Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera lažni sms-ovi

Uskok pokrenuo istragu protiv Curića i ipak zatražio istražni zatvor

Dovođenje Blaža Curića u USKOK
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/7
26.09.2018.
u 19:19

Curić je umirovljeni branitelj, a u HDZ-u kao i u Ministarstvu poljoprivrede radio je na ugovor o djelu.

Jedna osoba uhićena je jutros u Zagrebu zbog sumnje da je Franji Vargi dojavila da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje u aferi ''Mamićevi SMS-ovi''.

Riječ je o Blažu Curiću, vozaču ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića. Vozača se sumnjiči za sprečavanje dokazivanja, za rušenje tajne istrage. Večernji list doznaje da će Curić već danas dobiti otkaz, odnosno bit će mu raskinut ugovor o djelu obzirom da nije stalni zaposlenik ministarstva.

O cijeloj situaciji se oglasio i USKOK koji je u priopćenju priopćio da je pokrenuo istragu protiv vozača ministarstva poljoprivrede Blaža Curića, uhićenog jer je osumnjičenom Franji Vargi navodno dojavio da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka, ali u priopćenju ne navode da su za njega zatražili istražni zatvor.

- Nakon što je 22. rujna 2018. doneseno rješenje o provođenju istrage protiv jednog okrivljenika, USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela poticanja na sprječavanje dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a. (26. 9. 2018.). Osnovano se sumnja da je drugookrivljenik, nakon što je saznao da se protiv prvookrivljenika provodi kriminalističko istraživanje zbog postojanja osnovane sumnje da je izrađivao dokumentaciju i lažnu korespondenciju za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv tih osoba, 20. rujna 2018. telefonski kontaktirao prvookrivljenika kojom prilikom mu je, a u namjeri da se spriječi utvrđivanje njegove kaznene odgovornosti i kaznene odgovornosti drugih osoba, rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje, što prvookrivljenik nije stigao učiniti jer je bio uhićen - stoji u službenom priopćenju.

USKOK će za Blaža Curića ipak tražiti istražni zatvor zbog mogućeg utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a istražno ročište trebalo bi se održati sutra u 11 sati u Istražnom sudu u Osijeku.

Blaž Curić se na ispitivanju branio šutnjom

Blaž Curić doveden je oko 14 sati u USKOK na ispitivanje. Sumnjiči ga se za poticanje na sprječavanje dokazivanja a kako je kazao njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović branio se šutnjom. 

Curić je krsni kum sina Milijana Brkića i bio mu je vozač dok je Brkić bio glavni tajnik HDZ-a. Curić je umirovljeni branitelj, a u HDZ-u kao i u Ministarstvu poljoprivrede radio je na ugovor o djelu.

VIDEO Privođenje Blaža Curića na ispitivanje u USKOK

Varga je uhićen i pritvoren tijekom vikenda zbog sumnje da je lažirao SMS-ove kojim je Zdravko Mamić mahao u javnosti malo prije nego što mu je sud u Osijeku izrekao nepravomoćnu presudu.

Mamić je tvrdio da su ti SMS-ovi dokaz neprimjerene komunikacije između tadašnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana i osječkih sudaca.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na ulasku u Vladu danas nije želio komentirati informaciju da je uhićen njegov vozač jer je bivšem MUP-ovu informatičaru Franji Vargi dojavio da je pod mjerama policije.

– Nemam što komentirati. Čuo sam da je uhićen jedan od vozača koji rade u Ministarstvu poljoprivrede, a vozi, između ostalih, i mene. Svaka čast MUP-u i DORH-u, očekujem da će apsolutno svi koji su u ovoj aferi imali prste biti procesuirani i na pravi način kažnjeni – kazao je Tolušić.

I ministar uprave i politički tajnik Lovro Kuščević kratko je kazao kako je o cijeloj SMS aferi koja se veže i uz neke HDZ-ovce čitao u medijima.

– USKOK je pokrenuo istragu i dok ona ne završi, ne bi bilo dobro komentirati – rekao je Kuščević. S obzirom na to da se priča veže uz Milijana Brkića, upitan je ima li problema između Plenkovića i Brkića.

– Nisam osjetio da postoje određeni problemi dublje prirode. Mislim da oni funkcioniraju kako funkcioniraju predsjednik i njegov zamjenik – kazao je Kuščević. Upitan da objasni prijašnju izjavu "da nitko ne smije štetiti stranci", Kuščević je rekao da je njemu bitno da se bilo kakve kriminalne stvari ne događaju uz blagoslov vrha stranke odnosno bilo koga u stranci.

Na komentar kako Branimir Glavaš optužuje Brkića da on stoji iza prosvjeda u Vukovaru, Kuščević odgovara:

– Gospodin Brkić jasno je rekao da svi suosjećamo sa žrtvom Vukovara, da je potrebno procesuirati ratne zločine, ali da se to ne rješava prosvjedima nego da to rade za to nadležne institucije – kazao je Kuščević.

– Prvi sam put čuo za njega kad se otvorila ova afera, ne znam tko je, niti bih ga prepoznao – odgovorio je HDZ-ovac Branko Bačić na pitanje novinara je li ikad vidio Vargu u stranci.

Rekao je i kako je razgovarao s Gordanom Jandrokovićem i da mu je on rekao kako ''nema pojma'' tko je Varga.

– Jandroković nema nikakve veze s Vargom – odgovorio je Bačić na komentar kako postoje insinuacije da je Varga pri uhićenju tražio da se pozove Jandrokovića, prenosi N1.

Izjavio je i da je maloprije doznao da su Brkić i uhićeni vozač kumovi.

Ključne riječi

Komentara 272

Avatar MK
MK
11:00 26.09.2018.

Ako je Varga haker, onda komunikacija nije „lazirana“! ...Što Vargi nude? Da prizna laziranje (mozda nit novčana kazna) da mu nebi sudili za hakiranje (zatvor)? Za laziranje SMS-ova na papiru ne treba hacker! ...Bi ovo moglo biti spašavanje Plenkovića i Daličke - da hacker prizna da je lazirao komunikaciju - a Brkiću sad podmeču da se distancira od Varge i da ga dobiju u svoju verziju i da glumi kao da je komunikacija „lazna“ a ne „hackirana“?!

RI
rightside
11:47 26.09.2018.

i super bi ovo bilo da ima neki "vazan cilj"))) no pitanje je kad bi netko od gradana slucajno pitao na koji nacine se imenuju ljudi u ravnateljstvu policije,jel to ide redovnim putem ili npr na "savjet" nekog mocnog poduzetnika,,??)))))odgovor na to otvara "pandorinu kutiju")))))))

Avatar @proma-trač
@proma-trač
11:58 26.09.2018.

Ne napadajte nedužne ljude. - pa jeste da je svako svakom nešto dužan ali se zato i vole, dopisuju, opominju ali i varaju. U svakom slučaju jako zanimljivo i uzbudljivo. .. hebeš elektroniku, golubovi su zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije