Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Witold Waszczykowski

Varšava nakon odbijenice Francuske i Njemačke: Weimarski trokut je 'potrošen'

Witold Waszczykowski
Foto: Reuters/PIXSELL
06.04.2016.
u 12:26

"Trokut je bio važan u vrijeme našeg ulaska u EU" koji se ostvario u svibnju 2004., ocijenio je Waszczykowski, ustvrdivši da bi se Poljska "htjela vratiti toj formuli"

Oblik trilateralne suradnje Francuske, Njemačke i Poljske, takozvani Weimarski trokut, je "potrošen", ocijenio je poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

"Razgovarao sam s njemačkim ministrom (vanjskih poslova Frankom-Walterom) Steinmeierom i s bivšim (francuskim) ministrom Laurentom Fabiusom o obnovi Weimarskog trokuta, ali nisu bili zainteresirani", rekao je poljski ministar vanjskih poslova u razgovoru za dnevni list Gazeta Wyborcza.

"Ta je formula potrošena", rekao je.

"Trokut je bio važan u vrijeme našeg ulaska u EU" koji se ostvario u svibnju 2004., ocijenio je Waszczykowski, ustvrdivši da bi se Poljska "htjela vratiti toj formuli".

Ta platforma za suradnju koju su 1991. u Weimaru, u Njemačkoj, stvorila trojica tadašnjih ministara vanjskih poslova, Francuz Roland Dumas, Nijemac Hans-Dietrich Genscher i Poljak Krzystof Skubiszewski, trebala je naglasiti da te tri zemlje imaju sličnu predodžbu o europskoj budućnosti. Taj neslužbeni forum omogućavao je i da se potakne njemačko-poljska pomirba zahvaljujući francusko-njemačkom iskustvu.

Premda je tijekom svog postojanja nerijetko zapadala u krizu i više puta bila oživljavana, ta je platforma za politički dijalog ipak omogućila organiziranje desetak susreta na vrhu predsjednika triju država, brojne ministarske susrete i programe trilateralne suradnje na polju obrane, znanosti i kulture.

U 2014. ministri Weimarskog trokuta, Roland Fabius, Frank-Walter Steinmeier i Radoslaw Sikorski, posredovali su u veljači u Kijevu u pregovorima za rješavanje krize između predsjednika Viktora Janukoviča i ukrajinske oporbe. Potpisivanjem sporazuma zaustavljeno je nasilje i pokrenuta politička tranzicija nakon bijega ukrajinskog predsjednika u Rusiju.

>> Poljska premijerka Szydlo traži pet godina zatvora za abortus

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije