Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HGSS opet spašavao turista u japankama na Biokovu

Na teren je izišlo jedanaest gorskih spašavatelja s dva terenska vozila koji su unesrećenog pronašli na predjelu Stupica na nadmorskoj visini od 420 metara.
27. lipnja 2018. u 12:59 10 komentara 5668 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dana 26. lipnja u 12.05 sati preko Centra 112 zatražena je pomoć od dvoje poljskih turista koji su krenuli iz Podgore – Čaklje na planinarenje, gdje ne postoji nikakva planinarska staza.

HGSS ISCRPLJUJUĆA POTRAGA Nakon pet dana: Na Mljetu pronađen nestali Englez, u teškom je stanju

Na teren je izišlo jedanaest gorskih spašavatelja s dva terenska vozila koji su unesrećenog pronašli na predjelu Stupica na nadmorskoj visini od 420 metara. Od dvoje turista, jedan je zbog opasnog terena i straha ostao nepomično ležati na strmom siparu te je zatražena pomoć kako bi se sigurno popeo na cestu.

Nakon spusta i pristupa unesrećenom utvrđeno da nema nikakvih ozljeda osim ogrebotina po otkrivenim dijelovima tijela. Spašavatelji su ga osigurali i uz pomoć "momčadskog potega" izvukli na cestu, gdje su ga sačekali prijatelji i vlasnik apartmana kod kojeg je jučer došao na odmor.

Podsjetimo, prošle godine HGSS ponovno je javno upozorio turiste da ne odlaze na izlete nepripremljeni i bez adekvatne opreme. 

– Iako se puno radi na preventivi i upoznavanju turista s opasnostima u planinama i neurbanim prostorima, ipak se zbog velikog broja posjetitelja naše prelijepe obale događaju situacije koje, nažalost, u dosta slučajeva završavaju s tragičnim posljedicama. Ovo je priča sa sretnim ishodom – poručili su iz HGSS-a.

 

1 / 1
Ilustracija
Mljet Angažiran HGSS Na Mljetu traje potraga za nestalim Britancem Ilustracija Zadar HGSS spasio dva Poljaka, za Benkovčaninom se još traga
Otkriva astrologinja
Nikada nisu zadovoljni: Ovi horoskopski znakovi prigovaraju i za najmanje sitnice
Sara Lončarić
DIZAJNERSKO IZDANJE UNIFORME
Neudobna poslovna odjeća stvar je prošlosti - 'feel good' je poslodavcima nova praksa
  • raikonen:

    račun poslati u veleposlanstvo poljske

  • Deleted user:

    Naplatiti, dobro naplatiti kao što rade Švicarci, Austrijanci pa da vidiš kako će HGSS biti opremljen. Nema tu solidarnosti za budale koje riskiraju svoj i tuđe živote.

  • reborn:

    Meni je zaista simpatično vidjeti kako upravo Poljaci imaju "višak" samopouzdanja i precjenjeno puno povjerenja u svoje mogućnosti, te se ne boje u japankama suočiti sa planinom. Znam, spašavanje košta i trebalo bi to naplatiti od npr tog poljaka, a ... prikaži još! ne od hrvatskih građana, ali - budimo iskreni - ovakva volja za avanturama i "herojskim podvizima" zaista nije uobičajena kod drugih turista. Poljaci se ne boje izazova i prirode, te imaju visoko mišljenje o svojim mogućnostima za razliku od možda neke druge grupe turista kojoj je doseg ispijanje pive u hladovini i namočiti nogice u more (i eventualno malo se zapeći na podnevnom na suncu). Hvala Bogu što su komentari u stilu "to treba od njega naplatiti", a ne u stilu "jadnik, nije trebao ovako nastradati".