Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVO NA SMRT 38-godišnjakinja u komi je već 17 godina, a talijanska vlada osporila je odluku suda da Englaro ima pravo na eutanaziju

Talijanska vlada: Elenu Englaro mora se i dalje održavati na životu

06.02.2009.
u 21:25

Roditelji Eluane Englaro ipak nemaju pravo isključiti uređaje koji njihovu kćer održavaju na životu već 17 godina. Talijanska vlada izdala je hitni nalog da se djevojku koja je dobila dozvolu za eutanaziju nastavi hraniti, te da ju se i dalje održava na životu.

Prošle je godine Elenin otac dobio sudski postupak koji odobrava eutanaziju, čemu se usprotivila talijanska vlada desnog centra. Prema novom nalogu talijanske vlade djevojci se ne smije uskraćivati hrana.

Eutanazija je odobrena, tvrde, usprkos protivljenju talijanskog predsjednika, a sam slučaj uzburkao je duhove u Italiji i potaknuo debate širom zemlje.
Tridesetosmogodišnja Elena Englaro u stanju kome je od prometne nesreće 1992. godine, a od 1999. godine njen se otac bori za njeno pravo na smrt, ističući da je to bila njena želja. Elena je, inače, netom prije svoje nesreće izjavila da ne bi željela biti prikopčana na aparate koji bi ju održavali na životu.

U studenom prošle godine talijanski je sud presudio da je Elena željela da ju se ne održava na životu aparatima, te da ju liječnici mogu prestati hraniti. U utorak je Elena premještena u privatnu gerijatrijsku kliniku u Udinama, gdje su joj trebale biti isključene cijevi kroz koje dobiva hranu.

No, Elenina obitelj, koja se nadala da je izborila njeno pravo na smrt nakon 10 godina, danas je doživjela novi šok. Premijer Silvio Berlusconi izjavio je da je potrebna hitna vladina intervencija jer je u petak ujutro "započelo uskraćivanje hrane i vode" Eleni Englaro. Ovime se Berlusconi usprotivio talijanskim sudovima i predsjedniku Georgiu Napolitanu.

Premijer Berlusconi izjavio je da ako predsjednik ustraje u odluci da ne potpiše nalog koji sprječava eutanaziju, bit će sazvana hitna sjednica parlamenta na kojoj će biti donesen novi zakon.

Papa Benedikt XVI nazvao je eutanaziju, nakon odluke da se Eleni Englaro ona odobri, "pogrešnim rješenjem" tragične patnje. (NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije