Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sinonim za zagovaranje prava izbjeglica

Tvrtka Baruna zamijenit će Stanko Perica

07.06.2020.
u 09:30

Otac Perica isusovcima se pridružio prije deset godina, a otprije dvije godine je svećenik; završio je pravni fakultet i jedno vrijeme radio u odvjetništvu

Bio je voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jeku najveće krize, pokrenuo je niz programa za pomoć onima kojima je u tom trenutku to bilo najpotrebnije te je neumorno podizao svijest hrvatske javnosti o problemu prihvata i integracije izbjeglica, ali i poticao rješenja za te probleme.

Pater Tvrtko Barun posljednjih je šest godina, koliko vodi ovu službu, u Hrvatskoj postao jedan od sinonima za zagovaranje prava izbjeglica, za što je primio cijeli niz nagrada i ovdje, ali i u Europi. – Isusovačku službu za izbjeglice počeo sam voditi 2014. godine kada su aktivnosti bile minimalne, no onda je odjednom buknula izbjeglička kriza i, koliko god je to s jedne strane bilo izazovno, toliko mi je bilo drago što sam od početka bio u toj priči jer je trebalo steći puno znanja i iskustva da bismo mogli dobro reagirati – otkriva pater Barun početke uskoro svoje bivše službe jer njegov mandat, naime, u srpnju – završava. U povodu toga razgovarali smo s njime o svemu kroz što je prošao, što ga čeka, ali i upoznali njegova nasljednika. Novi ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice od 31. srpnja ove godine bit će, naime, isusovac Stanko Perica.

Video: Pater Tvrtko Barun o izbjegličkoj krizi

Misije u Keniji i Tanzaniji

Isusovačka služba za izbjeglice neprofitna je humanitarna udruga koja je dio mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS) osnovane 1980. godine s poslanjem da prati, služi i zagovara prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Hrvatski ogranak udruge djeluje od 1993.  pomažući izbjeglicama i prognanicima Domovinskog rata. –  U ljeto 2014. JRS je u Hrvatskoj imao tek dvoje zaposlenih, jednu osobu na puno radno vrijeme i jednu na pola radnog vremena te su organizirane neke aktivnosti u Prihvatilištu za tražitelje azila. Šest godina poslije udruga se potpuno promijenila u pitanju kvalitete i kvantitete. Samo u Hrvatskoj imamo više od 80 volontera, a otvorili smo urede u BiH, Srbiji i Kosovu tako da na cijelom tom području imamo 45 zaposlenih osoba – govori nam pater Tvrtko Barun, koji je zapravo voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u cijeloj jugoistočnoj Europi.

Svu tu organizaciju sada preuzima otac Stanko Perica, koji trenutačno obavlja službu ekonoma Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu te studentskog kapelana na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu. – Kod nas isusovaca je uobičajeno da nam se s vremena na vrijeme mijenjaju funkcije. Kada je došlo vrijeme za novu moju službu, izrazio sam želju našem poglavaru da se socijalno angažiram, odnosno da u budućnosti radim s ljudima koji su u potrebi jer me taj oblik svećeničkog djelovanja najviše privlači i tako i tako najlakše susrećem Boga - ističe otac Perica koji smatra da je JRS jedan od najvažnijih isusovačkih apostolata, posebice u ovo vrijeme.

– Svi koji razumiju širu sliku svjesni su da ove migracije neće prestati. Štoviše, mislim da je to proces koji će obilježiti 21. stoljeće i važno mi je da mogu pomoći – dodaje otac Perica koji je, osim u Hrvatskoj, bio i na misijama u Keniji i Tanzaniji. Također, upravo je u talijanskom JRS-u volontirao tri godine radeći s velikim brojem izbjeglica, većinom iz afričkih zemalja. Tamo su, ističe, brojke još veće nego u Hrvatskoj te je shvatio koliko organizacije poput ove može pomoći u integracijskom procesu. Smatra da je najgore kada se one u potrebi prepusti ulici i beznađu te ističe da je društvo toliko razvijeno koliko ima kvalitetan odnos prema onima koji su najmanje zaštićeni. Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj ima niz aktivnosti, pri čemu su najviše fokusirani na učenje jezika, rješavanje stambenog pitanja te zapošljavanje.

Neki su od projekata koje su pokrenuli “Edukacijom do bolje integracije azilanata”, “Dječji kutak u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu”, “TrAZILica – socijalna inkluzija i jačanje konkurentnosti azilanata na tržištu rada u RH”..., a pritom surađuju s mnogim Vladinim i nevladinim tijelima, s UNHCR-om, Crvenim križem, lokalnim tijelima, MUPom, drugim organizacijama... – Teško je reći u broj kolikim smo ljudima pomogli, ali mislim da smo na neki način došli u kontakt s 90 posto svih osoba koje su prošle kroz Hrvatsku. U svakoj je zemlji naš način rada specifičan jer je drugačije okruženje. Srbija, Kosovo i BiH isključivo su tranzitne zemlje, a u Hrvatskoj neki ipak zatraže azil i žele ostati iako je takvih malo – ističe pater Barun.

Uvijek u JRS-u

– Imam puno toga naučiti, ali tome se radujem i jako sam optimističan. Najprije moram dobro upoznati trenutačnu organizaciju i aktivnosti JRS-a, nije dobro da netko tko tek preuzme funkciju radi prevelike promjene. Novi će projekti doći s vremenom – odgovora na pitanje kakvi su mu planovi na čelu JRS-a Stanko Perica. Ovaj 37-godišnjak rodom iz Rijeke isusovcima se pridružio prije deset godina, a prije toga je završio pravni fakultet i radio u odvjetništvu. Svećenik je otprije dvije godine. Što se tiče patera Baruna, on sada odlazi u službu provincijskog ekonoma, što znači da će se brinuti o ekonomiji. Potpuno drugačije područje, priznaje, no raduje se izazovu. Ipak, ističe kako će sa svima iz dosadašnje službe ostati u kontaktu jer vrijedi ona: “Tko jednom uđe u JRS, ostaje u JRS-u”.

Komentara 2

IK
Ikonoklast
17:16 07.06.2020.

Jeli Vama ovo normalno? Jeli vam normalno da nema vise slobode govora a da moderator doslovno prakticira marakseski sporazum, tj. da se protiv migracija NE PISE lose. Pa zasto uopce stavljate onda da se moze komentirati ako brisete sve stoo vam se ne svidja. I unatoc tome niti jedan komentat vam nije govorio pozitivno o migracijama pa da ste ga ostavili. Valjda narod kaze svoje a vi se mislite zasto je to tako. Dosta vise cenzure! jednistavno je bolje da izgasite mogucnost komentara. Poštenije.

ZH
zhecko
17:41 07.06.2020.

Pravi hrvatski domoljubi !11

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije