Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUŽBENI POSJET

Trump i Putin složni - naš ljubimac u Europi je Kurz

Vladimir Putin
Reuters/Pixsell
06.06.2018.
u 17:30

Europska unija najvažniji je ruski gospodarski partner, u našem je interesu da bude ujedinjena i prosperitetna, poručuje Putin.

Vladimir Putin jučer je posjetio jednog od najvećih saveznika Rusije u Europskoj uniji, austrijskog kancelara Sebastiana Kurza koji je posljednjih nekoliko mjeseci postao ne samo, kako govore neki zapadni mediji, trojanski konj te zemlje u srcu Europe, nego i prava zvijezda europske desnice.

Neutralna zemlja

– EU je naš najvažniji trgovinski i gospodarski partner, u našem je interesu da bude ujedinjena i prosperitetna – rekao je Putin za austrijsku televiziju ORF. Uoči jučerašnjeg sastanka dao je tako važnu poruku u korist europskog jedinstva, dok na zapadu Europe prevladava mišljenje da je “ruskom caru” jedini cilj srušiti EU.

Nije ruski predsjednik slučajno to rekao upravo uoči sastanka s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom jer tamošnja vlada slovi kao najviše proruska u cijeloj zapadnoj Europi, i to posebno zbog utjecaja koji desna Slobodarska stranka Austrije ima u vladi. Ta je stranka potpisala sporazum o suradnji sa strankom Ujedinjena Rusija koja podržava Putina.

– Krajnje je vrijeme da se ukinu te štetne sankcije Rusiji i normaliziraju politički i ekonomski odnosi s Rusijom – uglas poručuju kancelar Sebastian Kurz i predsjednik Slobodarske stranke Heinz-Christian Strache koji je ujedno i vicekancelar.

Kada je ta stranka ušla u vlast, austrijska se vanjska politika promijenila. Ta zemlja tako nije željela u travnju protjerati ruske diplomate kada su to zbog solidariziranja s Velikom Britanijom zbog navodnog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala napravile neke druge članice Unije. Uz to, ta je zemlja jedna od članica Europske unije koje nisu dio NATO-a, no Irska, Finska i Švedska, koje također imaju taj status, ipak su se priklonile izbacivanju ruskih diplomata.

No, Austrija je drukčija. Ona nikada ne propušta naglasiti da želi dobre odnose kako sa Zapadom tako i s Istokom. Tako je otvaranju američkog veleposlanstva u Jeruzalemu prisustvovao i austrijski diplomat, a većina drugih članica EU bojkotirala je otvaranje.

Ogorčeni na Washington

Da austrijski kancelar nije omiljeni političar samo Putinu dokazuje i slučaj američkog veleposlanika u Njemačkoj Richarda Grenella koji se našao na udaru tamošnje javnosti jer je za američki desničarski portal Breitbart rekao da “želi osnažiti konzervativne političke pokrete u Europi”, a upravo je austrijskog lidera izdvojio kao svoga najdražeg europskog političara.

– Mislim da je Sebastian Kurz rock-zvijezda, veliki sam njegov fan – slikovit je bio Grenell, koji je Kurza pozvao na radni ručak u Berlin 13. lipnja.

Nije dugo trebalo čekati reakciju njemačke strane. Tamošnji socijaldemokrati optužili su ga za miješanje u unutrašnje poslove Njemačke i podržavanje konkretnih političkih opcija, a najglasniji je njihov bivši šef Martin Schulz.

– Grenell se ne ponaša kao diplomat, nego kao kolonijalni upravljač –žestok je Schulz.

Vladimir Putin
1/16

Komentara 14

LA
lavdinamo
17:40 06.06.2018.

Svi se slažemo da bjesne ljevičare valja vezati na lanac.Ujedanu i prenose bjesnilo.

BO
bobannato
08:04 08.06.2018.

Tako su Rusi i četnici hvalili Trumpa ali sada sasvim druga priča a tako će biti i sa Austrijskim predsjednikom.U pravilu u Europi a tako i u Hrvatskoj ljevičari podržavaju zatucane ruse.Pogledajmo Češki ljevičari traže izlazak iz NATO saveza i priklanjanje Rusiji.U svakom slučaju podrška mladom Austrijskom predsjedniku koji vjerovatno nema nikakve političke sličnosti sa zatucanim putinom kao što ni Trump nema nikakve sličnosti sa putinovom zločinačkom politikom.Ljevičari su uvijek bili zlo i uvijek su se priklanjali zlu.Kod nas Putina prikazuju kao da je moralna osoba a svi znaju da je Putin za vrijeme komunizma u Rusiji bio KGBeovac a svi znamo da su u KGBe mogli doći samo ljudi koji su vjerni komunističkoj partiji.Dakle Putin je ljevičar i nema ništa slično sa Europskom desnicom.Pogledajmo u Hrvatskoj Putina podržavaju najviše ljevičari i srbi.

ST
Stipan
19:51 06.06.2018.

Samo da ode baba Merkel .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije