Naslovnica Vijesti Hrvatska

'U našoj Vladi neće doći do izmjene Vatikanskih ugovora'

Hrvatski sabor u srijedu poslijepodne raspravlja o prijedlogu Kluba zastupnika Glasa i HSU-a da zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora
06. veljače 2019. u 20:13 36 komentara 920 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Vlada protiv revizije Vatikanskih ugovora i da neće biti njihove izmjene, a u vezi sa zahtjevom MOL-a za odštetom od 6,5 milijardi kuna, rekao je da je u postupku u Washingtonu Hrvatska izjavila prigovor o nenadležnosti.

Sjednica Sabora Sabor HDZ odbacuje prijedlog Glasa i HSU-a o reviziji Vatikanskih ugovora

"Kada je riječ o našoj Vladi, neće doći do bilo kakve izmjene Vatikanskih ugovora", rekao je Plenković novinarima nakon sastanka Kluba HDZ-a upitan o prijedlogu Kluba zastupnika Glasa i HSU-a da se zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora.

Njihove navode da neke zemlje koje su kao i Hrvatska dominantno katoličke imaju različite modele financiranja crkve, kratko je komentirao rekavši: "Svatko bira svoj put".

Hrvatski sabor u srijedu poslijepodne raspravlja o prijedlogu Kluba zastupnika Glasa i HSU-a da zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora, pozivajući se pritom i na podatak kako hrvatska država temeljem tih i s njima povezanih ugovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom, za potrebe Katoličke crkve godišnje izdvaja oko 900 milijuna kuna.

U sporu s MOL-om u Washingonu Hrvatska dala prigovor o nenadležnosti

Plenković je, upitan kakav će stav zauzeti Hrvatska vezano uz zahtjev MOL-a za odštetom u vrijednosti od 6,5 milijardi kuna, podsjetio da se radi o procesu koji traje već šest godina i odvija se pred  Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu.

Sjednica Sabora Sabor Bernardić: Potrebna je revizija Vatikanskih ugovora

Istaknuo je da je postupak još u tijeku i rekao da je hrvatska Vlada prihvatila Izjavu EU-a o pravnim posljedicama presude Suda Europske unije u predmetu Achmea i o zaštiti ulaganja u Europskoj uniji, kojom se utvrđuje da za investicijske sporove između država članica ne može biti nadležan sud izvan EU-a. "Naši pravni zastupnici u tom procesu izožili su i prigovor o nenadležnosti i za sada nemamo odgovor na taj podnesak", kazao je.

Postupak u Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) pokrenuo je MOL krajem 2913., pod tvrdnjom da Hrvatska nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

Vlada će sutra odgovoriti na interpelaciju zbog propale nabave borbenih aviona

Plenković je, upitan o interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje izraelskih borbenih aviona F-16 Barak koju je SDP uputio u saborsku proceduru, najavio da će Vlada sutra odgovoriti na interpelaciju.

Kolinda Grabar-Kitarović i Vlado Košić 'Vjera mi je bitna' Predsjednica na Molitvenom doručku: Nisam za reviziju Vatikanskih ugovora

"Vjerujem da ćemo u dogovoru s predsjednikom Hrvatskog sabora dogovoriti termin i da se ta tema raspravi u najskorije vrijeme", kazao je Plenković. Istaknuo je i da i dalje čvrsto stoji iza potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Ne vidim da ima pritiska na novinare i medije; 85 posto tužbi za klevetu završi oslobađajućom presudom

Novinare je zanimalo kako premijer ocjenjuje slobodu medija u Hrvatskoj i navode Hrvatskog novinarskog društva da se u našoj zemlji vodi više od tisuću predmeta protiv novinara i medija. Plenković je negirao da u Hrvatskoj ne postoji sloboda medija: "Reći da danas u Hrvatskoj nema slobode medija znači da onda taj koji to kaže niti čita, niti sluša, niti gleda", poručio je.

Naglasio je kako je naša zemlja i po mišljenju Freedom Housa slobodna zemlja u kojoj su mediji slobodni te je slobodna i vlasnička struktura medija. "Ne vidim da se kod nas ne piše što se želi i da netko radi pritisak na urednike i novinare", rekao je.

Željka Markić Izbori Katoličke udruge učinit će sve da otmu glasove HDZ-u

Navodeći kako u Kaznenom zakonu postoji mogućnost tužbi za klevete, uvrede i sramoćenje, Plenković je rekao da, po podacima koje je dobio od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, 85 posto slučajeva vezano uz klevetu završi oslobađajućim sudskim presudama.

>> Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama

Baby Beef
Baby Beef
Udruga uzgajivača junadi Baby Beef osnovana je 2000., s ciljem promocije i ponude kvalitetnog junećeg mesa

A1 izdvaja za Vas

 • Muzakus:

  Neka se ukinu donacije Katolickoj crkvi iz proracuna, no i svim ostalim crkvama tada, i svim raznim udrugama (kojima ide vise nego duplo sto ide svim crkvama zajedno). Uvesti poreznu olaksicu za donacije i neka svatko donira kome i koliko ... prikaži još! zeli. Clanovi Glasa mogu npr. dati 0 kuna za Katolicku crkvu i 50% posto place za udruge, ljudi koji idu u crkvu mogu dati dio crkvi. Sve fer i posteno i svi sretni...

 • jocoudriga:

  Tko ima daće mu se...Vatikan najveći vlasnik nekretnina na svijetu!

 • Avatar istovari
  istovari:

  Ovce i jesu da ih se muze, šiša i da daju meso....a čobana im drugi bira.