Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kbc sestre milosrdnice

Sjajan uspjeh naših liječnika: Prvi put u Hrvatskoj izveden zahvat na tumoru robotskom rukom

Foto: KBC Sestre milosrdnice
1/8
24.03.2023.
u 09:53

Odjelu intervencijske radiologije KBCSM-a osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj uspješno su izvedeni zahvati perkutanih ablacija i biopsija tumora na onkološkim pacijentima uz korištenje najnovije tehnologije robotske ruke. 

"Umjetna inteligencija uz asistenciju Micromate robotske ruke postavljene na CT uređaj omogućava da se sonda za toplinsko uništavanje tumora nakon početnog snimanja precizno pozicionira u tijelo. To predstavlja značajnu pomoć za preciznu navigaciju i do najteže dostupnih ili teško vidljivih, malih tumora uz značajno manju količinu zračenja za pacijenta - pojašnjava intervencijski radiolog dr. Luka Novosel. 

Sve navedeno ujedno i ubrzava samu proceduru zahvata. 

Navedeni sustav robotske ruke onkološki odjeli u svijetu koriste unatrag tri godine, a odnedavno i veći onkološki centri u Europi. 

Prepoznat kao centar izvrsnosti u minimalno invazivnom liječenju onkoloških pacijenata u ovom dijelu Europe, Odjelu intervencijske radiologije KBC-a Sestre Milosrdnice osigurana je ova tehnologija kako bi se isprobale sve mogućnosti i prednosti ovog sustava koji se planira u budućnosti koristiti kod većine onkoloških pacijenata, poručuje prof. Davor Vagić, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice. 

Dr. Novosel s timom Zavoda za intervencijsku radiologiju ovim zahvatom nastavlja širiti primjenu perkutane ablacije.  Od studenog 2020. do siječnja 2021. troje pacijenata riješio je lumbalne boli perkutanom bezivertebralnom radiofrekventnom ablacijom, što su bili prvi slučajevi primjene u Hrvatskoj.  

1/8

"Riječ je o energiji strujom, pri čemu se stvara toplina od 80, 90 stupnjeva na krugu od jednog centimetra i tom se toplinom uništi živac. To ne čini štetu pacijentu, a poništi bol. Na taj se način postiže dugotrajno, a potencijalno i stalno rješavanje boli", opisao je tada za Večernji dr. Novosel. 

U svibnju prošle godine izveo je, također prvi put u Hrvatskoj, postupak CT vođene krioablacije (zaleđivanja) tumora bubrega kod dvoje pacijenata s karcinomom bubrega. 

>> VIDEO: Helikopterom Black Hawk prvi put prevezen transplantacijski organ

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar barba_barba
barba_barba
10:28 24.03.2023.

respekt, za mirnu ruku koja robota vodi

PV
prcko.vita
10:01 24.03.2023.

Evo, ima i lijepih vijesti iz Hrvatske zdravstvo. Bravo. Ali treba još više i bolje.

AM
amorphius
11:11 24.03.2023.

lol, kako super ali što ti vrijedi kada u današnje vrijeme moraš čekati godinu dana dok dođeš na red i onda ako imaš peh, sorry pre kasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije