Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Integracija migranata

Tvrtko Barun: Pozovite izbjeglice na blagdanski ručak u svoj dom

Tvrtko Barun
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/3
24.12.2019.
u 20:02

Riječ je o oko 600 osoba, većinom djece, s odobrenim azilom u Hrvatskoj

Činjenica je da zbog kralja Heroda i prijetnji Isus i Sveta obitelj bježe u Egipat i tamo nalaze zaštitu. U svoju domovinu vraćaju se tek kad ta prijetnja prestane. I sam Isus i Sveta obitelj su prognanici, izbjeglice i to sve nas treba učiniti osjetljivima za te ljude – jasno poručuje Tvrtko Barun, isusovac koji je više puta nagrađen upravo za svoj rad s izbjeglicama. U ovo božićno vrijeme izbjegličke obitelji spaja s obiteljima koje je pozvao da otvore svoj dom i podijele s njima radost blagdana.

Pomoć u integraciji

– Već četiri godine spajamo više desetaka obitelji izbjeglica s hrvatskim obiteljima i samostanima koje smo pozvali da prime izbjegličke obitelji i pojedince u svoj dom i s njima podijele tu toplinu i božićni ručak. Pozivamo ljude da ih prime i tako pomognu u njihovoj integraciji, a kroz godinu taj odnos se nastavlja pozitivno i dobro i za jedne i za druge – opisuje pater Barun blagdansku aktivnost, tek jednu od niza aktivnosti Isusovačke službe za izbjeglice koju vodi.

Kako će reći pater Barun, toj je udruzi upravo cilj povezati i osamostaliti te ljude, pomoći im u integraciji, pratiti ih i biti im pri ruci od njihova dolaska u Hrvatsku za svaki detalj. Pomažu pri učenju hrvatskog jezika, zapošljavanju, upisu djece u vrtiće, škole, pronalasku liječnika...

– Hrvatska je mlada zemlja što se tiče migracije i integracije. Mi nemamo velikog iskustva, tako da svi zajedno stvaramo sustav integracije i važna je konstruktivna suradnja između civilnog društva, bila to vjerska zajednica ili nevladina organizacija, i vlasti jer svi zajedno radom možemo stvarati taj sustav i činiti ga kvalitetnim – objašnjava pater Barun dodajući kako je činjenica da je od 2006. godine u nas ukupno 900 ljudi dobilo azil, a od toga se u međuvremenu njih 300-tinjak odselilo iz Hrvatske. Stoga je riječ o oko 600 osoba, većinom djece s azilom u Hrvatskoj. Spomenuta Udruga, kako će objasniti pater Barun, odgovorna je za 98 osoba, ponajviše za sirijske obitelji s više djece koje su došle u Hrvatsku kroz program preseljenja.

Spajanje s poslodavcima

– Mi smo odgovorni za njihovu integraciju i pratimo ih kroz sve korake. Djeca su vrlo brzo uključena u školu, brzo nauče jezik i doista dobro funkcioniraju. Nije problem ni zapošljavanje jer poslodavci traže radnike, zovu nas i mi onda spajamo ta dva svijeta – opisuje pater Tvrtko Barun podsjećajući nas da i Isus u svom životu pokazuje otvorenost za marginalizirane i one u potrebi te smo svi kao kršćani pozvani da se otvorimo drugom čovjekom, prepoznamo Krista i pomognemo drugima u njihovim potrebama.

VIDERO Bihać, BiH: Migrantski kamp Vučjak

Ključne riječi

Komentara 35

Avatar Django
Django
21:34 24.12.2019.

Zar nema dovoljno naše sirotinje vrijedne pozvati na božićni ručak?

PL
Plavakrava
20:55 24.12.2019.

Mozes ih pozvat , ali moras skinut kriz ,izbacit jelku , ne smijes u njihovom prisustvu jesti svinjetinu ,bozicne pjesme ne smijes pjevat a ako im krenes zeni cestitat bozic dobijes cakiju u rebra .Oni nisu kompatibilni sa Zapadom ,nisu se uklopili u Skandiav. Nixozemskoj a netko ima iluziju da ce u Hrvatskoj. Trebaju ih pozvat obitelji na minimalcu koje ni svojoj djeci ne mogu cokoladu kupit ,pa kad vide i sami ce pobjec iz Hrvatske ,

MA
maki57
20:43 24.12.2019.

Bog te opasno kaznio Tvrtko,umjesto da ti da mozak,usrao ti se u glavu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije