Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Više od 8 tisuća posjetitelja na ovogodišnjem festivalu „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ u Vukovaru

SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ
10.05.2023.
u 10:19

U Vukovaru je od 5. do 7. svibnja održan 5. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“, koji je ove godine okupio rekordan broj posjetitelja – festival je obišlo više od 8 tisuća posjetitelja!

Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” jedinstven je hrvatski festival na kojem se predstavlja zaštićena hrvatska nematerijalna kulturna baština s UNESCO-ve liste, uz najatraktivnije turističke manifestacije i kulturno-turističke atrakcije iz cijele Hrvatske, a u Vukovaru je izrastao u pravu gradsku tradiciju i svakako jednu od najznačajnijih godišnjih manifestacija.

„Dobro odrađene pripreme i organizacija i odabir kvalitetnih programa koji su pokazali raznolikost i bogatstvo hrvatske kulturne baštine i turističke ponude ovogodišnji su festival učinili možda najboljim do sada. Dobra promocija festivala rezultirala je izvrsnom posjećenošću svih programskih sadržaja od kojih se svakako izdvaja konjički spektakl s lipicancima u dvorcu Eltz koji je oduševio brojnu publiku te večernji koncerti koji su napunili središnji trg i ulice Vukovara. Povratne informacije sudionika su iznimno dobre, veliki je interes za sudjelovanje na festivalu u godinama pred nama i mi se veselimo i krećemo u pripreme za 6. festival“, naglasila je direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić nakon zatvaranja ovogodišnjeg festivala.

A u bogatom programu koji je trajao puna tri dana na više gradskih lokacija sudjelovalo je oko 600 izvođača iz svih krajeva Hrvatske. Od KUD-ova i folklornih ansambala, povijesnih postrojbi, uličnih performera, plesnog programa i nastupa mladih glazbenika, pa sve do kreativnih dječjih radionica, eko-etno sajma i sajma cvijeća, festivalski su sadržaji ove godine uistinu ponudili raskošan program za cijelu obitelj.

Festival se održao u okviru programa kojim se obilježio Dan Grada Vukovara 3. svibnja, a započeo je 5. svibnja svečanim otvorenjem na Trgu Republike Hrvatske. Festival je otvorio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, a tijekom svečanog otvorenja, uzvanicima i sudionicima uručena su i posebna priznanja za izniman doprinos očuvanju hrvatske kulturne baštine. Priznanja su dodijeljena Viteškom alkarskom društvu Sinj, Gradu Dubrovniku, Gradu Vinkovcima, Mažoretkinjama grada Vukovara i Župi Sv. Filipa i Jakova, a dobitnici ovog posebnog priznanja su, između ostalih, TZ grada Sinja, TZ grada Vrbovca, TZ grada Đakova, TZ grada Varaždina i drugi uzvanici i sudionici koji su tijekom godina dali svoj izniman doprinos ovom festivalu, ali i promicanju hrvatske baštine i tradicije. Gradonačelnik Penava priznanje je uručio i Gibonniju, koji je ove godine bio počasni ambasador festivala, a Gibonni je te večeri održao i veličanstven koncert na glavnoj festivalskoj pozornici, na Trgu Republike Hrvatske.

U subotu, 6. svibnja, drugi dan festivala protekao je u znaku lipicanaca i konjičke predstave „Ples baroknih konja dvorca Eltz“ koja je izvedena u perivoju dvorca Eltz. U raskošnom konjičkom povijesnom spektaklu sudjelovali su lipicanci i sokolari, predstavljajući dva nematerijalna dobra s UNESCO-ovog popisa - uzgoj lipicanaca i umijeće sokolarenja. Večer je završena sjajnim koncertom Klape Šufit koja je u Vukovaru nastupila u sklopu svoje slavljeničke turneje kojom obilježava 30. godina djelovanja.

Treći festivalski dan, 7. svibnja, uz koncert duhovne glazbe koji je u sklopu svete mise u Župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova održao glazbeni sastav “Afterlife”, obilježili su atraktivni nastupi KUD-ova i plesnih skupina. Festival je sinoć zatvoren velikim koncertom popularnog Giuliana i Diktatora, koji su na glavni gradski trg privukli brojnu oduševljenu publiku.

„Program ovogodišnjeg, jubilarnog festivala bio je uistinu bogatiji nego ikad prije, a ovim se putem želim iskreno zahvaliti svim sudionicima programa koji su zajedno s nama kreirali sadržaje koji su Vukovar tijekom puna tri dana pretvorili u središte Hrvatske“, zaključio je Aleksandar Kovačević, producent festivala i autor koncepta “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”.

Festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” održao se u organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara i agencije Organizatori bez granica, a održavanje svih programa koji su za posjetioce bili besplatni omogućio je Grad Vukovar.

Koncert Gibonnija dodatno je podržala Coca Cola, dok je poseban partner svih glazbenih sadržaja festivala bio HDS ZAMP.

U iščekivanju 6. izdanja festivala u 2024. godini, koji će zasigurno ponovno ponuditi sjajne i još kvalitetnije sadržaje, važno je naglasiti i činjenicu da je vukovarski festival “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” već prepoznat kao jedan od najboljih festivala u Europi i dobitnik Effe Label, a također je i dobitnik značajne turističke nagrade Simply the best.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije