:28 13.11.2022.

ma daj lavrove već mi ideš na onustvar,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije