Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radionica sa Željkom

Spravljali tofu i seitan, sijali dinkel, izrađivali kompost...

mavrovic
Marko Jurinec/PIxsell
14.03.2012.
u 12:36

Radionica je dio projekta “Upotreba lokalnih resursa za razvoj socijalnog poduzetništva – SOCPOD“

Tofu je sir od soje, koji je veliki izvor proteina, a soja ima više proteina nego bilo koje meso. Iz kilograma soje može se dobiti između pet i sedam litara mlijeka ili kilogram tofua. Jedan hektar soje može dati više mlijeka nego krava koja se hrani na tom hektaru.

S tim je podacima bivši boksač i začetnik ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj Željko Mavrović upoznao polaznike radionice izrade tofua u Varaždinu. Radionica je samo dio projekta “Upotreba lokalnih resursa za razvoj socijalnog poduzetništva – SOCPOD“ koji Tehnološki park Varaždin provodi s Mozaikom – društvom za socijalnu uključenost, Zelenim prstom – zavodom za zdravo okolje Černelavci, Pomurskom gospodarskom zbornicom, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i udrugom Pet+. Projekt je izabran u okviru operativnog programa IPA Slovenija – Hrvatska 2007.-2013. i dodijeljeno mu je 376.072 eura. Cilj je projekta doprinijeti većoj socijalnoj uključenosti osjetljivih društvenih skupina, poput dugotrajno nezaposlenih osoba, osoba s invaliditetom, bivših ovisnika i slično, kroz njihovo zapošljavanje u razvojno perspektivnim djelatnostima, kao što su ekološka poljoprivreda, prerada bilja, prehrambena industrija, ekoturizam i zaštita okoliša. S tom svrhom organiziraju se edukacije iz ekološke poljoprivrede i proizvodnje.

– Mnogo sam doznala o ekološkoj poljoprivredi, Željko sve objašnjava na jednostavan način, prenoseći nam svoja iskustva. Imamo zemlju i u ekološkoj poljoprivredi se baš vidim, to me privlači – kazala je polaznica radionice Vesna Grčić iz Varaždina.

Osim tofua, polaznici su sami spravljali seitan (pšenično meso), sijali pšenicu, dinkel i raž, izrađivali kompost... U planu je i posjet imanju Bernardice Nade Šinko, predsjednice varaždinske Udruge za promicanje ekološke poljoprivrede Arka.

– U projekt smo se uključili po pozivu Željka Mavrovića i Tehnološkog parka. Želimo ljudima podići samopouzdanje, da stvaraju vlastite mogućnosti i da u svom vrtu ili na svom imanju proizvode hranu na ekološki način za svoje potrebe, a možda i šire. Upućujemo ih i na promjenu načina života i prehrane, koja je vrlo važna u ovom stresnom vremenu u kojem živimo – rekla je B. Nada Šinko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije