Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularnost mu raste

U zimmer freiju noćenja više nego u hotelima, cijena na noć i 300 eura

Split - turisti
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
02.02.2018.
u 07:16

Tisuću sudionika, koji se danas okupljaju na godišnjem Forumu obiteljskog smještaja u Zagrebu, očekuje brojne odgovore od ministra Cappelija

Hotelske su kuće na Jadranu po mnogo čemu ispred privatnog smještaja; ulažu stotine milijuna eura, privlače bogatije goste i po noćenju zarađuju više, rade dulje, a i utjecaj im je neusporedivo veći.

No, zimmer frei ih je u 2017. nadjačao za čak sedam milijuna noćenja. Istina, ima i zamalo pet puta više kreveta, ali ostaje činjenica da su hoteli broj noćenja prema 2016. uvećali za pet, a iznajmljivači za čak 15 posto. Reklo bi se, sve je spremno da Forum obiteljskog smještaja s gotovo tisuću sudionika, koji danas počinje u Zagrebu, protekne u slavlju. No, uvelike se počelo govorkati da od najavljenih kredita HBOR-a, koji trebaju pomoći iznajmljivačima da skoru rekategorizaciju privatnog smještaja prođu što bezbolnije, neće biti ništa. Turističke su vlasti, priča se, pokleknule pred hotelijerskim lobijem, kojem se ne sviđa da se zimmer frei uređuje, osnažuje i, u konačnici jače im konkurira.

– Nije točno. Kredita će biti, i to pod odličnim uvjetima. Samo treba pričekati donošenje Zakona o pružanju usluga u ugostiteljstvu za otprilike četiri, pet mjeseci. Iznajmljivači će odmah potom moći podnositi zahtjeve za rekategorizaciju, a onda idu i krediti - tvrdi ministar Gari Cappelli.

U Zajednici obiteljskog smještaja (ZOC) kažu da rekategorizacija jedino tako i ima smisla.

– Vrijednost objekata u obiteljskom smještaju procjenjuje se na 15 milijardi eura. Iznajmljivači godišnje u tekuće održavanje ulažu 120 milijuna, a u dodatne sadržaje još 130 milijuna eura i mnogi bez pomoći ne bi uspjeli zadovoljiti uvjete nove kategorizacije, jer zahtijeva prilična ulaganja – kaže Danijela Čavlović, predsjednica ZOC-a, koja poručuje da je obiteljski smještaj lani generirao 2,5 milijardi eura turističke potrošnje i da zaslužuje odgovarajući tretman državnih institucija.

Inače, obiteljski smještaj ostvario je lani 30 milijuna noćenja, od sto milijuna turističkih noćenja ukupno. Pri tom, u domaćinstvima je sve više luksuznih kapaciteta, koji se iznajmljuju po 200, 300 i čak i više eura na noć. Iznajmljivanjem se, inače, bavi oko 90.000 obitelji, koje goste dočekuju s više od pola milijuna turističkih kreveta. Svi su, dakako, kategorizirani, ali neki su zvjezdice dobili prije dva desetljeća, neki ljetos, a kako nema provjera vlada prilično šarenilo. Za razliku, hoteli svake tri godine moraju proći detaljan nadzor kako bi zadržali kategoriju.

To će novom kategorizacijom biti propisano i za obiteljski smještaj, s tim da će provjere biti rjeđe, možda čak tek svake osme godine. Novu kategorizaciju obiteljskog smještaja, koja još nije predstavljena javnosti, Ministarstvo turizma će, kako se planira, podržati subvencijama kamata, pa one ne bi trebale biti veće od 2,5 posto. Krediti HBOR-a bi se, pri tom, mogli dobiti uz uvjet da se radi o obnovi postojećih kapaciteta, a nikako za širenje i povećavanje broja kreveta.

Kako bilo, privatni iznajmljivači svoj godišnji forum, koji danas počinje u Zagrebu, iščekuje s velikim zanimanjem. Njihovu problematiku treba gledati i šira. Procjenjuje se da od iznajmljivanja izravno i neizravno živi oko 350.000 ljudi, a to za demografski načetu zemlju itekako značajne brojke.

Komentara 8

MN
mnemnosine
08:15 02.02.2018.

To treba zakonom zabraniti. Ne moze jedna noc u Hrvatskoj kostati kao noc u Parizu, Londonu, Cirihu i Becu u hotelu od 5 zvjezdica. To je pljacka i organizirani kriminal i tome treba stati na kraj. Ne mogu cijene biti iste u zemlji sa standardom od 3000 kuna place kao i u zemljama od 3 i vise tisuca eura. Tako su Albanci pljackali turiste po Veneciji, tamo gdje su oni pokupovali lokale, sada ih gradonacelnik ganja po sudu, a gradjani tjeraju iz svoje zemlje. U Hrvatskoj noc ne smije biti vise od 50 eura u hotelu od 5 zvjezdica, prema standardu u zemlji, sve ostalo je pljacka turista.

Avatar babas
babas
15:05 02.02.2018.

Umjesto da država aktivira zemljište uz more i da ga u koncesiju uz povoljne kredite za izgradnju malih obiteljskih hotela kao u konkurentskim zemljama,kod nas buja zimmer frai. Mislim da smo jedina zemlja u svijetu gdje zimmer frai ostvaruje višee noćenja nego hoteli,a poslije se čudimo kako nam gosti malo troše.

DU
Deleted user
08:22 02.02.2018.

U većini slučajeva se radi o tzv. primitivnom smještaju gdje je kategorizacija i usluga, uklj. privatnost gostiju posve izvan usporedbe s hotelskim smještajem. Ukratko, preplaćeno za ono što se dobije - i čudi me što Min. turizma i Vlada i dalje "šilje" prema hotelima, a kategorizacija u priv. smještaju je stara nekoliko desetljeća i tu ima svega i svugdje - od novih apartmana s klimom i internetom do opskurnih sobičaka s namještajem iz socijalističke epohe, a o higijeni da se i ne govori. Dakle, to bi bio paradoks - da se hotele destimulira i "ubija" obvezama i normama, a priv. smještaju se gleda kroz prste, porezno opterećenje zanemarivno - dok im se čak sufinancira i izgradnja bazena pokraj apartmana iz smjera Vlada ( a Slavonija se uskoro cijela spremna iseliti, njima ništa). Ni med cvetjem ni pravice! A o oholosti duž obale, tih vlasnika apartmana i zimmer frei kojima novac dolazi u kuću - e to je posebno poglavlje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije