Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sindikalisti pozdravljaju travanjske gospodarske mjere

U inicijativi Glas poduzetnika zadovoljni su ovim paketom mjera koje je predstavio premijer Andrej Plenković
01. travnja 2020. u 19:04 3 komentara 1325 prikaza
Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sindikalisti podržavaju travanjske gospodarske mjere. Mladen Novosel (SSSH) pozdravlja podizanje sufinanciranja plaća na 4000 kuna, ali smatra nužnim da se radnicima koji su kod kuće i ovih dana ne rade to isplaćuje izravno na tekući račun. Za one koje rade, u redu je da im isplaćuje poslodavac.

Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo Hrvatske mjere prednjače u EU Velika analiza Vladinih mjera: Poduzetnici dobili značajnu pomoć

- Ne protivimo se najavljenom oslobođenju od poreznih obveza, ali je presudno da se to doista usmjeri na zadržavanje radnih mjesta – ističe Novosel.

Uz primjedbu da nije dobro što je Vlada pri donošenju mjera zaobišla socijalne partnere, Krešimir Sever također pozdravlja najavljene mjere. Dobrom smatra mjeru odgode kredita, koju bi trebalo i produljiti, kaže, kao i podizanje naknade za plaće.

Zagreb: Premijer Andrej Plenković predstavio novi paket mjera za gospodarstvo PREMIJER PLENKOVIĆ: 'Radnicima plaće od 4.000 kn, većina poduzeća oslobađa se plaćanja poreza'

- Dobro je da je Vlada na sebe preuzela i plaćanje doprinosa, no pritom se ne smije zaboraviti i mirovinske doprinose. Treba voditi računa da poslodavci koji si isplaćuju dobit, dividende ili bonuse nemaju pravo ni na kakve olakšice, pa ni u narednom razdoblju, kad kriza prođe i krene oporavak, a ako do toga dođe, treba hitno mijenjati Zakon o porezu na dobit i tražiti da sve olakšice vrate s kamatama. Ovrhe treba odgoditi te učiniti sve da se sačuvaju radna mjesta i plaće jer samo se s tim može očekivati potrošnja – mišljenja je Sever.

Poduzetnici nisu u cijelosti zadovoljni

U inicijativi Glas poduzetnika zadovoljni su ovim paketom mjera koje je predstavio premijer Andrej Plenković. Jedan od osnivača te inicijative Hrvoje Bujas kaže se radi o novom vladinom iskoraku, ali da ipak poduzetnici nisu u cijelosti zadovoljni. 

Koprivnica: Krizni stožer na otvorenom predstavio najnovije odlučne mjere zbog koronavirusa KOPRIVNICA Pomoć gospodarstvu: Poduzeća, obrti i radnici bez posla oslobođeni plaćanja računa

Usvojen je naš ključni zahtjev -  to je otpis, a ne odgoda plaćanja poreza i doprinosa. Vidjet ćemo još kriterije koji su za to uvedeni, moramo ih proučiti. No očigledno je da oni koji su najviše opterećeni ovom krizom moraju imati otpis - objašnjava Bujas. Dodaje da su nove mjere koje je predstavio Plenković trebale biti dio prvog paketa i da se izgubilo dva tjedna zbog toga, no ističe da je dobro što je Vlada poslušala glas poduzetnika. Bujas pozdravlja i izjavu premijera o solidarnosti i zajedništvu privatnog i javnog sektora, na što su se, veli, već danima pozivali poduzetnici. 

Ipak nema ukidanja parafiskalnih nameta, a ovo je povijesna prilika za to. Naš je zahtjev i da se uvede moratorij na otplatu kredita do godine dana za sve ugrožene građane i tvrtke i to bez kamata u grace periodu. No mjere koje je predstavio Plenković su mjere za zadržavanje radnih mjesta, a ne za poduzetništvo i tvrtke i zato ga podržavam - komentirao je Bujas.

ARHIVA - Srebro u kombinaciji, povijesna olimpijska medalja Ivice Kostelića
TEŠKA ODLUKA
Pavlek u suzama umirovio Antu Kostelića: 'Tako je trenutno najbolje...'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
  • Kvaka:

    Izgleda da novac od poreza ima za sve, bilo bi dobro da svijet krene u deflaciju. cijene i svima plaču 40%.

  • Leone43:

    Zadržao sam sve radnike i makar po cijenu vlastite propasti. Radnici su moj najveći kapital. Hvala Vladi RH na ovim mjerama.

  • lijepa_li si:

    ovaj vrabac je neozbiljan..