Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROKOR

Tko je Fabris Peruško, novi povjerenik za Agrokor

Vlada, povjerenik
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
27.02.2018.
u 15:43

Proveo je pet godina kao konzultant u konzultantskoj tvrtki McKinsey &Co., gdje je fokus njegovog rada bio na projektima restrukturiranja u različitim industrijama, od bankarstva do FMCG i tehnologije, na području Europe i Rusije.

Vlada je na sjednici u utorak za novoga izvanrednog povjerenika u Agrokoru predložila Fabrisa Peruška, a za njegovu zamjenicu Irenu Weber.

Nakon što je prošli tjedan ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika podnio Ante Ramljak, Vlada je na današnjoj sjednici i formalno predložila Trgovačkom sudu u Zagrebu njegov opoziv te predložila imenovanje novoga izvanrednog povjerenika i njegove zamjenice.

Banski dvori tako zagrebačkom Trgovačkom sudu za izvanrednog povjerenika predlažu Fabrisa Peruška, člana uprave Tiska, a za njegovu zamjenicu Irenu Weber, trenutno savjetnicu izvanredne uprave za imovinski portfelj u Agrokoru.

Vlada, povjerenik
1/6

"Očekujem da ove naše prijedloge, imenovanje i povjerenika i njegove zamjenice, Trgovački sud prihvati, donese odgovarajuće rješenje i da oni preuzmu svoju dužnost u najskorijem roku. Cilj Vlade Republike Hrvatske ostaje dobrobit našeg gospodarstva, našeg financijskog sustava, isto tako kvalitetno funkcioniranje Agrokora, zadržavanje radnih mjesta, postizanje nagodbe u zakonskom roku i dugoročnu održivost njegova poslovanja", rekao je premijer Andrej Plenković, dodavši da je na tom tragu i počeo Vladin angažman i s tim ciljem će se on i nastaviti.

Premijer je također kazao kako su o angažmanu Fabrisa Peruška i Irene Weber obavljene i komunikacije s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća, koji su, kako je rekao, njihovu kandidaturu vrlo pozitivno primili. Ocijenio je to vrlo dobrim s obzirom da oni na taj način dobivaju i podršku dionika s kojima će nastaviti surađivati u procesu izvanredne uprave.

Fabris Peruško (44) rođen je u Puli, diplomirao je 1998. godine na Fakultetu za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani te stekao zvanje inženjera elektrotehnike, a zatim magistrira ekonomiju na ljubljanskom Ekonomskom fakultetu. Na prestižnom američkom sveučilištu Babson College u Bostonu, koji je preko 20 godina rangiran kao najbolje američko sveučilište za poduzetništvo, 2008. godine stječe diplomu MBA.

Proveo je pet godina kao konzultant u konzultantskoj tvrtki McKinsey &Co., gdje je fokus njegovog rada bio na projektima restrukturiranja u različitim industrijama, od bankarstva do FMCG i tehnologije, na području Europe i Rusije. Od 2016. godine do dolaska u Tisak radio je kao samostalni savjetnik uprava nekoliko regionalnih tvrtki. Fabris Peruško govori engleski, slovenski, talijanski i ruski.

Irena Weber od lipnja prošle godine bila je savjetnica izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka, zadužena za imovinski portfelj i non-core poslovanje u Agrokoru.

Karijeru je započela u CAIB-u, iz kojeg je otišla nedugo nakon Ante Ramljaka, prvo u brokersku kuću To One, a potom prelazi u Hypo Alpe Adria ulaganje za članicu uprave. Od rujna 2016. do ožujka 2017. bila je članica uprave Kentbanke, a potom je prešla u Agrokor.

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak, kojega je na prijedlog Vlade, Trgovački sud u Zagrebu za povjerenika imenovao 10. travnja 2017. godine, prošli je utorak, 20. veljače, podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Ramljak se pod pritiskom našao krajem siječnja, kada su mediji objavili da je za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu tvrtku, Texo Management, koja za poslove savjetovanja tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna, što je u javnosti izazvalo rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Premijer Andrej Plenković je tada izjavio kako nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja Agrokor, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada prouči izvješće koje mu je o tome dostavio izvanredni povjerenik.

Kasnije su uslijedila nova otkrića, primjerice da je Texo angažiran od strane AlixPartnersa istoga dana kada je ta kompanija angažirana za glavnog savjetnika u restrukturiranju Agrokora.

Potom su mediji objavili da je do 30. travnja Ramljak formalno bio prijavljen u Texo Menagementu, iako je od 10. travnja postao izvanredni povjerenik za Agrokor.

Komentara 98

BI
binki
17:43 27.02.2018.

Ak ima povjerenje plenkija,pupovca,vrdoljaka i d kosora mora da je dooobarr

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
17:15 27.02.2018.

Vidim proizvod ima deklaraciju al ne vidim cjenu, valjda ovi na kasi znaju, valjda.

DU
Deleted user
18:05 27.02.2018.

Mogao je biti bilo tko. Samo da je HDZ poslušnik i izvršitelj . Pricip rada (pljačke) ostaje isti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije