Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Falsifikator

Tko je Brkićevu kumu dao informaciju o istrazi nad Vargom?

Blaž Curić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
26.09.2018.
u 20:43

Curić je veza potpredsjednika Sabora s Vargom. Steže li se i obruč oko Milijana Brkića? U svakom je slučaju u nepovoljnom položaju

U zagrebačkoj Dubravi 20. rujna oko 20.30 sati Blaž Curić, krsni kum sina Milijana Brkića i njegov bivši vozač u HDZ-u, nazvao je s prepaid mobilne kartice Franju Vargu sa samo jednom porukom. “Uništi sve dokaze, brojeve, poruke... pod obradom si.” Varga je bio pod mjerama pa je poziv snimljen. Curić je uhićen u svom stanu na Malešnici, ispitan je gdje se branio šutnjom. USKOK će za Blaža Curića ipak tražiti istražni zatvor zbog mogućeg utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a istražno ročište trebalo bi se održati sutra u 11 sati u Istražnom sudu u Osijeku.

Pravi operativac

Sumnjiči ga se za poticanje na sprečavanje dokazivanja, a brani ga odvjetnik Krešimir Vilajtović. Vijest je prijelomna jer je riječ o osobi od velikog povjerenja Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora, koja je trenutačno radila kao službeni vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Ključno pitanje u ovoj fazi istrage jest to tko je Curiću dao informaciju o tajnoj istrazi nad Vargom, koji je uhićen zbog falsificiranja SMS korespondencije u slučaju Mamić, a sumnja se da je jednaku korespondenciju izradio i za Ivicu Todorića kada su u javnost plasirani lažni SMS-ovi između premijera Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Pogledajte video izjave Curićeva odvjetnika:

Budući da Milijan Brkić poznaje Franju Vargu još iz MUP-a gdje je Varga radio od 2009. do 2012. godine kao informatičar, a da mu je informaciju o istrazi otkucao Brkiću blizak Curić – sve to u nepovoljan položaj stavlja samog Brkića. Osim toga, Brkić potječe iz policijsko-obavještajnog aparata, pa mu infromacije nisu nedostupne.

Svejedno, treba naglasiti da u istrazi još nije utvrđeno tko je Curiću dojavio tu informaciju. Za Brkića jest nepovoljno i to što je Varga, prema tvrdnjama raznih izvora iz HDZ-a, u vrijeme bivšeg vodstva te stranke navodno bio korišten za “konspirativne zadatke”. Druker Curić Brkiću je pak bio vozač dok je on bio glavni tajnik stranke, a očito na preporuku Brkića ministru Tolušiću postao je šofer nakon što je Plenković 2016. godine sastavio Vladu.

– Curić je pravi operativac, očito ga je Brkić po zadatku poslao Tolušiću. Moguće i da ga nadzire. Žao mi je Brkića, ali izgleda da sve u ovoj priči vodi prema njemu. Samo ne mogu vjerovati da su bili takvi amateri. Pa kako je Curić uopće išao zvati Vargu kada je znao da je pod mjerama i da mu se prisluškuje telefon – zapitao se jedan član Predsjedništva HDZ-a.

Brkić i Curić poznaju se još iz Alfi, postrojbe specijalne policije. Zajedno su prošli sva ratišta na kojima su Alfe bile, a 2012. godine Curić je zajedno s Brkićem sudjelovao u kampanji Tomislava Karamarka za predsjednika HDZ-a. Curić je umirovljeni branitelj pa je i u HDZ-u i u Ministarstvu poljoprivrede radio na ugovor o djelu. Šokiran viješću da je Curić druker i da je ujutro bio uhićen, Tolušić mu je jučer odmah najavio otkaz i poručio da očekuje da “apsolutno svi u ovoj aferi budu kažnjeni”.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Vargu ne poznajem, nikad tog čovjeka nisam vidio niti sam imao pojma da je moj vozač imao s njim veze. Svaka čast policiji i DORH-u što su sve brzo istražili, nadam se da će svi u ovoj aferi biti kažnjeni – rekao nam je jučer Tolušić koji je naglasio da u Ministarstvu ima šest vozača.

Milijan Brkić nakon uhićenja svog kuma tek je poručio: “Postoje institucije u ovoj državi, neka one rade pa ćemo vidjeti o čemu se radi.” Na pitanje ide li istraga prema njemu Brkić je ponovno uputio na institucije.

– Ne znam, to morate pitati institucije – rekao je novinarima u Saboru. Na pitanje Večernjeg lista traži li premijer Plenković njegovu ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora, Brkić nam je odgovorio da je to smiješno.

Neke treba sankcionirati

– Nema zbog čega – odgovorio je na pitanje hoće li mu naštetiti ova afera i može li ići u smjeru njegove eliminacije. Afera Falsifikator iznimno je neugodna i za aktualno vodstvo HDZ-a jer se državni vrh kompromitira činjenicom da je tajnu istragu srušio čovjek koji je povezan s HDZ-om i k tome radi u Ministarstvu poljoprivrede. Iako je Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, dan ranije između redaka poručio da bi Brkiću i Karamarku zbog veza s Vargom mogle slijediti sankcije, jučer je spustio loptu na zemlju.

- Čitao sam u medijima da su u aferi sudjelovali Brkić i Karamarko, no ne bi bilo dobro komentirati dok se istrage ne dovrše - rekao je Kuščević. Međutim, afera će očito imati političke posljedice na samog Milijana Brkića.

– Ne mogu vjerovati da je Blaž u sve upleten – komentirali su jučer izvori bliski Brkiću i Curiću. HDZ-ov Josip Đakić indikativno je rekao da “postoje stvari koje moraju isplivati i moraju biti sankcionirane”. Očito je da bi u aferi Falsifikator mogli isplivati još mnogi zanimljivi detalji. Brkića su pojedini mediji optužili da je Vargine usluge lažne korespondencije koristio za unutarstranačke obračune, što on pak demantira...

Komentara 57

SM
san.martino
21:36 26.09.2018.

Vasin pocetak kraja...

TU
turimtituki
21:17 26.09.2018.

Tajno pracenje a jedino baba na velebitu nije znala haha

NO
Norway
20:53 26.09.2018.

Tko je Kajkiću dao otkaz?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije