Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podizanje cijena nakon uvođenja eura

Trgovci odgovorili vladajućima: Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra Filipovića

Tijekom prvih 14 dana nove 2023. godine, u blagajnama se nalaze i euri i kune
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/7
03.01.2023.
u 14:58

HUP – Udruga trgovine ne prihvaća da cijeli njihov sektor bude stigmatiziran i pozivaju nadležne da prozovu i kazne pojedince ako je negdje bilo prekršaja.

Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstva, koja zapošljava gotovo 200.000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom, poručili su iz HUP – Udruga trgovine nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu gospodarstva. "Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle dogoditi špekulacije od trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili", poručili su. 

HUP – Udruga trgovine ne prihvaća da cijeli njihov sektor bude stigmatiziran i pozivaju nadležne da prozovu i kazne pojedince ako je negdje bilo prekršaja.

"Kao što je poznato, u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana zbog promjena cijena od proizvođača i distributera. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju jest oko 20%", dodaju.

Napominju da trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže, što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata. Štoviše, marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5 posto na dijelu proizvoda koji čine oko 10 posto ukupne prodaje. Kažu i da su trgovci spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi se zajednički borili s rastućom inflacijom.

"Unatoč značajnom pritisku na dobavne cijene, nije došlo do istovjetnog povećanja cijena na policama. Naprotiv, većina trgovaca je vlastitim naporima uspjela ublažiti takav udar na potrošače", poručuju iz HUP-a.

Podsjetimo, u Ministarstvu gospodarstva održan je sastanak ministra Davora Filipovića s predstavnicima trgovačkih udruženja te direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zbog podizanja cijena proizvoda. "Razgovarali smo o kontinuiranom rastu cijena hrane i bezalkoholnih pića te konverziji kune u eure. Inflacija je 13,5 posto. Na nju najviše utječe porast cijena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića. Vlada je u nezapamćenoj ekonomskoj krizi osigurala razumne cijene struje i goriva, a u takvoj situaciji trgovački lanci povećavaju cijene iz mjeseca u mjesec i sada, kod uvođenja eura, opet povećavaju cijene i tako pokušavaju prevariti hrvatske građane i to im neće proći", kazao je Filipović. 

"Očekujem da počnu smanjivati cijene u sljedećem razdoblju", dodao je. 

"Na stolu su i crne liste, zamrzavanje cijena širokog spektra proizvoda, baš sve je na stolu. Ipak vjerujem da ćemo pronaći razuman dogovor. Svi moraju podnijeti cijenu krize", kazao je ministar. Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio da uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga. 

Video: Istražili smo koje kovanice kune najviše vrijede na tržištu. Jedna se prodaje za 130 eura, imate li je doma?

Ključne riječi

Komentara 72

DU
Deleted user
15:09 03.01.2023.

Ovo što si ti "trgovci" dozvoljavaju je dno dna. Skoro nema artikla kojem nisu povisili cijene. I to od reda svi. Sramota.

TE
Templo
15:10 03.01.2023.

Nema vas ministar sto proglasavati nepostenima, vi jeste neposteni, jer da ste posteni ne biste bili trgovci.

CH
chupakabra
15:19 03.01.2023.

Trgovački lanci u rh, koga vi zahebavate? Neka ova vlada pošalje po čovjeka u austiju, englesku, mađarsku, sloveniju i bosnu pa da vidimo kakva je tu razlika i zašto je npr. regularna cijena pringlesa u engleskoj 1 funta, i kakoo to da je cijena tjestenine 1 euro bez sniženja koja je kod nas 2, 2.5 do 3 eura. Ili recimo ostale robe široke potrošnje. Napravite analizu proizvoda iz npr. 2020 u tim istim zemljama i kod nas pa da vidimo koji su vam argumenti osim kartelskog udruživanja u oligopolu i zloupotrebljavanje prilike oko eura. Samo vam ne-ekonomski stručnjaci ne mogu doći na kraj sa vašim ne-argumentima. Inflacija je bila 13% a vi ste proizvode poskupili skoro 30-40% sa već postojećom maržom koja je već ionako ogromna što se vidi kakve su vam akcije i još su skuplje nego vani regularne cijene. Pljuc, čudi me kako im nitko ne pošalje inspekciju i tko im je dozvoljavao takvo ponašanje. Sigurno siva eminencija Todorić koji je mlatio milijarde na sirotinji i naplaćivao duplo nego što je dobio na ulazu, pogotovo na k plus proizvodima a ostali se nisu bunili na te astronomske cijene koje prolaze u rh gdje 40% plaća odlazi na hranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije