Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO UBLAŽITI BOL

Ulovio najotrovniju ribu u Jadranu: 'Kad me ubola, htio sam si prst odrezati koliko me boljelo'

Riba pauk
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
23.10.2023.
u 11:18

Zbog mogućnosti uboda na otrovne bodlje, živog pauka nikada ne treba prihvaćati golom rukom. No, mnogi to ne znaju

Riba pauk najotrovnija je riba u Jadranu, a često može završiti na udicama ili u mrežama ribolovaca, bilo onih rekreativnih ili profesionalnih. Profesionalci već znaju o kakvoj se ribi radi i kako joj moraju pristupiti, no oni malo manje iskusni mogli bi loše proći ako ih pauk ubode. 

Ribolovac koji se na TikToku naziva Morski Vlaj objavio kako je ulovio najotrovniju ribu u Jadranu, no on ju je sigurno znao skinuti s udice da ga ne ubode.  

@morskivlaj Tagiraj najotrovniju ribu šta vi poznajete 🤣🤣 #fy #morskivlaj #pauk #fishing #danger #foryou #foryoupage #foryourpage #adriatic #croatia #croatiafulloflife #boat #life #fypシ゚viral #sea #viralvideo ♬ original sound - Morski Vlaj

Međutim, te sreće nije bio Slavonac Tomislav koji je inače ribolovac, ali mu je puno poznatija riječna riba s obzirom na to da je odrastao loveći ribu na rijeci Dravi. Kada se prvi put odlučio okušati u morskom ribolovu tijekom obiteljskog odmora na otoku Korčuli, na udicu mu se uhvatio pauk. No, on nije znao da je riječ o otrovnoj ribi čiji ubod nevjerojatno boli pa ju je rukom skidao s udice kako bi je vratio natrag u more. Pauk mu je u tom trenutku pokazao svu moć svoje otrovne bodlje.   

GALERIJA Pogledajte kako izgleda riba pauk čiji ubod može biti vrlo bolan 

Riba pauk
1/7

VEZANI ČLANCI: 

– Dok sam ga skidao s udice, ubo me u kažiprst na desnoj ruci. U tom trenutku me zaboljelo, ali sam ga uspio skinuti i baciti u more. Onda je bol postajala sve jača. Prst me žario kao da sam ga stavio u kipuću vodu, boljelo me toliko da nisam mogao ni o čemu razmišljati. Nisam znao što da radim, bila je to najgora bol koju sam osjetio u životu, došlo mi je da si odrežem prst koliko me boljelo. Sat vremena proživljavao sam agoniju, onda je malo počelo popuštati, ali me i dalje boljelo cijeli dan. Tek kasnije sam doznao da je to pauk i došao mi je još nekoliko puta na udicu, ali tada sam znao da ga ne smijem dirati i kako ga skinuti – ispričao nam je te dodao kako mu je na mjestu uboda ostao ožiljak. 

Inače, u Jadranu žive četiri vrste morskog pauka, a najčešći je pauk bijelac. Naraste do 53 centimetra dužine i 1,9 kilograma težine. Otrovna bodlja mu se nalazi na gornjem dijelu škržnog zaklopca, a otrovne su i prve šipčice prve leđne peraje koje su crno obojene, piše Novi List.

Zbog mogućnosti uboda otrovne bodlje živog pauka nikada ne treba prihvaćati golom rukom. Ako do uboda ipak dođe, prva pomoć sastoji se u neutraliziranju otrova, što se relativno lako može postići uranjanjem ili premazivanjem mjesta uboda s 10 postotnom otopinom amonijaka koja se u prikladnom pakiranju može kupiti u svakoj ljekarni, a nakon čega bol, pa i sve druge posljedice uboda najčešće potpuno nestaju.

Neki pak savjetuju i da se mjesto uboda uroni u vruću vodu koja ne šteti koži, odnosno ne stvara opekline, te da se u takvoj vodi mjesto uboda drži najmanje 30 minuta. Ako bol ne popušta, potrebno je potražiti liječničku pomoć. 

VIDEO Novih je vrsta u Jadranu sve više, stručnjak upozorava: 'Neke imaju vrlo jake otrove'

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zagabria4
13:12 23.10.2023.

Odlično, ako te ubode usred pučine treba samo uzeti 10% otopinu amonijaka koja ti je naravno rpi ruci, samo 50 km dalje u apoteci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije