Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEĆENIK NE IDE U ZATVOR

Žrtva silovanja: Već godinama pijem šaku tableta na dan

zatvor
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
28.09.2017.
u 21:10

Svećenik je u Osijeku osuđen za silovanje 12-godišnjaka 2002. godine. Godina dana zatvora zamijenjena mu je radom za opće dobro

Dječaku je tada bilo dvanaest godina, ministrirao je u jednoj crkvi na području Slavonije i Baranje. Svećeniku su bile 42 godine, a sve se odigravalo u noći između 5. i 6. siječnja 2002. godine kada je svećenik odlučio iskoristiti dječakovu nedovoljnu emocionalnu razvijenost i prethodno stvorenu duhovnu i psihičku ovisnost koju je dječak uspostavio s njim kroz duhovno savjetovanje te ga silovati.

Dočekao ga u bademantilu

– Za to su svi u nadbiskupiji znali, jedan od svećenika je čak to i potvrdio kao svjedok, ali su od bivšeg nadbiskupa Marina Srakića dobili naredbu da o tome šute – potvrdio je silovani mladić u razgovoru s novinarom Nove TV. Svećenik koji se prije petnaest godina upustio u ovaj gnjusni čin nedavno je nepravomoćno osuđen na Općinskom sudu u Osijeku, gdje mu je izrečena kazna od godinu dana zatvora, koji je zamijenjen sa 730 sati rada za opće dobro.

– Kazna je preblaga, naravno da se zbog svega osjećam užasno i da sam razočaran u cijeli sustav. Zbog svega već godinama pijem šaku tableta na dan kako bih koliko-toliko normalno živio. A on će zbog svega toga odraditi nekoliko stotina sati društvenog rada. Još je tužnije jer mi se ni nakon što je presuda donesena nitko iz nadbiskupije nije obratio niti mi se privatno ili javno ispričao – kazuje silovani mladić koji je ono što mu se dogodilo te hladne siječanjske noći institucijama prijavio tek 2013. godine jer je tada, kako govori, postao svjestan što se doista dogodilo.

Prema optužnici te je večeri svećenik dječaka pozvao na prijateljsko druženje, a dočekao ga je u bademantilu. Zajedno su sjeli pogledati utakmicu, za vrijeme koje ga je svećenik nudio pivom, a u jednom trenutku zatražio je od dječaka i da ga izmasira. Kada je dječak otišao u kupaonicu kako bi se pomokrio, svećenik je došao za njim i počeo ga neprikladno dirati, nakon čega ga je odveo u sobu i počeo se “trljati” o njega, a zatim ga i silovao.

Svećenik okrivljavao žrtvu

To nije bilo prvi put da je svećenik dirao dječaka, ali je bilo prvi put da ga je silovao, a nakon te večeri 12-godišnjak se pokušao i ubiti. Optuženi svećenik na sudu je tvrdio kako nije kriv te je naveo kako je u biti dječak bio taj koji je njega proganjao te da ga je jednom i poljubio. Sud je svećenikove navode odbacio kao neistinite, a prema informacijama za koje nismo dobili potvrdu, svećenik se dvije godine nakon događaja navodno ispričao žrtvi.

Komentara 16

Avatar neidemdalje
neidemdalje
23:54 28.09.2017.

Naprijed možemo samo ako se zabrani hdz a religija svrsta u zonu privatnosti i potpuno marginalizira...

Avatar davcro
davcro
22:18 28.09.2017.

Država štiti katoličku crkvu i njezine članove

DU
Deleted user
00:01 29.09.2017.

Katolik sam idem u Crkvu ali ovo osudjivam kao i držanje same Crkve ne samo u ovom slučaju.Tamo su ave ljudi i neznam čemu zataškavanje.Ako je biskup znao i njega procesuirati jer taj ako je jednom to učinio i zaštitili ga opet će to napraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije