Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA ŽRTVE

U Glini održana komemoracija stradalima u masakru u pravoslavnoj crkvi 1941.

Komemoracija u spomen na žrtve pokolja u nekadašnjoj Pravoslavnoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/6
29.07.2020.
u 13:02

Okupljeni su polaganjem cvijeća i kratkim programom odali počast žrtvama, dok je pomen predvodio paroh toplički Mile Ristić. Ispred SNV-a govorila je dopredsjednica SNV-a i saborska zastupnica Dragana Jeckov istaknuvši kako je dugogodišnja negacija i umanjivanje zločina u Glini dovelo do nemara i zaborava.

Pamtimo sve nevine Srbe koji su krenuli prema Glini tog dana 1941. s idejom da će biti spašeni, a tragično su okončali živote u pravoslavnoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice, ili pak na nekom od okolnih ustaških stratišta.“ – rekla je u srijedu voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću i potpredsjednica Antifašističke lige Vesna Teršelič na komemoraciji u Glini koju su Antifašistička liga Hrvatske i Srpsko narodno vijeće organizirali u sjećanje na žrtve ustaškog zločina koji se dogodio u ljeto 1941. u Glini.

U nekadašnjoj srpskoj pravoslavnoj crkvi 29. srpnja 1941. ustaše su ubili do 200 Srba iz Gline, Čemernice, Topuskog, Pješćanice, Crevarske Strane, Batine Kose, Bukovice i Trepče, koji su došli na pokrštavanje, a nakon nekoliko dana zločin je u Glini ponovljen nad još nekoliko stotina Srba. Crkva je zatim uništena, a na njenom mejstu je 1969. bio izgrađen Spomen dom s muzejskom građom o crkvi i zločinima u glinskom kraju, a ispred Spomen doma postavljena skulptura "Majka s djetetom" kipara Antuna Augustinčića. 90-ih je završena i spomen ploča s imenima 1550 ubijenih Srba tijekom 2. Svjetskog rata, a nakon 1995. to je obilježje uništeno, a Spomen dom preimenovan u Hrvatski dom.

Teršelič je u srijedu iz Gline uputila zahtjeve za povratkom spomen ploče te povratkom imena Spomen dom.

"Skorašnja 80. godišnjica stradanja prilika je da priznamo patnju nevino ubijenih i okončamo već jednom ratove sjećanjima na ovim prostorima“ - rekla je Teršelič napomenuvši kako se „dugi put revizionizma u Hrvatskoj u posljednje vrijeme simboličnim iskoracima Vlade mijenja nabolje.“ 

Okupljeni su polaganjem cvijeća i kratkim programom odali počast žrtvama, dok je pomen predvodio paroh toplički Mile Ristić. Ispred SNV-a govorila je dopredsjednica SNV-a i saborska zastupnica Dragana Jeckov istaknuvši kako je dugogodišnja negacija i umanjivanje zločina u Glini dovelo do nemara i zaborava.

„Preimenovanje Spomen doma u Hrvatski dom te pokušaj zabrane komemoriranja na tom mjestu 2014. godine, predstavlja pokazatelj sustavno osmišljene i krajnje vulgarne revizije povijesti i ovdašnjih događanja“ – rekla je Jeckov.

Inače, na zločine nad Srbima u Glini, počinjene ranije, 13. svibnja 1941. kada je ovdje bez ikakvog suda i istrage pobijeno 260 Srba, upozorio je u pismu Anti Paveliću i nadbiskup Alojzije Stepinac upozorivši da tako ponašanje „po katoličkom moralu nije dozvoljeno“ te zatražio od Pavelića „da poduzmete najhitnije mjere, na cijelom teritoriju NDH, da se ne ubije nijedan Srbin, ako mu se ne dokaže krivnja radi koje je zaslužio smrt. Inače mi ne možemo računati na blagoslov neba, bez kojega moramo propasti.„

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije