Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPALJEN METEOALARM

Stigla je promjena vremena: Meteorolozi upozoravaju na nekoliko stvari u idućim danima

kiša
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
17.09.2021.
u 07:21

Temperatura zraka danas će se sniziti na vrijednosti ponegdje i 10-tak stupnjeva niže od dosadašnjih, što će biti uglavnom primjerenije dobu godine

Stigla je očekivana promjena vremena koja će, nakon ljetnih temperatura, živu na termometru spustiti i za 10 stupnjeva Celzijevih te će donijeti jesen koja i kalendarski stiže za nekoliko dana.

Kako je objavio DHMZ, ulazimo u promjenljivo razdoblje s kojim lokalno može biti izraženijih pljuskova i grmljavine uz obilniju oborinu, osobito danas. Temperatura zraka će se danas sniziti na vrijednosti ponegdje i 10-tak stupnjeva niže od dosadašnjih, što će biti uglavnom primjerenije dobu godine.

Promjenu vremena donosi frontalni poremećaj koji će se sa sjeverozapada preko Hrvatske premjestiti dalje na istok. Uz visinsku dolinu, intenzitetu oborine pridonijet će i prisustvo mlazne struje. Vlažan i nestabilan zrak nad naše će krajeve doći u jugozapadnoj visinskoj struji, na prednjoj strani spomenute doline, pa kiša ponegdje može biti prljava jer će s oblacima stići i veća količina prašine i pijeska iz Sahare.

Prva epizoda obilnije kiše stiže u petak kada lokalno, osobito na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te u gorju može pasti više od 70 litara kiše po četvornom metru što može prouzročiti bujične, odnosno urbane poplave, priopćio je DHMZ. Iako u subotu i dalje promjenljivo, u nekim će krajevima biti uglavnom suho, najvjerojatnije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok i dalje lokalno jačih pljuskova može biti na sjevernom Jadranu. Sljedeća epizoda s čestom, a mjestimice na zapadu ponovno i obilnijom kišom, očekuje se u nedjelju. S obzirom na relativno visoke temperature i zraka i mora s ovom promjenom vremena moguća je pojava grmljavinskog nevremena s tučom, a ponegdje i pijavica.

Za danas je pak upaljen narančasti meteoalarm za cijeli Jadran zbog obilne kiše koja će pasti i grmljavinskog nevremena. Žuti alarm upaljen je pak za zagrebačku i karlovačku regiju.

VIDEO Vakula analizirao "ekstremno toplo" ljeto pa najavio: I jesen i zima barem malo topliji od prosjeka!

Komentara 6

DU
Deleted user
07:37 17.09.2021.

Strah me je

VE
Ventilator2
09:34 17.09.2021.

Sljedeća dva tjedna su bitna

Avatar Vakserčina
Vakserčina
08:27 17.09.2021.

Užas. Dajte nam još ljeta i suše. Tada su stožerašine po jahtama pa nema korone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije