Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTIŠAO izVAN STAZE

HGSS opet spašavao turista u japankama na Biokovu

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
27.06.2018.
u 12:59

Na teren je izišlo jedanaest gorskih spašavatelja s dva terenska vozila koji su unesrećenog pronašli na predjelu Stupica na nadmorskoj visini od 420 metara.

Dana 26. lipnja u 12.05 sati preko Centra 112 zatražena je pomoć od dvoje poljskih turista koji su krenuli iz Podgore – Čaklje na planinarenje, gdje ne postoji nikakva planinarska staza.

Na teren je izišlo jedanaest gorskih spašavatelja s dva terenska vozila koji su unesrećenog pronašli na predjelu Stupica na nadmorskoj visini od 420 metara. Od dvoje turista, jedan je zbog opasnog terena i straha ostao nepomično ležati na strmom siparu te je zatražena pomoć kako bi se sigurno popeo na cestu.

Nakon spusta i pristupa unesrećenom utvrđeno da nema nikakvih ozljeda osim ogrebotina po otkrivenim dijelovima tijela. Spašavatelji su ga osigurali i uz pomoć "momčadskog potega" izvukli na cestu, gdje su ga sačekali prijatelji i vlasnik apartmana kod kojeg je jučer došao na odmor.

Podsjetimo, prošle godine HGSS ponovno je javno upozorio turiste da ne odlaze na izlete nepripremljeni i bez adekvatne opreme. 

– Iako se puno radi na preventivi i upoznavanju turista s opasnostima u planinama i neurbanim prostorima, ipak se zbog velikog broja posjetitelja naše prelijepe obale događaju situacije koje, nažalost, u dosta slučajeva završavaju s tragičnim posljedicama. Ovo je priča sa sretnim ishodom – poručili su iz HGSS-a.

 

1/1
Ključne riječi

Komentara 10

RA
raikonen
13:03 27.06.2018.

račun poslati u veleposlanstvo poljske

DU
Deleted user
13:20 27.06.2018.

Naplatiti, dobro naplatiti kao što rade Švicarci, Austrijanci pa da vidiš kako će HGSS biti opremljen. Nema tu solidarnosti za budale koje riskiraju svoj i tuđe živote.

RE
reborn
14:20 27.06.2018.

Meni je zaista simpatično vidjeti kako upravo Poljaci imaju "višak" samopouzdanja i precjenjeno puno povjerenja u svoje mogućnosti, te se ne boje u japankama suočiti sa planinom. Znam, spašavanje košta i trebalo bi to naplatiti od npr tog poljaka, a ne od hrvatskih građana, ali - budimo iskreni - ovakva volja za avanturama i "herojskim podvizima" zaista nije uobičajena kod drugih turista. Poljaci se ne boje izazova i prirode, te imaju visoko mišljenje o svojim mogućnostima za razliku od možda neke druge grupe turista kojoj je doseg ispijanje pive u hladovini i namočiti nogice u more (i eventualno malo se zapeći na podnevnom na suncu). Hvala Bogu što su komentari u stilu "to treba od njega naplatiti", a ne u stilu "jadnik, nije trebao ovako nastradati".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije