Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U pet mjeseci 8490 branitelja zatražilo status ratnog invalida

Unatoč relativno visokom broju zahtjeva, tek je 4239 predmeta kompletirano cjelovitom medicinskom dokumentacijom
25. lipnja 2018. u 08:11 284 komentara 34495 prikaza
Tomo Medved
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

U prvih pet mjeseci od donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji je stupio na snagu potkraj prosinca, za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, zaključno s 31. svibnja 2018., u nadležnim uredima državne uprave zaprimljeno je ukupno 8490 zahtjeva.

Tomo Medved Ministarstvo branitelja: 'O Medvedu kruže neistine i insinuacije, nije nikome pogodovao'

Ti su zahtjevi podneseni po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, koji se obrađuju i kompletiraju kako bi mogli biti upućeni na stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove.

U skladu s očekivanjima

Iz Ministarstva branitelja napominju da je, usprkos relativno visokom broju zahtjeva, tek 4239 predmeta kompletirano, što znači da je za svakog pojedinačnog podnositelja zahtjeva prikupljena cjelovita medicinska dokumentacija, što podrazumijeva izvorne dokumente vezane za pojedine bolesti, temeljem kojih se traži ostvarivanje prava, te opis ratnog puta, okolnosti stradavanja, sudjelovanje u Domovinskom ratu i slično.

Tomo Medved Oglasilo se i Ministarstvo Novinar prijavio Medveda zbog prijetnje, ministar tvrdi: 'To je suludo, neka mi ostavi obitelj'

Također, ističu kako je broj podnesenih zahtjeva u skladu s očekivanjima i planiranim financijskim projekcijama.

Nadalje, iz resornog ministarstva ističu kako je broj podnesenih zahtjeva za priznanje statusa HRVI-ja u skladu s očekivanjima i zbog činjenice da hrvatski branitelji iz Domovinskog rata u proteklih 12 godina nisu mogli podnositi zahtjeve temeljem bolesti kao i da je nakon 1. siječnja 2006. godine izvan zakonskog roka podneseno oko 7000 zahtjeva za utvrđivanje statusa HRVI-ja, a koji su u upravnom postupku odbijeni, odnosno odbačeni upravo zato što su podneseni izvan roka.

Branitelji su počesto bili žrtve političkih manipulacija Šumovi u komunikaciji? Branitelji ipak neće imati prednost pri izboru ravnatelja

– To znači da u ukupnom broju podnesenih zahtjeva u određenom broju participiraju i podnositelji zahtjeva iz gore navedene brojčane skupine koji stupanjem na snagu novog Zakona, iznova podnose zahtjeve – poručili su iz Ministarstva.

Komplicirana procedura

Kako se pritom ne bi provukli oni koji to ničim ne zaslužuju, čemu smo svjedočili u godinama nakon rata, Vlada je ovoga puta propisala strogu, pa i poprilično kompliciranu proceduru za potencijalne korisnike invalidnina. Podnositelje zahtjeva najprije čeka stručna procjena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi, a potom i odlazak pred vijeće vještaka pri Zavodu za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju, posebnoj organizacijskoj jedinici koja će kandidate za status vještačiti u prvom i drugom stupnju.

Na grobu branitelja Josipa Remenara križ i svijeće tek nakon intervencije... Tko je odgovoran Kako se to moglo dogoditi? Branitelj pokopan bez imena, križa i pogreba

Nakon vještačenja Vijeća vještaka sa svom dokumentacijom reviziju tog mišljenja provodi vijeće viših vještaka, a nakon provođenja postupka revizije predmet se vraća na ured državne uprave koje, ovisno o nalazu i mišljenju, donosi rješenje o statusu HRVI-ja. S obzirom na to da se branitelji u neformalnim razgovorima žale na nejasnu birokraciju i sporost sustava, u Ministarstvu smo upitali jesu li prvi branitelji uopće pristupili stručnoj procjeni, no precizan odgovor nismo dobili.

No, u pisanom odgovoru rečeno je kako je “Ministarstvo u nekoliko navrata izvršilo obilazak svih ureda državne uprave u cilju rješavanja uočenih poteškoća i reguliranja ujednačenosti postupanja, a što će nastaviti i u buduće”, iz čega se dade iščitati da procedura ipak zapinje.

iseljavanje ZUV HGP Trebaju li djeca i obitelji hrvatskih branitelja iseliti iz Hrvatske? Željko Jovanović Pohvalio novinare Željko Jovanović osudio ministra Medveda koji je prijavljen zbog prijetnji novinaru
Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • signum88:

  Koliki broj od tih 8500 je i dobio mirovinu ??? I ja sam podnio zahtjev da letim na Mars. Još jedna udbašaka podvala da nepismeni i priglupi narod poludi na branitelje. A Raškovićka je i baš izabrala datum. Prava čestitka hrvatsko državi.

 • Stormbringer:

  A koliko je novih partizana odn. novih udavača npr. manolićeva i njihovih potomaka koji dobivaju nezaslužene mirovine? Koliko je novih članova "levičarskih" udruga koji dobivaju plaće iz proračuna. Gdje je Todorić? Ah previše pitanja...

 • Avatar navijač
  navijač:

  Svatko tko ostvaruje neko pravo mora ga i dobiti, kad je trebalo reskirati zdravlje,logpr iżivpt onda su pojedinci šutili ko ribe a sad im je krivo. Novac treba ukinuti "kulturnjacima" i uhljebima a i partizanskim nasljednicima mirovina pa će biti ... prikaži još!iti za sve. A da ne spominjem " civilne udruge , manjine , saborske privilegije.......