Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo

Supruge bivših poljskih predsjednika zajedno protiv potpune zabrane pobačaja

poljska abortus
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.04.2016.
u 12:14

"Primile smo s velikom zabrinutošću ideju o tome da se odustane od kompromisa iz 1993. o zakonu protiv pobačaja", napisale su bivše prve dame u otvorenom pismu čiji je tekst dobila na uvid agencija France Presse.

 Supruge trojice bivših poljskih predsjednika, Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska i Anna Komorowska, danas su u otvorenom pismu osudile prijedlog zakona o potpunoj zabrani pobačaja u Poljskoj.

"Primile smo s velikom zabrinutošću ideju o tome da se odustane od kompromisa iz 1993. o zakonu protiv pobačaja", napisale su bivše prve dame u otvorenom pismu čiji je tekst dobila na uvid agencija France Presse.

Aktualni zakon donesen 1993., koji je jako restriktivan ali se smatra "kompromisom" između crkve i države, dopušta pobačaj u tri slučaja: ako je ugrožen život ili zdravlje majke, ako prenatalni pregled ukazuje na teške malformacije ploda  i ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta.

Organizacije za borbu protiv pobačaja iznijele su parlamentu svoj prijedlog, koji ima potporu Katoličke Crkve i konzervativaca na vlasti, a kojim bi zakon postao još restriktivniji.

Prema njihovom prijedlogu, pobačaj bi bio zabranjen u slučaju silovanja ili malformacije fetusa i jedino bi bio dopušten u slučaju da je ugrožen život majke. U prijedlogu se predviđa maksimalna kazna zatvora u trajanju od pet godina za osobu koja obavi pobačaj, dok važeći zakon predviđa dvije godine. 

"Svaki pobačaj je drama, ali ne možemo povećati dramu žena koje kroz to prolaze prisiljavajući ih da rode dijete začeto silovanjem ili da riskiraju svoj život i zdravlje ili svog djeteta", napisale su supruge bivših predsjednika Lecha Walese, Aleksandera Kwasniewskog i Bronislawa Komorowskog.

One ocjenjuje da bi odustajanje od sadašnjih odredbi zakona predstavljalo zamjenu jednog ekstremnog zakona, koji se trenutačno provodi, još ekstremnijim.

Liberalni zastupnici pozvali su suprugu aktualnog konzervativnog predsjednika Andrzeja Dude da zauzme stajalište o tom pitanju, ali je predsjedništvo priopćilo da se neće miješati u tu raspravu koja je već izazvala prosvjede na ulicama Poljske.

>> Poljska premijerka Szydlo traži pet godina zatvora za abortus

Komentara 3

CR
CROLINDA
13:10 12.04.2016.

mi nismo vlasnici života mi smo samo Božji pomagači Božji instrumenti kao roditelji -samo Stvoritelj je vlasnik života i smrti - onaj koji je stvorio i život i smrt i nas i one koji su nas rodili i one koje smo mi rodili - ako si nekoga začeo ili rodio nisi ga stvorio nisi vlasnik njegov ni njegova života ni smrti - u sretnom to jest ispravnom normalnom moralnom slučaju bez obzira na teškoću I posebnost situacije i okolnosti stvari stoje ovako - žena i muškarac postaju roditelj i razmišljaju kao roditelj i ponašaju se kao roditelj odgovoran Stvoritelju od trenutka kada su saznali da su začeli treću ljudsku jedinku - od tada pa zauvijek su roditelji toj ljudskoj jedinki - a moralno i na svaki način najnelogičnije nešto ikada je kako nerijetko se strastveni zagovaratelji naprimjer prava životinja i žena još strastvenije zalažu za ubijanje djece pobačajem –pa ne moraš ni vjerovati u Boga da bi se logično zapitao kako i kojom logikom i kojim moralom je moguće ikakvo i ičije pravo pretpostaviti pravu djeteta na život na življenje života - jao narodima koji donose takve zakone koji sudjeluju u tome

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
20:19 12.04.2016.

Poljska postaje kalifat. Uskoro ce gayeve bacati sa zgrada, a inovjerci ce morat placat dodatne poreze ili se pokrstiti

Avatar Sunčica
Sunčica
12:24 12.04.2016.

ovi se vraćaju u srednji vijek i dozvoljavaju da im se KC miješa u državne institucije..ugledali se na muslimane koji miješaju religiju i državu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije