Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastarjela informatika u školama

Uče basic, a ni riječi o društvenim mrežama

23.10.2014., Zagreb - Suvremena informaticka ucionica opremljena tabletima u 9. gimnaziji.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.02.2016.
u 08:30

Tata osnovca: Ispisao sam ga s informatike jer se radi po programu iz 80-ih godina 20. stoljeća

Informatika u Hrvatskoj, iako je njezino poznavanje nužno gotovo za sve poslove, nije u osnovnim školama obvezan predmet niti će to biti jer ni novom reformom obrazovanja to nije predviđeno. Osim nedovoljne opremljenosti škola, ključan je problem nedostatak odgovarajuće obrazovanih nastavnika. Informatiku danas osnovcima i srednjoškolcima predaju i politolozi, filolozi, pedagozi, politolozi, povjesničari umjetnosti, profesori geografije, fizike, tehničkog odgoja, matematike, građevinski inženjeri, dizajneri...

Stali na hardveru i softveru

Jedan dio njih ima visoku, drugi višu stručnu spremu, a za čak 57 predavača izborne informatike u osnovnoj školi nema podataka što su završili. Ukupno je za osnovne škole angažirano nešto više od tisuću predavača, a za srednje, u kojima je informatika obvezna samo u prvom razredu, angažirano ih je nešto manje od 300.

– Djeca su mi imala izbornu informatiku u osnovnoj školi, ali je bila toliko dosadna da sam sina ispisao. Informatika je bila zadnji sat nastave, predavao je nastavnik tehničkog odgoja, a djeca su učila nekakve definicije kao da su u osamdesetima. Učili su što su po definiciji hardver, softver i slično. Nastavnik je o informatici znao manje od njih i zato smo zaključili da je to besmisleno – kaže nam tata jednog zagrebačkog osnovca dodajući da djeca nisu učila ni osnove kodiranja i programiranja.

– Nisu ni slovca učili o komuniciranju na računalnim mrežama, nego se u 16. godini 21. stoljeća i dalje bore s računalima i osnovama računalne pismenosti – ogorčeno zaključuje tata.

– Ono što većina školaraca uči u našim školama zastarjela je priča. Tko više, osim u našim školama, radi basic jezik. Informatiku predaje tko stigne, odnosno tko se javi na natječaj – komentira nam ravnatelj zagrebačke 5. gimnazije Petar Mladinić dodajući da se u manjini škola radi moderna informatika s Python programom. Učenici kojima se ponosimo i koji se s informatičkih olimpijada vraćaju sa zlatnim medaljama do toga stignu zahvaljujući vlastitom trudu i radu te Zagrebačkom računalnom savezu koji je za informatiku i učenike napravio više nego cijeli obrazovni sustav. Predsjednica Udruge “Programerko” Vedrana Miholić upozorava da se u školama informatika radi po programima starim i do 20-ak godina.

Informatičare bolje platiti

– To je samo jedan od problema, a drugi je što ne postoji sustavna edukacija nastavnika koja bi im pomogla da uz pomoć interneta učenicima ponude moderniji sadržaj – napominje Miholić naglašavajući da nastavnika informatike i računalnih inženjera, koji bi je mogli predavati na odgovarajući način, nema dovoljno jer su traženi na bolje plaćenim radnim mjestima u zemlji i inozemstvu.

– Ministarstvo obrazovanja morat će uložiti u edukaciju nastavnika informatike i privući nove odgovarajuće obrazovane. A to se može samo većim plaćama. U Velikoj Britaniji svim nastavnicima iz STEM područja daju veće plaće. To je praksa još nekih zemalja da privuku deficitarne nastavnike – kaže Vedrana Miholić.

>> Može li Šustar uvesti više likovnog, tjelesnog i obveznu informatiku?

Ključne riječi

Komentara 43

ST
stefj
09:08 26.02.2016.

Hm, na informatici se mora učiti o informatici, a društvene mreže bi trebale spadati u građanski odgoj. Na informatici se treba učiti baš o tome - hardver i softver, korištenje softvera (od osnova procesora teksta, tabličnih kalkulatora do nekih programa za crtanje i dizajniranje), a za napredne i programiranje. Pri tome nije bitno koji programski jezik se uči, već je bitno naučiti koncept programiranja, a svi jezici su ionako manje-više isti. Ionako je kod programiranja zadnji bitan napredak napravljen tamo još 80-tih kada se krenulo s objektnim programiranjem, ovo sve kasnije je šminka i moda... Problem kod nas je općenito zastarjelo školstvo, a i prošla vlada je otišla u potpuno krivom smjeru - umjesto da se uči o raznim rodovima i ostalim glupostima, osnova bi trebala biti da se ljude nauči da se u životu snalaze sami, a ne da je još prisutan koncept da će se partija i država pobrinuti za vas. Tek kada se taj koncept promijeni, onda možemo očekivati neke rezultate...

Avatar Azriel
Azriel
08:49 26.02.2016.

oke, ne mora biti basic, ali moraju se prvo valjda učiti osnove računala. Od društvenih mreža ne bu baš koristi u životu. A struka predavača? Pa to je općenito problem po školama

RI
Ringo
09:00 26.02.2016.

Informatika nije facebook, youtube slične stvari. Normalno da će prvo učiti o konfiguraciji računala i osnovama programiranja. Poslije Basica idu i drugi programski jezici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije