Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preboljela koronavirus

Šefica osječke infektologije: Točno znam kada sam se i kako zarazila

Doktorica Ljiljana Perić pozitivna je na koronavirus
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
12.05.2020.
u 11:29

Iako je cijelu karijeru okružena virusima i zna kako se od njih štititi, dr. Ljiljana Perić zarazila se koronavirusom jer se nakon smjene dirala po oku koje ju je svrbjelo, a prije toga rukama je dirala masku

Predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek, prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, u ponedjeljak se nakon 33 dana bolovanja vratila na posao nakon što je preboljela koronavirus.

Ona je za Glas Slavonije prepričala kako se zarazila koronavirusom.

– Znam točno trenutak kada sam se zarazila i kako, a riječ je uistinu o trenutku nepažnje koji je posljedica umora i iscrpljenosti. Poznato je da virus osim kroz nos i usta može ući i kroz spojnicu oka. Naime, zbog operacije oka prije nekoliko godina sklona sam infekcijama upravo na tom oku. Nakon završetka smjene došla sam u sobu, skinula rukavice i rukama dirala masku, a potom sam instinktivno dirala to oko koje me svrbjelo. Nakon dva dana pojavilo se crvenilo na oku, koje nije prolazilo od antibiotske masti. Odmah sam posumnjala na infekciju. U nedjelju, 5. travnja, dobila sam i temperaturu, koja se izgubila i vratila sljedećeg dana, a 7. travnja stigao je nalaz da sam pozitivna. S obzirom na moju dob, 63 godine, i imunokompromitiranost, ali i visinu temperature, odlučila sam ostati na liječenju u bolnici – ispričala je šefica osječke infektologije.

Zbog svoje dobi nije ni pomišljala otići na kućno liječenje, a prepričala je i koje je simptome imala.

– Kada se drugog dana vratila temperatura, prethodila joj je zimica od 10 do 15 minuta, a onda se temperatura penjala do 38,5 stupnjeva. U savjetu s kolegama, odmah sam se odlučila za vensku terapiju skidanja temperature jer sam, prateći bolesnike, znala kako je važno da se čovjek dobro preznoji i onda primi infuziju i uzme veće količine vitamina C. Temperatura se nakon skidanja vraćala svakih šest sati i prethodila joj je zimica. Uz to je postojao iznimno snažan osjećaj umora i bolova u mišićima. Prva su tri dana i najproblematičnija jer se tu očekuje mogući razvoj upale pluća. Zanimljivo je da ja uopće nisam imala kašalj, ali mi se poremetio okus. Tako mi je ista hrana povremeno bila neslana, a potom preslana. Na nepcu je bio izniman osjećaj neugode i pojavila se blaža grlobolja. Ipak, četvrtog dana temperatura se počela vraćati tek svakih osam sati, potom svakih 12 sati i na koncu se petog dana potpuno spustila. Onda je temperatura opet otišla u drugu krajnost, imala sam temperaturu od samo 35,7 Celzijevih stupnjeva. No bio je tu onaj jasan osjećaj da ozdravljam i da mi je sve bolje – prepričala je.

VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

Komentara 7

SE
sedam
14:41 12.05.2020.

Odličan članak i čuvajte se gospođo Perić.

BH
Bunjevac=Hrvat
18:30 12.05.2020.

Gospođa dostojna svakog poštovanja!Nek je Gospodin dugo poživi!

Avatar BettyFH85
BettyFH85
00:50 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije