Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužno vijeće za aferu Agrokor

Sud danas ispituje vještaka Kamala kako bi odlučio o zakonitosti dokaza

Zagreb: Ismet Kamal dolazi na ročište Optužnog vijeća u slučaju "veliki Agrokor"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
04.11.2022.
u 09:04

Todorić i još 14 osoba uhićeni su prije pet godina, a početak eventualnog suđenja još je daleko

Pet godina prošlo je od uhićenja Ivice Todorića i 14 osoba koje su s njim kasnije optužene u aferi Agrokor, teškoj 1,2 milijarde kuna, a optužnica protiv njih još nije postala pravomoćna.

Teško da će se to dogoditi danas za kada je na zagrebačkom Županijskom sudu zakazana sjednica optužnog vijeća. A na toj sjednici trebao bi se pojaviti Ismet Kamal, vještak koji je u ime tvrtke KPMG napravio knjigovodstveno-financijski nalaz, okosnicu cijele optužnice.

Obrani je taj nalaz bio sporan od početka, tvrdili su da ga nije radila centrala, već podružnica KPMG-a, koja je time došla u sukob interesa jer je radila vještačenja i za izvanrednu upravu Agrokora. Stoga još od istrage traže da ga se izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz.

Optužno vijeće jednom ih je odbilo, no obrane su se žalile i Visoki kazneni sud (VKS) dao im je za pravo. Po uputi VKS-a treba se saslušati Kamal, a nakon njegova svjedočenja, sud će odlučiti je li vještačenje zakonit dokaz ili ne. Nezadovoljna strana na tu odluku imat će pravo žalbe, pa će se priča oko pravomoćnosti optužnice vjerojatno prolongirati do kraja iduće godine.

Optužnica je podignuta nakon trogodišnje istrage, koja je počela u listopadu 2017., a u studenom 2021. DORH ju je bio povukao radi dorade i boljeg razjašnjenja stvari. To je učinjeno nakon što ju je uhićena Mirela Alerić Puklin, dotadašnja zamjenica zagrebačke županijske državne odvjetnice i tužiteljica koja je supotpisala optužnicu, zbog sumnji da je Piruški Canjugi, koja je obuhvaćena optužnicama i istragama u slučaj Agrokor, odavala tajne informacije iz istrage.

Službeno pojašnjenje DORH-a za povlačenje optužnice bilo je da se ona treba očistiti od eventualno kontaminiranih dokaza. Čišćenje je trajalo do ovog ljeta, kada je optužnica, bez nekih većih tužiteljskih intervencija, ponovo podignuta. U međuvremenu je istraga protiv Alerić Puklin proširena i na Zlatka Canjugu. 

>> VIDEO Koliko mu se razveselila: Pogledajte susret predsjednice Europske komisije i premijera Plenkovića

Komentara 1

GL
globalsolutions
09:34 04.11.2022.

Tko radi reviziju poslovanja KMPG -a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije