Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENI PLAN

Tomašević: Moramo krenuti u sanaciju vodovodne mreže. U planu je koristiti novac iz fondova

Zagreb: Tomislav Tomašević komentirao izborne rezultate i najavio kampanju za drugi krug
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
21.05.2021.
u 10:04

– U Zagrebu je 12 metara četvornih zelenih površina po stanovniku, dok je europski prosjek 18. To je nešto na što ćemo se fokusirati kako bismo došli do europskog prosjeka – ustvrdio je kandidat za gradonačelnika

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević i saborska zastupnica Sandra Benčić održali su konferenciju za medije na temu Zelenog plana platforme Možemo. 

– Zagreb bi se trebao pridružiti svim drugim europskim metropolama u borbi protiv klimatskih promjena – istaknuo je na samom početku Tomašević navodeći kao loš primjer topove koji su proizvodili umjetni snijeg iako je u gradu bilo 17 stupnjeva. 

– Zagreb ima tu sramotnu statistiku da 50 posto vode iscuri iz vodovodne mreže, to je 60 milijuna kubika vode. A 2023. godine zbog EU direktive mi nećemo imati situaciju da nam ''besplatno'' 50 posto vode curi, to bi moglo biti neke dodatne tri kune po kubiku. Mi si to ne smijemo dozvoliti, moramo krenuti u sanaciju mreže – kazao je Tomislav Tomašević. 

Naveo je i to da su neki projekti pripremljeni i da im je u planu koristiti novac iz Europskih fondova za to. 

– Zelene površine jako su bitne za klimatsku adaptaciju jer reguliraju mikroklimu. Što ima manje asfalta, što više zelenila, to je manja temperatura. One imaju i neku rekreacijsku ulogu i važne su za kvalitetu života, a njih je u Zagrebu sve manje. U Zagrebu je 12 četvornih metara zelenih površina po stanovniku, dok je europski prosjek 18. To je nešto na što ćemo se fokusirati kako bismo došli do europskog prosjeka. 

Sandra Benčić kao jedan od ključnih dijelova plana navela je da uključuje upravljanje otpadom, ali i pitanje energetske obnove. 

Kazala je da je njihov cilj da se spoje energetska obnova s protupotresnom obnovom jer postoji i velika omotnica za jedno i drugo iz fondova. Kao primjer kako se obnovljiva energija može uvesti, istaknula je kako neće graditi vjetrenjače na zelenim površinama, već će solarne ploče biti postavljene na škole i vrtiće. 

VIDEO: Tomašević: 'Neki će pročelnici sami dati otkaz, ovo neće biti prva tranzicija vlasti'

Komentara 40

TM
trade_mark
13:00 21.05.2021.

onaj kriminalac iz pogane vlake se toga nikad nije sjetio, jer iz fondova ne možeš krast lovu. zato mu takvi projekti nikad nisu bizi interesantni. a ni njegovim šegrtima, lovriću, jozićki i ostalim džabalebarošima.

ST
stefj
10:54 21.05.2021.

Da, gubitak vode i sanacija vodovoda jesu jedan od bitnih problema. Ali ne zelenih, već ekonomskih.... Ma sve to zeleno je divno i krasno, no kada se u to uključi aktivizam i komunizam, onda postaje jako štetno. Bilo što ultimativno, ultimativna pravila i zakoni, rezultira i ultimativnim rezultatima... Pa tako imate npr. gradove u Njemačkoj, gdje su zeleni već duže na vlasti, pa imamo zatvaranje proizvodnih pogona, gubitak radnih mjesta, velika poskupljenja komunalnih usluga, energenata i porast birokracije. Ima li imalo razloga zašto ne bismo vjerovali da će to biti isto kod nas?...

JO
jorgen
10:46 21.05.2021.

Ovo sa zelenim površinama je dobar aspekt, ali u razvoju grada to mora biti dugoročna komponenta. Jer s ove pozicije ne ostaje gotovo nikakvog manevarskog prostora, kada je kojekakvim primitivnim investitorima bilo desetljećima dopušteno betoniziranje svakog kvadratnog metra - a naravno, ne može se to sada više rušiti. Tako da će sve ostati na pokušaju - i eventualno postroživanju pravila za rubna područja grada gdje još postoji šansa za očuvanje zelenih površina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije