Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVOSTUPANJSKA PRESUDA

Sud BiH oslobodio Fahrudina Radončića optužbi za ometanje pravosuđa

Fahrudin Radončić
Zvonimir Coric/PIXSELL
16.05.2018.
u 15:14

Nepravomoćna oslobađajuća presuda u zamršenu slučaju s istaknutom političkom dimenzijom i velikom pozornošću javnosti izrečena je u vrijeme kada se u Bosni i Hercegovini pripremaju izbori, a Radončić ne krije političke ambicije.

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine u srijedu je oslobodilo medijskog tajkuna i političara Fahrudina Radončića optužbi za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem, a prvostupanjska presuda donesena je za još tri osobe koje su s bile suoptužene u postupku vođenom od 2016. godine.

Nepravomoćna oslobađajuća presuda u zamršenu slučaju s istaknutom političkom dimenzijom i velikom pozornošću javnosti izrečena je u vrijeme kada se u Bosni i Hercegovini pripremaju izbori, a Radončić ne krije političke ambicije. 

Sadašnji zastupnik u Domu naroda parlamenta BiH Radončić se želi osnovno kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nakon što ga je u ranija dva izborna ciklusa pobijedio Bakir Izetbegović.

Radončićeva stranka Savez za bolju budućnost (SBB) formalno je dio vladajuće koalicije na državnoj i na razini Federacije BiH no zapravo se ponaša kao oporba i za loše stanje u zemlji uporno krivi Izetbegovićevu Stranku demokratske akcije (SDA).

Usto što je zastupnik u državnom parlamentu, Radončić je zadržao titulu "konzultanta" u izdavačkoj kući "Avaz" koju je, kako bi izbjegao sukob interesa 2012. godine za 200 milijuna konvertibilnih maraka (100 milijuna eura), prodao bivšoj supruzi Azri od koje se uoči te transakcije razveo.

Radončić je u procesu vođenim pred Sudom BiH bio optužen da je pokušao utjecati na tijek sudskog postupka koji je na Kosovu vođen protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od najopasnijih balkanskih kriminalnih klanova.

Zbog toga je, prema navodima optužnice, pokušao ucjenjivati svjedokinju u procesu protiv Keljmendija kako bi spriječio iznošenje dokaza koji bi njega, Radončića, povezivali s ubojstvom Ramiza Delalića Ćele, kriminalca ubijenog u Sarajevu 2007. godine.

Iznosile su se pretpostavke da je ubojstvo "naručio" upravo Radončić, a Keljmendi je bio izvršitelj. 

U procesu na Kosovu Keljmendi je ranije ove godine osuđen na šest godina zatvora no samo zbog trgovine drogom, a optužbe za sudjelovanje u ubojstvu Delaića odbačene su pa su tako otpale i inkriminacije koje su s cijelim slučajem povezivale Radončića.

Keljmendi je 2012. izbjegao uhićenje koje mu je pripremala policija u BiH u sklopu operacije "Lutka" usmjerene protiv organiziranog kriminala. Da se priprema njegovo uhićenje prije same akcije u kolovozu te godine je objavio upravo "Dnevni avaz" u nepotpisanom tekstu a nakon toga je Keljmendi nestao iz BiH i preko Crne Gore završio na Kosovu. 

Radončić je proveo u zatvoru mjesec dana 2016., zbog povezanosti sa slučajem bivšeg zaposlenika američkog veleposlanstva u BiH Zijada Hadžijahića, a tvrdi da je riječ o "montiranom političkom procesu".

Krivnju je uglavnom prebacivao na SDA i osobe bliske Bakiru Izetbegoviću uključujući neke od tužitelja u Tužiteljstvu BiH i dužnosnike Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije