Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudski apsurdi

Muž osuđen, a žena žrtva nasilja plaća trošak suda

Ilustracija
Dusko Jaramaz/PIXSELL
06.05.2018.
u 08:03

Rješenje se poziva na Prekršajni zakon koji troškom smatra i “nužne izdatke oštećenika tužitelja te njihovih zastupnika”

U zaštitu žena od obiteljskog nasilja kunu se mnogi, no da stvari u praksi nisu tako jednostavne svjedoči odluka koju je nedavno donio Visoki prekršajni sud u Zagrebu. Ženi koja je muža prekršajno gonila za nasilje tijekom brakorazvodne parnice, što je i pravomoćno potvrđeno, sud ne priznaje pravo na naknadu troška postupka. Radi se o relativno niskom iznosu, samo 1500 kuna odvjetničkih troškova jer je postupak završen u jednom ročištu, ali i praksi koja bi drugim ženama mogla poslati poruku da ne tuže nasilnike jer će, čak i ako dokažu da su u pravu, troškove postupka morati snositi same.

Pravomoćno kriv za nasilje

Ukratko, žena čiji su podaci poznati redakciji po savjetu odvjetnice pokrenula je prekršajni postupak zbog uznemirujućih SMS-ova koje joj je tijekom mučne brakorazvodne parnice slao bivši muž. On je proglašen krivim, a nasilje je potvrđeno i u drugom stupnju, no tu sud nije priznao trošak ženine odvjetnice pa će ona mužu morati vratiti već naplaćenih 1500 kuna.

– To me je ražalostilo. Da se razumijemo, ja ću trošak platiti, ali želim apelirati na mjerodavne da počnu voditi računa o tome ima li smisla da trošak plaća žrtva nasilja. Ja sam dobro prošla jer se sve završilo na jednom ročištu, ali što je sa ženama čiji postupci traju godinama – kazala nam je začuđena žena. A rješenje koje je potpisala sutkinja Branka Žigante Živković poziva se na Prekršajni zakon, koji troškom smatra i “nužne izdatke oštećenika i oštećenika tužitelja te njihovih zakonskih zastupnika i njihovih opunomoćenika”. Kod priznavanja troška Zakon upućuje na Pravilnik o naknadi troškova u prekršajnom postupku, pri čemu je ovdje primijenjena verzija Pravilnika iz 2003., vjerojatno zato što je postupak započet prije donošenja novog iz 2015. Stari pravilnik pak propisuje da “oštećeniku i oštećeniku podnositelju zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka odnosno njihovim zakonskim zastupnicima ili opunomoćenicima pripada naknada za nužne izdatke”, što obuhvaća putne troškove, dnevnice i izgubljenu plaću odnosno zaradu.

Tko traži naknadu?

Oštećena doista nema pravo na troškove odvjetnice, no što je s troškovima koji se priznaju “zakonskim zastupnicima i opunomoćenicima”? Moraju li oni sami u postupku tražiti trošak, iako je njihov dolazak na sud, po utvrđenoj odvjetničkoj tarifi, već plaćen iz džepa tužiteljice?

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
08:35 06.05.2018.

Kad si previše gl*p da bi studirao što mogu normalni ljudi, upišeš pravo i donosiš presude tipa: prst u anusu je rukovanje. Ubojstvo iz 58 pokušaja vozilom sinkopa, ubojstvo iz viskog društva je nesretna okolnost, napravit će tata novog i ovakve. Kad meni netko kaže da je završio pravo ja si pomislim; Jadan, priroda se našalila sa njiim!

AL
alf
09:13 06.05.2018.

Jeste li uocili nesto u tekstu? Muza je tuzila po nagovoru odvjetnice! Ta ista odvjetnica ju je nagovorila da ga tuzi, spor je dobila a odvjetnica njoj poslala racun. Sada ovo treba biti pouka svima, odvjetnici rade samo za sebe i svoj interes, oni ne brinu puno o svojim musterijama.

DU
Deleted user
08:17 06.05.2018.

Hrvatski zakoni; mijenjaju se i prečesto i prema dinamici mijenjanja ministara i vlada. To i nisu izmjene zakona; to je njihovo prilagođavanje potrebama i planovima trenutno vladajućih. Ova odredba ne bi bila sporna, da sudovi, MUp, Centri za soc. skrbrb i td. imaju kratku i jasnu proceduru dostave poziva za ročišta, uviđaje i drugo, te još kraću i jesniju za sankcioniranje onih koji se ne odazivaju, odgađaju, muljaju... Zakoni pogoduju vlastodršcima i dobrim dijelom prijestupnicima svih vrsta. Sinkopa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije