Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Spas kod samoizolacije: Do svježeg povrća, voća i mesa preko digitalnih tržnica

Čelnik HPK Mladen Jakopović ističe kako rade i na umrežavanju OPG-a i kupaca putem Žutog klika HP-a. Naručena i plaćena roba besplatnom bi dostavom putovala do praga korisnika.
26. ožujka 2020. u 23:35 9 komentara 9845 prikaza
Foto: Pixsell

Mala tjedna košarica 120 kuna, velika 220, s besplatnom dostavom u krugu od pet kilometara od jarunske tržnice, samo je jedan od oglasa snalažljivijih OPG-ovaca koji su se nakon zatvaranja tržnica za koje je procijenjeno da bi mogle biti žarišta zaraze koronavirusom brzo organizirali preko internetskih portala i društvenih mreža.

Lijepa gesta Doniranje hrane, razgovor na mobitel: Kako možete pomoći drugima u samoizolaciji

Velik interes OPG-ova

S prestankom rada tržnica u problemu se, naime, našlo oko 10.000 obiteljskih gospodarstava, od kojih je, procjenjuje se, samo na zagrebačkim tržnicama prodavalo njih 1500. Blitva, salata, luk, krumpir, mrkva…, a uskoro i mladi luk certificiranih proizvođača s tržnice Osijek gotovo su preko noći krenuli s dostavom putem stranica eceker. hr i naruci2go.com.

Solidarna Eko grupa Osijek svakog će petka dostavljati robu na kućni prag naručitelja prijavljenih na novu platformu Ekotrznica.hr, a i putem online tržnice Vukovarsko-srijemske županije moguće je kupiti voće, povrće, meso, mesne prerađevine, sireve, vino… I Vrgorac je otvorio svoju digitalnu tržnicu s više od 450 OPG-ova KupujDomace.hr, Zagreb Zdravo za gotovo, u Rijeci su to grupe Zeleni Kastav i Primorsko-goranska kašetica, a na Facebooku Od grunta do stola, Croland. hr… Na sesvetskoj Burzi hrane, koja spaja proizvođače i kupce, njih više od 11 tisuća, u posljednja tri-četiri dana znatno je porastao broj OPGova koji se oglašavaju, najmanje 20 novih korisnika dnevno, kaže nam Martina Kaurić.

večera za pet Poznati ugostitelj razočarao goste: Premasna hrana i neobičan izbor jela za Imotsku krajinu

– Moram priznati, Facebook nam je pomogao da svoju robu možemo prodati čak i kad tržnica nije otvorena – kaže Ivana Huzjak, čija obitelj ima OPG u naselju Bapča. I prije zatvaranja, na tržnicama je prodaja pala drastično, a robe je bilo na pretek. Zajedno s bratom, Ivana je počela ponudu oglašavati u FB grupama, a poziva je već sad toliko da se jedva uspiju javiti na telefon. Robu dostavljaju utorkom i petkom, a zbog velike potražnje ograničili su se samo na područje Velike Gorice, gdje je većina njihovih stalnih kupaca, a dostave su utorkom i petkom. Minimalna narudžba je 50 kuna.

– Kupujte robu od naših seljaka i podržite ih. Svježe ubrano dobit ćete na kućni prag, ima li što ljepše – poziva i administratorica FB grupe Hrani se lokalno – Brodsko-posavska Martina Lucić, a na FB-u je i Štefica Brozović, koja inače već godinama posluje na zagrebačkom Dolcu. Čudno joj je sve to i novo. Poput mnogih starijih ljudi, nije upoznata s društvenim mrežama i kako funkcioniraju, no kad je nužda u pitanju…

Dostava ISKUSTVO HRVATSKIH DOSTAVLJAČA Od dostavljača hrane prometnuli se u dobavljače tampona i riže

– Već sam razmišljala i o doniranju salate u pučke kuhinje da ne propadne, a onda su me djeca nagovorila da pokušam preko FB-a – kazala je te dodala da prodaje i ispod cijene. Kilogram matovilca na placu bi koštao 70-100 kuna, a sada je 50. Problema s propusnicama za slobodno kretanje izvan mjesta prebivališta i dostavu vlasnici OPG-a nemaju jer si ih, zapravo, mogu izdati sami.

Umrežavanje kupaca

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavljuje natječaj isključivo za male OPG-ove, mikro i male poduzetnike od jednog do 10 zaposlenih, kojima broj radnika nije pao na manje od 80% u odnosu na prošlu godinu – 52,5 milijuna kuna pomoći najpogođenijima u biljnoj i stočarskoj proizvodnji.

Ilustracija 'KUPUJ DOMAĆE' Vrgorac aktivirao digitalnu tržnicu povezujući kupce s proizvođačima hrane

– U dnevnoj smo komunikaciji zbog operativnih problema oko plasmana roba, u kontaktu s trgovačkim lancima da pokušaju što više robe preuzeti od malih domaćih proizvođača, a radimo i na nacionalnoj platformi koja bi poljoprivrednicima trebala biti dostupna od kraja idućeg tjedna. Omogućit ćemo im jednostavno oglašavanje i trgovanje svojim proizvodima, ostvarivanje prihoda za život, a pozvani su i trgovački lanci i distributeri da nam se pridruže – rekla je ministrica. 

Čelnik HPK Mladen Jakopović dodaje kako oni rade i na umrežavanju OPG-a i kupaca putem Žutog klika Hrvatske pošte. Naručena i plaćena roba besplatnom bi dostavom HP expressa putovala od praga proizvođača do praga korisnika, bilo gdje u RH u roku 24 sata. Jedino što se može očekivati da će roba naručena od više proizvođača stizati u više paketa kako bi sigurnost bila na nivou i proizvodi se ne bi miješali. Oko 70-ak OPG-a dosad se snašlo i sa slatinskom Marinadom koja u svojim otkupnim stanicama preuzima njihovu robu i plasira prema Konzumu.

Marin Medak Marin Medak: 'Vaučere za dostavu hrane moglo bi trebati više od milijun ljudi'

Matija Brlošić, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, kaže kako je kriza s koronavirusom samo produbila kroničnu hrvatsku boljku nedostatnosti kad je riječ o hrani.

– Zdravlje je najbitnije, ali je nakon njega najbitnija hrana. I to ona koju sami proizvodimo! Pedesetak milijuna nije dovoljno, poljoprivrednicima hitno treba isplatiti potpore u cijelosti – napominje on.  

 

I Ministarstvo poljoprivrede izdaje propusnice poljoprivrednicima

Proizvođačima koji imaju poljoprivredne površine, objekte za poljoprivrednu proizvodnju, preradu i skladištenje propusnice će izdavati i službenici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Dopusnice će se izdavati posjednicima domaćih životinja smještenima izvan mjesta prebivališta posjednika, proizvođačima koji na poljima trebaju obaviti agrotehničke mjere, pčelarima, onima koji dostavljaju proizvode do krajnjih potrošača te onima koji nabavljaju repromaterijal. Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/ propusnice.

 

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Suverena država treba biti u stanju sama se prehraniti.

 • Krotila*:

  Pokrenuti domaću proizvodnju

 • stefj:

  Ajde, dajte malo živosti. Vlada je zabranila rad, mjere pomoći gospodarstvu su manje korisne od svete vodice, ako ne želite zatvoriti posao, trgnite se i počnite s on-line prodajom... To je jedini način za doskočiti ovoj nemogućoj situaciji. Poreze i ... prikaži još! sva davanja morat ćete platiti, izbor je jednostavan: ili zatvoriti ili pokušati prodati preko Interneta...