Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNO ZAŠTITNO SREDSTVO

Sisačka bolnica dobila vrijednu donaciju - Aerosol box

Sisak: Donacija AEROSOL-BOX-a sisačkoj Općoj bolnici
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/6
06.04.2020.
u 13:46

Proteklih dana i tjedana sisačka bolnica dobila je mnoge donacije među kojima je zadnja ona od 50.000 kuna sisačkih obrtnika za nabavu respiratora.

Zahvaljujući donaciji sisačkog obrtnika Pere Grgića, Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje sisačke Opće bolnice dobio je prvi Aerosol-box, u vrijeme epidemije COVID-19 virusa vrlo važno zaštitno sredstvo pri intubaciji.

Riječ je o kutiji od pleksiglasa, kojom se zaštićuje pacijent pri intubaciji, odnosno spajanju na respirator, što je prema riječima anesteziologa, jedan od najrizičnijih trenutaka. Kutija je dizajnirane tako da pokrije pacijentovu glavu, a sadrži dva kružna otvora kroz koja prolaze ruke liječnika pri zahvatu.  

- Ova oprema će nam biti jako korisna i značajna prilikom izvođenja intubacije i drugih manipulacija oko dišnih puteva, pri čemu se oslobađaju aerosoli koji su u našem poslu najopasniji. Zahvalila bih i arhitektu Rikardu Blažičku koji nam je ljubazno ustupio nacrt i cijeloj ekipi Kliničke bolnice Merkur koja je prva došla do BOX-a i krenuli smo s njima u izradu. Virus nije nešto s čim mi ne možemo izaći na kraj jeri smo educirani za rješavanje krize, ali moramo se zaštititi jer ovo je sasvim druga situacija u odnosnu na naš uobičajeni posao – rekla je doktorica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u sisačkoj bolnici  Gordana Živanović-Posilović, istaknuvši kako je jedan od najrizičnijih trenutaka u liječenju postupak intubacije i spajanja na respirator, a AEROSOL-BOX je izuzetno koristan u smanjenju opasnosti širenja kontaminiranog aerosola u prostor.

- Do sada smo imali suspektnih bolesnika koje smo morali intubirati uz sve mjere opreza, znači kompletno oblačenje, i učinili smo to uz svu opremu i po svim pravilima struke, no srećom su je kasnije testiranjem utvrđeno da su ti bolesnici bili negativni na koronavirus-  dodala je Živanović-Posilović.

Kako je prilikom primopredaje donacije rekao ravnatelj sisačke Opće bolnice, dr. Tomislav Dujmenović, medicinski su se djelatnici u borbi protiv pandemije uzrokovane koronavirusom prisiljeni služiti svom mogućom zaštitnom opremom kako bi osigurali najkvalitetniju skrb za pacijente, ali i vlastitu zaštitu.

Tako su uz zaštitnu opremu, koju je osiguralo Ministarstvo zdravstva i Krizni stožer RH, dobrodošla uvijek i druga, pa i improvizirana sredstva zaštite. 

Proteklih dana i tjedana sisačka bolnica dobila je mnoge donacije među kojima je zadnja ona od 50.000 kuna sisačkih obrtnika za nabavu respiratora. Trenutačno su od COVID-19 zaražena tri liječnika sisačke bolnice, dok  je u samoizolaciji pet liječnika, 15 medicinskih sestara, jedan fizioterapeut i dva inženjera medicinske radiologije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije