Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Muž osuđen, a žena žrtva nasilja plaća trošak suda

Rješenje se poziva na Prekršajni zakon koji troškom smatra i “nužne izdatke oštećenika tužitelja te njihovih zastupnika”
06. svibnja 2018. u 08:03 29 komentara 7175 prikaza
Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U zaštitu žena od obiteljskog nasilja kunu se mnogi, no da stvari u praksi nisu tako jednostavne svjedoči odluka koju je nedavno donio Visoki prekršajni sud u Zagrebu. Ženi koja je muža prekršajno gonila za nasilje tijekom brakorazvodne parnice, što je i pravomoćno potvrđeno, sud ne priznaje pravo na naknadu troška postupka. Radi se o relativno niskom iznosu, samo 1500 kuna odvjetničkih troškova jer je postupak završen u jednom ročištu, ali i praksi koja bi drugim ženama mogla poslati poruku da ne tuže nasilnike jer će, čak i ako dokažu da su u pravu, troškove postupka morati snositi same.

Za ubojstvo 11 godina Zašto je ugostitelj bocom izmasakrirao knjigovođu

Pravomoćno kriv za nasilje

Ukratko, žena čiji su podaci poznati redakciji po savjetu odvjetnice pokrenula je prekršajni postupak zbog uznemirujućih SMS-ova koje joj je tijekom mučne brakorazvodne parnice slao bivši muž. On je proglašen krivim, a nasilje je potvrđeno i u drugom stupnju, no tu sud nije priznao trošak ženine odvjetnice pa će ona mužu morati vratiti već naplaćenih 1500 kuna.

– To me je ražalostilo. Da se razumijemo, ja ću trošak platiti, ali želim apelirati na mjerodavne da počnu voditi računa o tome ima li smisla da trošak plaća žrtva nasilja. Ja sam dobro prošla jer se sve završilo na jednom ročištu, ali što je sa ženama čiji postupci traju godinama – kazala nam je začuđena žena. A rješenje koje je potpisala sutkinja Branka Žigante Živković poziva se na Prekršajni zakon, koji troškom smatra i “nužne izdatke oštećenika i oštećenika tužitelja te njihovih zakonskih zastupnika i njihovih opunomoćenika”. Kod priznavanja troška Zakon upućuje na Pravilnik o naknadi troškova u prekršajnom postupku, pri čemu je ovdje primijenjena verzija Pravilnika iz 2003., vjerojatno zato što je postupak započet prije donošenja novog iz 2015. Stari pravilnik pak propisuje da “oštećeniku i oštećeniku podnositelju zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka odnosno njihovim zakonskim zastupnicima ili opunomoćenicima pripada naknada za nužne izdatke”, što obuhvaća putne troškove, dnevnice i izgubljenu plaću odnosno zaradu.

Tko traži naknadu?

Oštećena doista nema pravo na troškove odvjetnice, no što je s troškovima koji se priznaju “zakonskim zastupnicima i opunomoćenicima”? Moraju li oni sami u postupku tražiti trošak, iako je njihov dolazak na sud, po utvrđenoj odvjetničkoj tarifi, već plaćen iz džepa tužiteljice?

Dražen Slavica Slavica traži ispriku 'Već 11 godina sam državni neprijatelj. Zaposlen sam, a ne radim ništa' Zadar: Vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica prošetao gradom nakon oslobađajuće presude Nepravomoćno Dražen Slavica oslobođen krivnje za kornatsku tragediju: 'Nakon 11 godina ja još stojim na mjestu' Bill Cosby Presuda komičaru Bill Cosby proglašen krivim za seksualno zlostavljanje pa galamio na tužitelja
Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Deleted user:

    Kad si previše gl*p da bi studirao što mogu normalni ljudi, upišeš pravo i donosiš presude tipa: prst u anusu je rukovanje. Ubojstvo iz 58 pokušaja vozilom sinkopa, ubojstvo iz viskog društva je nesretna okolnost, napravit će tata novog i ... prikaži još! ovakve. Kad meni netko kaže da je završio pravo ja si pomislim; Jadan, priroda se našalila sa njiim!

  • alf:

    Jeste li uocili nesto u tekstu? Muza je tuzila po nagovoru odvjetnice! Ta ista odvjetnica ju je nagovorila da ga tuzi, spor je dobila a odvjetnica njoj poslala racun. Sada ovo treba biti pouka svima, odvjetnici rade samo za sebe ... prikaži još! i svoj interes, oni ne brinu puno o svojim musterijama.

  • Deleted user:

    Hrvatski zakoni; mijenjaju se i prečesto i prema dinamici mijenjanja ministara i vlada. To i nisu izmjene zakona; to je njihovo prilagođavanje potrebama i planovima trenutno vladajućih. Ova odredba ne bi bila sporna, da sudovi, MUp, Centri za soc. skrb ... prikaži još!rb i td. imaju kratku i jasnu proceduru dostave poziva za ročišta, uviđaje i drugo, te još kraću i jesniju za sankcioniranje onih koji se ne odazivaju, odgađaju, muljaju... Zakoni pogoduju vlastodršcima i dobrim dijelom prijestupnicima svih vrsta. Sinkopa.