Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANSKI DVORI

Peruško: Situacija je previše ozbiljna da bih odbio ovakvu funkciju

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, Vecernji list
27.02.2018.
u 17:20

Fabris Peruško član je uprave Tiska, u Agrokor je bio uključen kao savjetnik te poznaje sustav i proces restrukturiranja, a ima i podršku većine vjerovnika.

Vlada je danas održala izvanrednu sjednicu Vlade i potvrdila pisanje Večernjeg lista. Za izvanrednog povjerenika u trgovačkom društvu Agrokor d.d., predlaže se Fabris Peruško, a za zamjenicu se predlaže Irena Weber.

Premijer Andrej Plenković u utorak je poručio da novi izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber, koje je Vlada predložila zagrebačkom Trgovačkome sudu, imaju široku potporu te im zahvalio na odvažnosti što su prihvatili te dužnosti.

"Mislim da je potpora koju imaju široka. Od njih očekujemo da nakon odgovarajućeg rješenja Trgovačkog suda preuzmu svoje odgovornosti i praktički već od sutra nastave s dinamičnim aktivnostima u ispunjavanju zakonskih ciljeva glede izvanredne uprave u Agrokoru. Želim im puno uspjeha i zahvaljujem na odvažnosti što su prihvatili ove dužnosti", rekao je premijer na konferenciji za novinare na koju su javnosti predstavljeni novi izvanredni povjerenik, Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber.

vlada
1/6

Novinari su premijera, naime, pitali imaju li oni povjerenje svih dobavljača, a Plenković je kazao kako na sastanku s privremenim vjerovničkim vijećem, na kojem su im predstavljeni Peruško i Weber, nije bio predstavnik malih dobavljača, čiji je predstavnik bio na jučer održanom sastanku, a na sastanku je bila predstavnica velikih dobavljača Marica Vidaković.

"Nakon što smo predstavili Peruška i Weber dio članova privremenog vjerovničkog vijeća je komentirao i pozdravio ovaj prijedlog i njihove kvalitete. Predstavnica dobavljača je smatrala da u ovom trenutku ne može još komentirati, ali ni na koji način svi mi koji smo bili na tom sastanku nismo mogli razumjeti da postoji nekakva rezerva ili da nismo dobili, kako vi kažete, 'zeleno svjetlo'", rekao je Plenković.

Premijer smatra da je Vlada na kvalitetan način informirala sve sudionike u procesu i siguran je da će suradnja nove izvanredne uprave sa svima biti kvalitetna kako bi se na kraju postigla ne samo nagodba "nego jedan održiv partnerski odnos u budućnosti između njih i kompanija koje funkcioniraju u sustavu Agrokora".

U pogledu ostanka tvrtke AlixPartners kao savjetnika u restrukturiranju koncerna, premijer je rekao da bilo vrlo neobično da dođe do promjene glavnog savjetnika, ali da će o tome odlučivati nova izvanredna uprava nakon razgovora sa savjetnicima te da je koncept nagodbe, koji je predstavljen prije dva mjeseca, "na stolu". "Prepustio bih izvanrednoj upravi, nakon što bude imenovana, da se najprije temeljito upoznat sa svim detaljima, da obavi razgovore. Ono što je nama kao Vladi važno je da opći smjer i kronologija aktivnosti koja sada slijedi bude sukladno zakonu i da se postigne ono što je najvažnije za nas, a to je nagodba kojom, naravno, možda neće baš svi biti zadovoljni", rekao je premijer.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Slično kaže i Peruško koji vjeruje da će tim koji je tamo, tu nagodbu uspješno privesti kraju.

Novinare je zanimalo znači li angažman Peruška i Weber kontinuitet u procesu restrukturiranja, a premijer naglašava da se njih dvoje, koje oboje dolaze iz sustava Agrokora, nisu bavili procesom restrukturiranja već je do sada njihov rad bio vezan "za funkcioniranje pojedinih dijelova ili koordiniranja pojedinih dijelova rada kompanije".

"Oni, koliko je meni poznato, nisu bili direktno involvirani u pregovore o nagodbi. Dopustite da se najprije upoznaju sa svim detaljima, a nakon toga će doći s odgovarajućim prijedlozima što i kako dalje. Prema tome, ne bih lakonski zaključivao da li je riječ o kontinuitetu ili diskontinuitetu", dodao je.

Peruško: Situacija previše ozbiljna za hrvatsko gospodarstvo da bih odbio ponudu

Peruško je na pitanje novinara zašto je prihvatio ovu dužnost odgovorio kako je riječ o situaciji koja je previše ozbiljna za hrvatsko gospodarstvo da bi takvu ponudu odbio.

Odbacio je mogućnost da u ovom trenutku u procesu restrukturiranja Agrokora bude angažirana konzultantska tvrtka McKinsley&Company, u kojoj je on jedno vrijeme bio zaposlen. "Ne vidim razloga zašto bi se u ovom trenutku angažirali", odgovorio je na pitanje novinara.

Peruško nije htio govoriti koji će biti status Sberbanke, koja je jedan od najvećih vjerovnika Agrokora, kazavši da najprije želi razgovarati s predstavnicima te banke.

Premijer Plenković potvrdio je da je danas obavljen razgovor i s predstavnicima Sberbanke. "Nama je interesu da se postigne rješenje koje bi bilo zadovoljavajuće za cijeli daljnji proces pregovora o nagodbi. Međutim, to podrazumijeva da i oni moraju povući odgovarajuće poteze", rekao je.

Potvrdio je i da postoji mogućnost izmjena Zakona o izvanrednoj upravi vezani uz sprječavanje mogućeg sukoba interesa. "Uvijek moramo biti otvoreni za poboljšanje zakonskih rješenja", rekao je Plenković koji smatra da je sam Zakon "u ovoj fazi ispunio svoj temeljni cilj".

"Vlada će sagledati i naučiti eventualne korisne lekcije iz ovoga procesa. Pa mi smo evo sada dok smo birali kandidate za ovu novu ulogu izrazito vodili računa o tome da bilo tko, tko bude predložen sada, nema nikakav kontekst koje bi mogao biti kao potencijalni ili stvarni sukob interesa", dodao je.

Plenković se na pitanje novinara osvrnuo i na status potpredsjednice Dalić, o čemu se počelo nagađati nakon izjave saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca da odlazak Ramljaka nije dovoljan. Pupovac je bio na sastanku u Vladi na kojem su bili članovi vladajuće većine i na tom je sastanku, kazao je premijer, vrlo jasno dana potpora novim čelnim ljudima izvanredne uprave.

"Potpredsjednica Vlade nastavlja sa svojim zadaćama kao do sada", poručio je Plenković.

Dalić je ponovila je da nije znala za iznose koje je AlixPartners plaćao svojim "podizvođačima", odnosno tvrtki Texo management u kojoj je radio, prije nego što je imenovan, sad već bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Oporbene zahtjeve za njezinom smjenom ponovno je prokomentirala porukom da "otiđu na Kamenita vrata, zapale svijeću i zahvale što se nisu morali baviti problemom Agrokora".

Moj je cilj, dodala je, učiniti sve da se ovaj proces dovede do kraja na način kako smo planirali, kako smo zamislili a to je da se postigne nagodba među vjerovnicima, da se očuvaju radna mjesta, da se očuva poslovanje kompanija u sustavu Agrokora, očuva stabilnost hrvatskog gospodarstva i otvori prostor i za razvoj Agrokora i za povećanje njegovih poslovnih aktivnosti i konačno njegov sveukupan doprinos bržem rastu hrvatskog gospodarstva.

Komentara 89

HR
Hrvatska
13:16 27.02.2018.

Bravo Plenki!

Avatar Grunf
Grunf
14:58 27.02.2018.

Iz koje je on vukohebine došao i kakvo je to ime?

JO
jomarkic
13:33 27.02.2018.

Ako je Peruško u kratkom vremenu (sredina 2017. do danas) kao član uprave tiska stabilizirao i smanjio gubitke tiska koji je u sastavu Agrokora bio kronični gubitaš zadnjih godina, onda se radi o vrhunskom menadžeru i dobar je odabir vlade ako su istinite informacije večernjaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije