Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Glinu stigla 22 vozila sa sto tona humanitarne pomoći iz Njemačke

Uz ostalo, iz Njemačke su stigle troje velike vatrogasne ljestve, agregati, pumpe i druga vatrogasna oprema i odjeća, grijalice, električni alati, elektromaterijal, poljski kreveti, prehrambeni proizvodi, higijenske potrepštine, te 22 tisuće FFP2 maski.
06. veljače 2021. u 16:11 2 komentara 965 prikaza
Glina: Stigao konvoj humanitarne pomoći iz njemčkog grada Aichtala
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U Glinu je iz njemačkog Aichtala stigao humanitarni konvoj od 22 vozila sa sto tona pomoći, u kojima je vatrogasna oprema i odjeća, pumpe, agregati, grijalice, prehrambeni proizvodi i različiti drugi artikli, a dočekao ga je državni tajnik Zdenko Lucić. Konvoj humanitarne pomoći za grad Glinu organizirao je grad Aichtal i okolni gradovi iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg, te vatrogasne i druge udruge, tvrtke i pojedinci.

Krešimir Kuk PODRUČJE POGOĐENO POTRESOM Kuk o fenomenu vrtača: 'Seizmologiji je nepoznato ovo što se događa, ovo je nešto novo za nas'

Konvoj humanitarne pomoći dočekao je državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić s predstavnicima Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica razornog potresa. Uz ostalo, iz Njemačke su stigle troje velike vatrogasne ljestve, agregati, pumpe i druga vatrogasna oprema i odjeća, grijalice, električni alati, elektromaterijal, poljski kreveti, prehrambeni proizvodi, higijenske potrepštine, te 22 tisuće FFP2 maski.

S konvojem je u Glinu došlo i 55 njemačkih vatrogasaca iz Aichtala i drugih mjesta pokrajine Baden-Württemberg, među kojima je bio i gradonačelnik Aichtala Sebastian Kurz. 

"Akcija je počela neposredno nakon velikog potresa i u nju se uključio neočekivano veliki broj društava i pojedinaca. Do Zagreba smo vozili 12 sati i zahvaljujem hrvatskoj policiji i kolegama vatrogascima na pratnji i velikoj pomoći. Napominjem da su svi vatrogasci u pratnji konvoja uzeli slobodne dane i dobrovoljno se javili da pomognu u prijevozu robe do Gline", rekao je gradonačelnik Kurz.     

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu UPOZORIO PROFESOR GARAŠIĆ 'Ne smiju se se zatrpavati rupe nastale nakon potresa, nije sigurno'

Inicijativa mlade hrvatske obitelji 

Istaknuo je kako je sve počelo od inicijative jedne mlade hrvatske obitelji koja mu se javila s idejom za humanitarnu ponoć. "Ubrzo smo angažirali vatrogasce, koji djeluju kao velika obitelj, a širenjem akcije uključio se i konzulat Republike Hrvatske, te druga mjesta u pokrajini, pa su granice ubrzo nestale", dodao je gradonačelnik Aichtala.

Uime Ministarstva vanjskih i europskih poslova na velikoj donaciji zahvalio je državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić. Podsjetio je kako je to već peta velika donacija iz pokrajine Baden-Württemberg, a slučaj je htio da je istodobno u Sisak i Hrvatsku Kostajnicu došao još jedan konvoj iz te pokrajine.

Državni tajnik Lucić zahvalio je i hrvatskoj zajednici u Njemačkoj, konzulu Ivanu Sabliću u Stuttgartu, koji se također uključio u akciju.  

Posljedice potresa u selu Majska Poljana Ne gleda se nacionalnost Unatoč sitnim provokacijama, potres je zbližio Hrvate i Srbe u Hrvatskoj

Gradonačelnik Kostanjević: Posebno nam je vrijedna vatrogasna oprema

Na pomoći je zahvalio i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević, istaknuvši da je sadržaj pomoći unaprijed dogovoren između dva gradonačelnika. Posebno je vrijednim ocijenio vatrogasnu opremu, koja će se raspodijeliti u sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava koliko ih djeluje na prostoru od 543 četvornih kilometara grada Gline, gdje je 69 naselja.

Također je zahvalio Ministarstvu vanjskih poslova i generalnom konzulu u Njemačkoj, državnom tajniku i drugima uključenim u veliku humanitarnu akciju. Najavio je kako se ovom velikom pomoći stvorilo novo prijateljstvo, te je izrazio uvjerenje u nastavak suradnje.

Nakon što je obavljena primopredaja pomoći, gosti su pozvani na razgovor u gradsku vijećnicu. Po završetku sastanka njemački su gosti razgledali stradalo središte grada, a obišli su i nekoliko naselja, koja su pretrpjela najveću štetu.

na TikToku
Ella Dvornik prozvala bivše: 'On me varao i tukao i naučio najbitnijoj lekciji u životu'
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • Matrix5:

    Nakon skoro 2mj od potresa,jos uvijek neke porodice nisu od pomoci dobile lijepo nista! Gdje je lova svih onih kaj su donirali? Kaj se ceka sv nikola?da se potrebitima dodijeli krov nad glavom.