Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U sporu se išlo površno i bez pripreme

Hrvatska sada mora izgubljenu arbitražu platiti više od 30 milijuna dolara
30. listopada 2017. u 12:16 8 komentara 461 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

“Hrvatska je u arbitražu s MOL-om ušla bez dovoljno promišljanja. Previše se oslanjala na jednostrane informacije, nije iskoristila ekspertizu pravnih i financijskih stručnjaka te je propustila iskoristiti jake adute u sporu s MOL-om.

INa ARBITRAŽA INA-MOL EKSKLUZIVNO Vladin vještak kriv za gubljenje spora

Previše se usredotočila na argument korupcije, na štetu ostalih.”

Samo jedan adut

Tako su jučer stručnjaci s kojima smo razgovarali, a koji su željeli ostati anonimni, reagirali na Večernjakovu priču o vještaku kojega je platila Hrvatska, a koji se pred Arbitražnim sudom Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi pokazao lošim i neprofesionalnim i zbog kojeg je sud, kad je riječ o razvoju Ine, donio odluku u korist MOL-a. Šlamperaj je to koji plaćaju hrvatski građani, no jučer se o tome političari, poput bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, za čijeg je mandata Hrvatska tužila MOL, uopće nisu željeli očitovati.

- Mislili su da je priziv da je stečeno koruptivnim radnjama dovoljan. A očito nije. No bilo je drugih, sjajnih argumenta za arbitražu. Primjerice, revizori nisu ni u jednom izvješću označili da u sklopu grupe Ina postoji i jedna tvrtka koja može ostvariti veliki minus i tako dovesti do toga da grupa Ina bude u minusu. Ako to revizori nisu označili kao potencijalnu opasnost investitorima, to je trebao biti sjajan argument za Hrvatsku da se kaže zašto nikada na to nije upozoravao - navodi jedan naš sugovornik. Također, drugi upozoravaju da se baratalo jednostranim informacijama.

Na isti se način ponašao vještak Anthony Way iz konzultantske kuće The Energy Contact.

Sud u odluci, u koju smo imali uvid, citira Waya koji kaže da je angažirao konzultantsku tvrtku Oil and Gas Consulting i koristio se podacima koje mu je ona dostavila. Riječ je o tvrtki naftnog stručnjaka Jasminka Umićevića. Od njegove je tvrtke i od grupacije A. T. Kearney Ministarstvo gospodarstva naručilo 2014. studiju o poslovanju Ine i platilo je deset i pol milijuna kuna.

Studija ipak nije korištena u samom arbitražnom postupku, no podaci koje je priskrbljivao Umićević, odnosno njihov tretman, izazvali su dvojbu kod arbitara. Sud je zaključio da se “Way nekritički oslanjao na informacije koje mu je pružila tvrtka Oil and Gas Consulting”.

Plaćanje odmah

“U arbitražnim procedurama, kada se vještak oslanja na tuđe informacije, njegova je obveza neovisno provjeriti informacije“, kaže sud te dodaje da vještakov dokaz nije bio uvjerljiv te presuđuje da je MOL poduzeo najveće napore da razvije Inu. Hrvatska je, prema našim informacijama, na spor pred UNCITRAL-om potrošila 12 milijuna dolara. No kako je Hrvatska izgubila, mora platiti i troškove suprotne strane. Ukupni troškovi arbitraže iznose više od 30 milijuna dolara (oko 215 milijuna kuna) i moraju se platiti – prema pravilima arbitraže – po primitku odluke, što bi – nakon što hrvatskoj žalba u Švicarskoj nije prošla – značilo odmah.

MOL Kronologija INA-MOL Kako je nakon 14 godina problema, pregovora, političkih sukoba došlo do gubitka spora MOL NAKON GUBITKA Troškovi izgubljenog spora protiv MOL-a 4,5 milijuna kn Zoltan Aldott Financijsko izvješće Ina grupa: Neto dobit skočila 274 posto na 1,2 milijarde kuna
psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Račun naplatiti od "brifiranog Petrova, Bulja Grmoje, svjesno su lagali samo da bi srusili Karamarka!

 • Davorin:

  I TO bi opet drzavu vodilo...mila mati!

 • Avatar MarkoHR
  MarkoHR:

  Zašto je (bivši) ministar Ivan Vrdoljak studiju o Ini platio DESET MILIJUNA kuna, i to novcem iz državnog proračuna? Skupi dokument bio je predstavljen kao ""ključni dokaz protiv MOL-a"""... Sad vidimo i rezultate takvog genijalnog "vladanja", samo nekim čudom pamćenje ... prikaži još!e medija, novinara i političara postalo je jako kratkotrajno..