Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNA PJESMICA

Šef dječjeg zbora: Ta je pjesma ironična; struka: To je skandal!

spot
Foto: Screenshot
1/5
07.08.2014.
u 22:46

Djevojčicama se šalje poruka da je jedino važno kako izgledaju

Pjesmica “Šminkerica” koju izvodi Dječji plesni zbor “Zagrepčanke i dečki”, koja se danas pojavila na mnogim internetskim stranicama, izazvala je niz reakcija zgroženih građana, od kojih mnogima nije jasno kako roditelji djeci  dopuštaju nastup s takvom pjesmom.

- Poruka te pjesme je skandalozna - prokomentirala je psihologinja prof. dr. Mirjana Nazor dodajući da je pjesmica diskriminirajuća i seksistička jer se djevojčice opet usmjerava da je važno samo kako izgledaju.

- Poručuje im se da je vrhunac njihovih mogućnosti biti uređena, našminkana, lijepo obučena i šupljoglava. Željela bih vjerovati da to nije napisano ozbiljno, već da se netko rugao s čitavim društvom u kojem dominiraju krive vrijednosti - dodaje Nazor.

Osim toga, upozorava da se pjesmom “Šminkerica” krše dječja prava.

 

- Roditelji te djece moraju reagirati, oni su odgovorni i valjda im nije svejedno što njihova djeca pjevaju u tom zboru - kaže prof. Nazor.

Inače, prije pet-šest godina roditelji tadašnjih pjevača u zboru optuživali su po medijima voditelje zbora da za solo-nastup svoje djece moraju platiti 10 tisuća kuna.

Nije kršenje prava

Dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić kaže da se tu ne može govoriti o kršenju nekog konkretnog prava djeteta.

- Tekst pjesme otvara određena pitanja vezana za dob djevojčica koje ga izvode i interpretiraju, u pogledu poruka koje šalje i načina na koji djeca te poruke primaju. Svakako se radi o pitanjima za stručnjake koji se bave razvojnom psihologijom. Međutim, još jednom se vidi kolika je širina mogućih povreda dječjih prava i utjecaja odraslih na to. S tim u vezi je važna i njihova uloga u procjeni mogućih štetnih sadržaja za djecu koji će u budućnosti odrediti njihove izbore - komentira dječja pravobraniteljica.

Voditelj Zbora “Zagrepčanke i dečki” Slavko Olujić tvrdi da su kroz ovu pjesmu željeli upozoriti na “pretjerano dadiljanje” djece koji od roditelja traže da im pišu zadaće.

- Tako djeca postaju nesamostalna i ne izgrađuju radne navike. U zboru smo naučili svu djecu da roditelji ne smiju pisati zadaće umjesto njih, a pjesmom smo upozorili da djeca kojima su to roditelji radili poslije mijenjaju fakultete, gube godinu za godinom, prave probleme obitelji i zajednici. I sve uz ironiju utjehe „šminkerica ja ću biti...“ - objašnjava Olujić naglašavajući da se radi o odgojnoj pjesmi s jasnom porukom - s prvom zadaćom koju vam pišu tata i mama, gradite svoj neuspjeh u životu.

Komentara 22

MY
mycropht
22:58 07.08.2014.

Ta je pjesma ironična? Djeca u toj dobi ne stoje baš najbolje sa ironijom tako da to nije nikakva obrana ovog šupljeg pjesmuljka.

BA
baba44713
23:36 07.08.2014.

Vidim, sezona kiselih krastavaca je u punom jeku...

T1
t111
00:11 08.08.2014.

pjesma je savrsena. savrsena je savrseno pokazuje u kojem smjeru ide danasnje drustvo. i jos me zanima koji su to inteligentni roditelji koji nisu reagirali na ovu pjesmu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije