Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zamijenila ga marina ružić

Smijenjen stečajni upravitelj Uljanika Damir Majstorović

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
06.09.2019.
u 12:35

Obrazlažući taj prijedlog, istaknula je da "smjernice za izradu stečajnog plana, koje je podnio Majstorović, ne pružaju temelje za donošenje tako važne odluke"

Neočekivani obrat dogodio se na izvještajnom ročištu Uljanika d.d. u petak u Pazinu, na kojem je umjesto odluke o izradi stečajnog plana ili likvidaciji tvrtke, država kao većinski vjerovnik s gotovo tri milijarde kuna odnosno 70 posto ukupnih potraživanja, zatražila imenovanje nove stečajne upraviteljice.  

Zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Puli Nevenka Kovčalija, kao predstavnica države, odnosno najvećeg vjerovnika Uljanika d.d., na samom početku izvještajnog ročišta zatražila je razrješenje dosadašnjeg stečajnog upravitelja Damira Majstorovića te imenovanje Marine Ružić iz Rijeke novom stečajnom upraviteljicom. Obrazlažući taj prijedlog, istaknula je da "smjernice za izradu stečajnog plana, koje je podnio Majstorović, ne pružaju temelje za donošenje tako važne odluke".

Taj je prijedlog prihvaćen na glasovanju vjerovnika s 82,3 posto, dok je 14,8 posto bilo suzdržano, a 2,9 posto protiv takve odluke te je stoga sudsko ročište odgođeno.

"Mi u ovom postupku zastupamo Republiku Hrvatsku i štitimo njezine imovinsko-pravne interese. Stoga smo, sukladno odredbama stečajnog zakona, predložili da skupština vjerovnika odluči o imenovanju drugog stečajnog upravitelja. To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći, nisam ovlaštena davati druge izjave, a daljnje odluke donijet će sud i skupština vjerovnika", izjavila je novinarima Nevenka Kovčalija.

Dodala je kako postoje odredbe kako se postupa u ovoj situaciji. "To su vrlo kratki rokovi, vjerujem da će sud vrlo brzo i efikasno postupati, neki rokovi su čak od tri dana. Stoga u ovom slučaju nije nastupila ni za jednog vjerovnika nikakva štetna posljedica te smatram da sukladno načelu svrhovitosti i efikasnosti ovaj prijedlog neće nijednom vjerovniku nanijeti nikakvu štetu", poručila je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva u Puli.   

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac bio je vidno ogorčen takvom odlukom, ustvrdivši kako već godinu dana govori da 3. maj treba spasiti, ali ne na štetu Uljanika.

"S pravne strane ovo što se danas dogodilo je uredno, no pokazalo se istinitim ono što već dugo govorim, a to je da Vlada Istrijane smatra građanima drugog reda. Ne znam bih li sada vrištao, plakao, smijao se... Nisu trebali čekati izvještajno ročište i gubiti za nas dragocjeno vrijeme. Nama je svaki dan dragocjen. Na kraju će reći da smo mi krivi što je došlo do likvidacije. Mi ćemo se i dalje boriti, ali su nam nakon današnje odluke šanse smanjene", izjavio je Cerovac.

Dodao je da je nova stečajna upraviteljica sada "dovedena u neugodnu situaciju te kako ne bih bio u njezinoj koži jer joj neće biti lak posao.

Član sindikata Samir Hadžić ustvrdio je kako su razlozi takve odluke političke naravi te kako je država odlučila Uljanik gurnuti bez milosti u likvidaciju.

"Gradnja 514 u vlasništvu je Uljanika i ona je očito najveća zapreka u cijeloj toj priči. Nemojmo si lagati, nemojmo politizirati, do jučer je sve bilo u redu, danas se nešto promijenilo. Do sada smo to već bezbroj puta doživjeli. U ovoj državi ništa se ne može riješiti ako nisi politički potkovan. Mi ćemo se i dalje boriti jer nemamo što izgubiti", naglasio je Hadžić. 

 

Komentara 5

KO
korektor1619
22:36 06.09.2019.

Trebali su za stečajnog upravitelja staviti Miletića ili jakovčića čija mafija je opljačkala i i uništila Uljanik da završe svoj kriminalni posao

DU
Deleted user
12:44 06.09.2019.

Osim uprave koja je uništila Uljanik, zadnji čavao u lijes zadali su upravo Cerovčevi i Hadžićevi ljudi koji su u trenutku kada je potpisivanje sa stranim naručiteljima bilo pred realizacijom i spas se nazirao, odlučili na višemjesečni štrajk. Cerovac nervozan?? A svo je vrijeme grintao i optuživao vladu da ne da novce, i to nakon što je vlada uplatila 4,5 milijardi kuna za njihove malverzacije, za dugove i za brodove kojih nema.

Avatar opara1
opara1
13:42 06.09.2019.

Sve če to IDS osnažiti ,, ima se snage.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije