Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Stigli nalazi uzoraka štićenika iz šibenskog Doma: Svi su negativni!

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
13.05.2020.
u 22:14

Ministar u unutarnjih poslova Davor Božinović je izvijestio da će Europska komisija danas objaviti odluke o prelasku unutarnjih i vanjskih granica Europske unije i mogućnostima aktiviranja turizma

Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 6 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 2213 oboljelih od COVID-19. Na respiratoru je devet oboljelih, a hospitaliziranih je 150, dok je 1834 oporavljenih.


22:03 - Svi brisevi štićenika Cvjetnog doma u Šibeniku koji su poslani na žurnu analizu u Zadar su negativni nakon što je, danas, kod jedne štićenice tog doma potvrđena zaraza.

Kako je kazao ravnatelj ustanove Tomislav Ninić, tih 15 briseva uzeto je od štićenika s istog kata na kojem je bila oboljela te zaposlenika koji su sa zaraženom bili u kontaktu.

Zaražena štićenica Cvjetnog doma rođena je 1940. godine, a riječ je o dementnoj osobi slabije pokretljivosti. Ona je jutros prevezena na odjel infektologije šibenske bolnice, a prema Ninićevim riječima, stanje joj je dobro te jutros nije imala povišenu temperaturu, prenosi 24sata. 

VIDEO: Koronavirus ušao u šibenski Dom za starije i nemoćne

17:17 - Poslovnica Privredne banke Zagreb u Supetru na obali zatvorila je svoja vrata, i to privremeno. Razlog privremenoga zatvaranja nije smanjen posjet klijenata poslovnici te banke već mogući kontakt s osobom pozitivnom na koronavirus.

- Svim djelatnicima poslovnice preventivno je određena samoizolacija zbog sumnje na kontakt s covid-19 pozitivnom osobom, izvijestio je brački Krizni stožer koji će javiti kad poslovnica ponovno bude otvorena, prenosi Brač danas. 

14:41 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Preostali nalazi od ponedjeljka su negativni, a na obradi je 48 uzoraka poslanih na analizu u utorak.

Ukupno je 118 zaraženih, 84 izliječenih te 8 umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslan je 2451 uzorak.

S današnjim danom hospitalizirano je 5 pozitivnih pacijenta, 4 na Zaraznom odjelu OB Dubrovnik, 1 pacijent je intubiran u Jedinici intenzivnog liječenja.

Ukupno je 38 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.

14:10 - U Hrvatskoj je zabilježeno šest novih slučajeva zaraze. Više pročitajte OVDJE.

13:30 - Iako na području Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba, Županijski stožer u srijedu je Nacionalnom stožeru i Ravnateljstvu Civilne zaštite poslao zahtjev da županijska karantena ostane otvorena.

Kako je izvijestio Županijski stožer, zahtjev je poslan zbog pogoršane epidemiološke situacije na području te županije posljednjih nekoliko dana uzrokovane dolaskom većeg broja radnika iz Švedske. U karanteni su trenutačno dvije osobe koje su stigle iz Švedske i Njemačke, a čiji je smještaj i izolacija nužna zbog epidemioloških razloga.

13:15 – Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije naknadno je izvijestio da je danas tijekom prijepodneva preminula starija ženska osoba rođena 1927. godine. Preminula je bila korisnica privatnog doma za starije i nemoćne osobe u Dicmu. Osoba je bila na respiratoru i uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila je pozitivna i na COVID infekciju.

13:13 – Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Na području županije još su četiri pacijenta s ovom zaraznom bolesti dok su ostali ozdravili.

12:43 - Petnaesti dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji. U protekla 24 sata ozdravile su još  tri osobe; iz Jesenja, Stubičkih Toplica i Krapine. Ukupan broj ozdravljenih osoba u županiji je 108, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom  30. U samoizolaciji se nalazi 27 osoba. Dosad je testirano ukupno 2275 osoba s područja Krapinsko-zagorske županije.

12:09 - Pročelnik ureda za zdravstvo, Vjekoslav Jeleč, na press konferenciji zagrebačkog stožera civilne zaštite kazao je kako Zagreb nakon šest dana ima jednog oboljelog od COVID-19, i to recidivista. Više pročitajte OVDJE.

11:31 - Na području Zagrebačke županije do srijededo 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije petnaesti dan za redom nema novooboljelih. Broj izliječenih je također isti kao i jučer. Do sada je ukupno izliječeno 113 osoba, a četiri su preminule.

11:17Nema novooboljelih od koronavirusa na području Zadarske županije, a broj izliječenih je i dalje 82. Ukupan broj zaraženih je 87. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 44 uzoraka, a do sada je  ukupno testirano 2232 uzorka.

11:02 - U Osječko-baranjskoj županiji testirano je 168 uzoraka i niti jedan nije pozitivan, kazali su iz Stožera

10:59 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su potvrđena 2 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19). U samoizolaciji se trenutno nalaze 4 osobe, 55 uzoraka je poslano na analizu, te je ukupno testirano 782 osobe.

10:29 - U Ličko-senjskoj županiji 25. dan zaredom nema novooboljelih osoba. Izliječeno je još 8 osoba te se ukupan broj izliječenih povećao na 21. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 4 osobe te se čekaju rezultati za ukupno 8 uzetih uzoraka.  

10:21 - Na današnji dan imamo jednu novooboljelu osobu od koronavirusa na području Šibensko-kninske županije. Riječ je o štićenici Doma za starije i nemoćne osobe 'Cvjetni dom' Šibenik, a epidemiološki izvidi su u tijeku. Više pročitajte OVDJE.

10:06 - Od ukupno 233 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije 3 su novooboljele osobe i to iz Supetra 2 i Splita 1. 

Od 233 obrađena testa 43 uzorka su sa otoka Brača. Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica KBC-a Split (medicinska sestra) koja se nalazi u samoizolaciji. U odnosu na jučerašnji dan još je 12 osoba izliječeno  te je do sada na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno ozdravilo 405 osoba.

43 osobe su hospitalizirane. 103 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 5 osoba je na respiratoru i to 4 iz Splitsko-dalmatinske županije i 1 iz Šibensko-kninske županije. 7 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 557 slučajeva zaraze koronavirusom.

10:05 - U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa već nekoliko tjedana, tako da ukupno imamo 30 oboljelih. Jučer je testirano oko 50 osoba. Do sada je pristiglo oko 40 nalaza i svi pristigli su negativni. Tijekom dana očekuju se rezultati i ostalih 10-tak uzoraka. Ukupno je testirano 2007 osoba. Tijekom dana bit će testirano oko 40 osoba.
U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi 2, 1 osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 27 osoba.

Video: Policija kontrolira putnike koji putuju trajektom s Brača u Split

U OB Karlovac trenutno se liječi 165 pacijenta, kroz hitni ambulantni prijem pregledano je 185 osoba, a 1150 osoba pregledano je u redovnom ambulantnom pregledu. Pod mjerama samoizolacije, kao kontakti oboljelih osoba nalaze se 2 osobe, kažu u Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije.

9:57 - Zbog koronavirusa u KBC-u Split još se uvijek na liječenju nalazi 12 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici, doznaje se od povjerenice toga doma Helene Bandalović.

Do danas se u dom, s liječenja u COVID bolnici, vratilo 39 korisnika od 68 hospitaliziranih zbog koronavirusa, dok ih je deset tamo bilo u samoizolaciji, kazala je za Hinu.

U samoizolaciji je bilo još 54 korisnika koji su bili smješteni u makarsku Bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovka iz koje su se u dom vratili prije dva dana. Samoizolirani štićenici u Makarskoj dva su puta bili testirani i oba puta negativni.

"Tijekom proteklog razdoblja u domu smo na koronavirus testirali ukupno 293 korisnika, od čega je 225 njih bilo negativno, a 68 pozitivno. Zaposlenika je testirano 159 od čega je bilo njih 15 pozitivnih. Nažalost, do danas je u bolnici preminulo 18 korisnika", kazala je Bandalović.

9:53 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija je stabilna, a to pokazuje kako već petnaest dana nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupan broj oboljelih osoba i dalje stoji na 40 njih. Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba, a u protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba te tako ukupan broj do sada izliječenih osoba na području županije iznosi 39. U protekla 24 sata testirano je 53 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1550. U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema pozitivnih zdravstvenih radnika.

9:32 - Bjelovarsko-bilogorska županija ni danas nema novooboljelih. Jučer je testirana 31 osoba. 29 nalaza je negativno, a za 2 osobe rezultati se očekuju tijekom dana.

9:27 - U Istri je unutar 24 sata ispitano 85 uzoraka brisa, od kojih je jedan pozitivan na koronavirus (COVID-19). Riječ je o osobi iz samoizolacije, koja je došla zrakoplovom iz Frankfurta u Zagreb, dana 2. svibnja 2020. godine. U navedenom zrakoplovu kasnije su evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2.

Trenutno je na ispitivanju 19 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19).

8:12 - Na području Virovitičko-podravske županije, jedanaesti dan zaredom, nema novozaraženih osoba od koronavirusa javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U zadnjih 24 sata, testirano je 26 osoba i sve su bile negativne na COVID 19. Ukupno je do sada, s područja naše županije, testirano 836 osoba. Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba zaraženo od koronavirusa. Pet osoba se oporavilo, troje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od COVID-19.

7:40 - "Dugo godina sam radila u bolnici. Kada je velika gužva, kada se događa puno stvari, rijetko se dogodi, ali kao što smo vidjeli dogodi se. Inspekcija zdravstva je u Spltu i trebamo pričekati što se dogodilo. Kada se radi o hitnom prijemu i dođe veliki broj pacijenata, onda postoji nažalost trenutak da se dogodi zamjena. To je nemila sitacija, za bolnicu kao i ravnatelja Meštrovića kojeg poznajem i on je uzor u medicini, odgovoran, čovjek koji je cijeli život posvetio struci, teško mu je, teško je i ministru", kazala je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević u Mreži Prvog HRT-a.

"Moramo imati razumijevanja za takve situacije i što se dogodilo. Bilo je u jednom trenutku u KBC Split hospitalizirano preko 120 osoba s koronavirusom. Pacijenti su se premještali i u dva sata u noći. Svi radimo u suradnji i nastojimo spriječiti epidemiju", kazala je Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

"KBC Split nije slaba karika", kazala je Grba Bujević.

"Pacijent s Brača koji pušten iz KBC Split bio JE asimptomatski. Izvidi se rade, ne znamo je li to nulti pacijent. KBC nije slaba karika", kazala je Karin.

"Od 119 uzoraka s Brača imamo samo jednog pozitivnog. Do sada je 39 zaraženih", kazala je Karin.

Video: Skandal u splitskom KBC-u

Let iz Frankfurta

"Ovih četvero s leta se još traže. Avioindustrija ima dobre mjere i treba vidjeti jesu li poštivane sve mjere, treba vidjeti što će reći epidemiolozi. Nemam saznanja", kazala je Grba Bujević.

"Nije donešena odluka da naši državljani dolaze tek tako. Mislim da će ovo sve biti dobro", kazala je Karin.

"Ti ljudi koji su došli imali su pravo na to. Moram naglasiti da se u Istri radi o čovjeku, Španjolcu koji je oženjen s hrvatskom državljankom, ima djecu, on se vratio doma. Problem je da smo mi nako sedam dana dobili informaciju da ima ljudi s toga leta. Epidemiolozi su odmah reagirali. Od njih sedam jedan je pozitivan. Provjerava se cijela situacija sa svim putnicima", kazao je šef Istarskog stožera Dino Kozlevac.

Otvaranje granica

"Otvaraju se granice, prošla su dva tjedna od ublažavanja mjera, ne možemo ostati zatvoreni, teško je svima, onima u samoizolaciji, morat ćemo živjeti s koronom. Stožer intenzivno prati učinak mjera. Pokazalo se da je unatoč kršenja mjera epidemiološka stuacija povoljna. Moramo se sve više vraćati u normalu. Naši sugrađani su se pokazali odgovornima. Moramo imati oči otvorene, ne možemo se zatvoriti, ni zaustaviti dolazak ljudi, a da, postoji uvijek opasnost. Neće oni doći i hodati po svuda. Dobit će određeni obrazac, preporuka će biti da hodaju s maskama, nije obavezna. Svi ugledni časopisi napisali su da smo našim mjerama doprinijeli situaciji", kazala je Grba Bujević.

"Moramo se držati mjera, čekamo turiste, naši ljudi isto će se morati pridržavati naputka. Sustav će i dalje raditi, epidemiolozi neće na godišnji, sve će se pratiti. Navikavamo se na novi način života", kazala je Karin.

"Od prije tri dana nema više obvezne mjere samoizolacije kod takvog dolaska. Svi stranci koji dolaze u Hrvatsku dobiju samo letak kako se moraju ponašati. Nema više provjere, nema više samoizolacije. Jedina mjera kontrole je samodisciplina i samoodgovornost stranaca koji imaju pravo doći i naših državljana i tu očekujem probleme jer može vrlo lako doći do ulaska koronavirusa i to može stvarati probleme sustavu", kazao je Kozlevac.

"Očekivali smo da će to ići postepeno i napravili smo plan. Mjere su nas iznenadile, išlo je prebrzo. Ljudi su to naravno dočekali s olakšanjem jer mi smo imali rigorozne mjere. Što se tiče samoizolacije, nemamo više recepta, župan je formirao povjerenstvo u kojem su najodgovorniji ljudi istarskog turizma. Organizirat ćemo se odgovorno da turisti mogu doći, ali apsolutne sigurnosti nema", rekao je Kozlevac.

7:16 - Jučer je registrirano 11 novozaraženih. U Istarskoj županiji dijagnosticiran je jedan novi bolesnik, kao i u Brodsko-posavskoj županiji. U Koprivničko-križevačkoj županiji su četiri nova bolesnika, u Zadarskoj dva, u Sisačko-moslavačkoj jedan, a u Požeško-slavonskoj županiji dva bolesnika.

Dio njih je stigao zrakoplovom iz Frankfurta 2. svibnja. Njime je među 74 putnika stiglo i 12 zaraženih osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak potvrdio je da je među nozozaraženima devet radnika Đure Đakovića koji su se vratili tim letom.

Video: Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

Osim njih, po jedan od zaraženih putnika sada je u Zadru i u Sisku, a u Istri se nalazi i jedan strani državljanin koji je doputovao tim avionom.

7:10 - Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak da će Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zajedno donijeti određena rješenja za građane u samoizolaciji kako bi mogli izaći na izbore.

"Kada se raspusti Sabor, kada predsjednik Republike raspiše izbore, DIP koji provodi izbore, zajedno će s HZJZ-om vidjeti sve postupke i procedure pod kojim će se odvijati izbori. Mislim da će DIP zajedno s HZJZ-om u slučaju osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije iznijeti određena rješenja i aktivnosti kako bi se i tim osobama omogućilo ostvarivanje biračkog prava", rekao je, uz ostalo, ministar Malenica u Temi dana HRT-a.

"Svi ostali su kontaktirani, neki od njih još nisu pronađeni, niti se zna gdje se nalaze, ali upozoreni su i određena im je mjera samoizolacije", objasnio je  Capak.

7:00 - Ministar u unutarnjih poslova Davor Božinović je izvijestio da će Europska komisija u srijedu objaviti odluke o prelasku unutarnjih i vanjskih granica Europske unije i mogućnostima aktiviranja turizma.

U tom kontekstu će se razgovarati na koji način će pojedine države i regije svojim internim sporazumima regulirati prijelaz granice kroz faze, zaključio je.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar morski
morski
09:34 13.05.2020.

Ovo "izvanredno stanje" mora nekako završiti. Kozlevac je bio najsretniji kada je bio corona free. Ali koja je cijena da svi budemo corona free. Onaj koji plaću dobija od države ili grada bi živio pod staklenim zvonom, penzići isto. AA kako će oni koji moraju svoj novac zaraditi ???

Avatar GeniKameni
GeniKameni
10:08 13.05.2020.

Strava! Je li obavijesten krizni stozer? Jesu li pogrebnici spremni? Ima li dovoljno mjesta u Istri za pokopati sve te ljude koji su kihnuli na aerodromu?

DU
Deleted user
22:17 13.05.2020.

treba ostati pozitivan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije