Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Troškovi izgubljenog spora protiv MOL-a 4,5 milijuna kn

Hrvatskoj je sud odredio i plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova i 250 tisuća franaka troškova druge strane
27. listopada 2017. u 22:29 123 komentara 4307 prikaza
MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Švicarski Savezni vrhovni sud odbio je u četvrtak zahtjev Hrvatske za poništenje odluke arbitraže u Ženevi protiv Mađarskog MOL-a. Odluka švicarskog suda bila je očekivana jer su u trenutku upućivanja žalbe stručnjaci za međunarodno trgovačko pravo upozoravali da je poništenje presude nemoguće budući da su uvjeti za to vrlo strogi, a švicarski ih sudovi tumače posebno restriktivno.

Vlada se na ta upozorenja oglušila, a u priopćenju kojim je reagirala na odluku švicarskog suda navodi kako se sud nije upuštao u ocjenu biti zahtjeva Hrvatske, nego na dijelove ugovora s MOL-om za koje je Hrvatska u arbitraži zahtijevala poništenje, smatrajući da su rezultat korupcije.

Sumnje u korupciju

Odlukom švicarskog suda iscrpljena je i zadnja pravna mogućnost Hrvatske za poništenje arbitražne odluke iz Ženeve, što u priopćenju konstatira i Vlada.

– Sada kada je švicarski Savezni vrhovni sud odbio poništiti tu odluku Arbitražnog suda, ona se provodi kroz održavanje postojećeg stanja u korporativnom upravljanju najvećom hrvatskom naftnom kompanijom Inom – navode u priopćenju, što bi značilo da se odluka provodi već time što upravljačka prava MOL-a u Ini nisu mijenjana unatoč sumnjama u korupciju. Ipak, Hrvatska će uz to morati platiti i troškove izgubljenog postupka za poništenje, a oni, kako je u odluci naveo Švicarski sud, iznose 450.000 švicarskih franaka, bez troška hrvatskih odvjetnika.

Na taj iznos, dakle, treba dodati još oko 250.000 franaka za odvjetnike, uz pretpostavku da koštaju približno koliko i mađarski, pa se iznos penje na 700.000 franaka ili oko 4,5 milijuna kuna. Uz taj iznos, porezni obveznici MOL-u će na ime izgubljene arbitraže platiti još oko 30 milijuna dolara. U sporu oko ugovora koje je Vlada Ive Sanadera potpisala 2009.

Hrvatska još očekuje odluku arbitraže koju je MOL pokrenuo u Washingtonu, u kojem hrvatsku stranu tuži za nepoštovanje ugovora o izdvajanju plinskoga poslovanja. Gubitak tog spora koštao bi nas najmanje milijardu i pol kuna, pa se postavlja pitanje odgovornosti Milanovićeve Vlade koja je u siječnju 2014. krenula u arbitražu, kao i svih koji su zbog prijedloga da se s mađarskom stranom dogovorimo o obostranom odustajanju od postupaka kritizirali Tomislava Karamarka, koji je zbog toga bio prisiljen napustiti Vladu s Mostom.

Sud nije gledao pravu bit

Odluka švicarskog suda nije iznenadila čelnika Mosta Božu Petrova.

– Sud je presuđivao po formalnom sadržaju, ne gledajući pravu bit spora, nije gledao je li se mitom i korupcijom dobio nemoralni ugovor. Barem jedna sličnost s hrvatskim sudom. Jedni i drugi gledaju neku drugu bit, a ne onu pravu – kazao je Petrov. SDP-ovac Branko Grčić presudu vidi kao još jedan neuspjeh ove Vlade.

– Taj neuspjeh će nas stajati nešto novca i to govori da određenu pažnju treba posvetiti i rješavanju problema Ine – kaže Grčić. Ivan Šuker (HDZ) ističe kako bi htio “čuti komentar onih koji su prije godinu dana uvjeravali javnost da sjajno stojimo na arbitraži, ali i onih koji su je pokrenuli”

 

29.12.2016., Zagreb -Vlada RH odrzala je svoju posljednju sjednicu u 2016. godini. photo: Patrik Macek/PIXSELL SPOR PROTIV MOL-A Rok istječe danas, ne zna se tko piše žalbu na arbitražu!? Zsolt Hernadi Izgubljen spor Hrvatsku arbitraža s MOL-om košta čak 30 milijuna dolara Peter Szijjarto Ulazak u OECD Mađarska ne popušta Hrvatskoj: 'Moramo zastupati najtvrđu moguću poziciju'

 

INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
 • Avatar MarkoHR
  MarkoHR:

  OBJAVLJENO: 26.04.2016 ---- HDZ: Odmah treba prekinuti arbitražu s MOL-om oko Ine! MOST: Arbitraža je nacionalni interes!

 • Avatar MarkoHR
  MarkoHR:

  ... S druge strane, predstavnici Mosta jasno tvrde da odustajanja od arbitraže nema. To je u subotu javno kazao ministar gospodarstva Tomislav Panenić. “Ova arbitraža je na našoj strani, mi idemo s činjenicama koje su nepobitne i uopće ja nemam, ... prikaži još! kao resorni ministar, isto tako kao i građanin Republike Hrvatske, sumnju da će ova arbitraža završiti dobro. Svi oni koji izražavaju svoje sumnje u završetak arbitraže i koji to javno komuniciraju, oni zapravo nama, kao Hrvatskoj, čine veliku štetu i na njima je velika odgovornost. Upozoravam, to je nacionalni interes, moramo svi stati iza tog interesa”, izjavio je ministar za Novu TV.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  račun ispostaviti boži petrovu i njegovim mostovcima, koji su bili protiv odustajanja od arbitraže i dogovora sa mol-om, za što se zalagao karamarko, i zbog čega je otišao sa vlasti. nije li zadivljujuće kako su mediji pomogli petrovu protiv karamarka, ... prikaži još! optužujući ga da je počinio veleizdaju, a čovjek je samo govorio što je bilo očito i jedino razumno ,da su naši argumenti nikakvi? znači, 30 mil eura nas košta to, izgubili i platili mol-u smo u toj arbitraži lijepe novce, a da nitko ne traži odgovornost petrova? na temelju kojih to materijala smo mi, tj. milanović, mislili da imamo argumente protiv mol-a? kad bi ovaj slučaj rješavali hrvatski sudovi, vjerojatno bi dobili. jer kod nas doka i dokaz nema istu težinu, snimka kamere gdje osoba a vadi bateriju iz mobitela je dokaz da se razgovaralo i dogovaralo nešto kriminalnog, snimka kamere iz podzemne željeznice koja prikazuje da je netko nosio torbu, je dovoljan dokaz da je tu novac?! da bi se nekog osudio, trebaju čvrsti dokazi. što smo mi imali protiv sanadera? novinske natpise. tajnicu koja je čuvala neke uplatnice i naknadno na njima pisala što i kome se plaćalo? na bilo koje europskom sudu ovi dokazi su u samom začetku procesa bačeni van. mogla je na njih napisati da je 500 kuna plaćeno kneževini monacu, ili mojoj baki, pa to dokazujte. nemamo mi dostojan pravosudni sustav da odradi ovakva suđenja.