Naslovnica Vijesti Svijet

Supruge bivših poljskih predsjednika zajedno protiv potpune zabrane pobačaja

"Primile smo s velikom zabrinutošću ideju o tome da se odustane od kompromisa iz 1993. o zakonu protiv pobačaja", napisale su bivše prve dame u otvorenom pismu čiji je tekst dobila na uvid agencija France Presse.
12. travnja 2016. u 12:14 3 komentara 181 prikaza
poljska abortus
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

 Supruge trojice bivših poljskih predsjednika, Danuta Walesa, Jolanta Kwasniewska i Anna Komorowska, danas su u otvorenom pismu osudile prijedlog zakona o potpunoj zabrani pobačaja u Poljskoj.

"Primile smo s velikom zabrinutošću ideju o tome da se odustane od kompromisa iz 1993. o zakonu protiv pobačaja", napisale su bivše prve dame u otvorenom pismu čiji je tekst dobila na uvid agencija France Presse.

Aktualni zakon donesen 1993., koji je jako restriktivan ali se smatra "kompromisom" između crkve i države, dopušta pobačaj u tri slučaja: ako je ugrožen život ili zdravlje majke, ako prenatalni pregled ukazuje na teške malformacije ploda  i ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta.

mirjana kučer Ženska mreža Hrvatske Demografi: Nismo za zabranu pobačaja, borimo se za prava žena 18.02.2016., Karlovac - Gimnazija Karlovac. DKS_56132749 Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Pismo karlovačkog gimnazijalca Zaštitite nas od ovakvih izjava vjeroučitelja Witold Waszczykowski Witold Waszczykowski Varšava nakon odbijenice Francuske i Njemačke: Weimarski trokut je 'potrošen'

Organizacije za borbu protiv pobačaja iznijele su parlamentu svoj prijedlog, koji ima potporu Katoličke Crkve i konzervativaca na vlasti, a kojim bi zakon postao još restriktivniji.

Prema njihovom prijedlogu, pobačaj bi bio zabranjen u slučaju silovanja ili malformacije fetusa i jedino bi bio dopušten u slučaju da je ugrožen život majke. U prijedlogu se predviđa maksimalna kazna zatvora u trajanju od pet godina za osobu koja obavi pobačaj, dok važeći zakon predviđa dvije godine. 

"Svaki pobačaj je drama, ali ne možemo povećati dramu žena koje kroz to prolaze prisiljavajući ih da rode dijete začeto silovanjem ili da riskiraju svoj život i zdravlje ili svog djeteta", napisale su supruge bivših predsjednika Lecha Walese, Aleksandera Kwasniewskog i Bronislawa Komorowskog.

One ocjenjuje da bi odustajanje od sadašnjih odredbi zakona predstavljalo zamjenu jednog ekstremnog zakona, koji se trenutačno provodi, još ekstremnijim.

Liberalni zastupnici pozvali su suprugu aktualnog konzervativnog predsjednika Andrzeja Dude da zauzme stajalište o tom pitanju, ali je predsjedništvo priopćilo da se neće miješati u tu raspravu koja je već izazvala prosvjede na ulicama Poljske.

>> Poljska premijerka Szydlo traži pet godina zatvora za abortus

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • CROLINDA:

  mi nismo vlasnici života mi smo samo Božji pomagači Božji instrumenti kao roditelji -samo Stvoritelj je vlasnik života i smrti - onaj koji je stvorio i život i smrt i nas i one koji su nas rodili i one koje ... prikaži još! smo mi rodili - ako si nekoga začeo ili rodio nisi ga stvorio nisi vlasnik njegov ni njegova života ni smrti - u sretnom to jest ispravnom normalnom moralnom slučaju bez obzira na teškoću I posebnost situacije i okolnosti stvari stoje ovako - žena i muškarac postaju roditelj i razmišljaju kao roditelj i ponašaju se kao roditelj odgovoran Stvoritelju od trenutka kada su saznali da su začeli treću ljudsku jedinku - od tada pa zauvijek su roditelji toj ljudskoj jedinki - a moralno i na svaki način najnelogičnije nešto ikada je kako nerijetko se strastveni zagovaratelji naprimjer prava životinja i žena još strastvenije zalažu za ubijanje djece pobačajem –pa ne moraš ni vjerovati u Boga da bi se logično zapitao kako i kojom logikom i kojim moralom je moguće ikakvo i ičije pravo pretpostaviti pravu djeteta na život na življenje života - jao narodima koji donose takve zakone koji sudjeluju u tome

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Poljska postaje kalifat. Uskoro ce gayeve bacati sa zgrada, a inovjerci ce morat placat dodatne poreze ili se pokrstiti

 • Avatar Sunčica
  Sunčica:

  ovi se vraćaju u srednji vijek i dozvoljavaju da im se KC miješa u državne institucije..ugledali se na muslimane koji miješaju religiju i državu