Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Čak 47 posto Hrvatica smatra da je slabije plaćeno od muškaraca

'poslovna zena, menadzerica. PHOTOS.COM'
Photos.com
14.09.2012.
u 13:38

Broj poslovnih žena koje su doživjele neugodnosti na poslu još je uvijek izrazito velik

Iako je broj žena koje su neugodnosti i nepravednost u poslu osjetile na svojoj koži manji od onih koje to nisu doživjele, taj je broj svejedno izrazito velik, pokazalo je istraživanje koje je časopis Direktor proveo u suradnji s konzultantskom tvrtkom Proago. Tako, primjerice, 47 posto žena tvrdi da su slabije plaćene od muškaraca koji su na istoj poziciji, naspram 53 posto onih koje to ne misle.

Istraživanje je također pokazalo da se velik dio problema zaposlenih žena odnosi na njihovo usklađivanje privatnog i poslovnog života te zasnivanja obitelji. Čak 36 posto njih bilo je u situaciji da mora birati između karijere i obitelji, a povratak s rodiljskog dopusta uglavnom ne donosi sa sobom mogućnost napredovanja. Doduše, i većina muških ispitanika – njih 64 posto – odgovorila je da im privatni život ponekad pati zbog poslovnog. Razlika se ipak javlja kad je riječ o obavljanju kućanskih poslova, gdje žene, nažalost, ipak mogu računati na manju pomoć.

Čak 54 posto ispitanica priznalo je da je na vlastitoj koži osjetilo fenomen "staklenog stropa", odnosno nemogućnost napredovanja dalje od pozicije srednjeg menadžmenta, no taj je postotak među ispitanim muškarcima još veći – 59 posto.

Kao najveće probleme žena u poslovnom svijetu ispitanice navode dominaciju "muške kulture", percepciju žena kao manje sposobnih od muškaraca, teškoće u usklađivanju privatnih i poslovnih obveza, manjak ambicioznosti i oštrine u komunikaciji te odrastanje u patrijarhalnom društvu. Većina odlika koje ispitanici navode kao važne za uspješnu ženu odnosi se na njihovu hrabrost, čvrst stav i snalažljivost te na komunikacijske sposobnosti i dobru organiziranost.

Komentara 4

SQ
squalus
14:12 14.09.2012.

Čak 47%??? A ČAK 53% ne misle tako. Koji ste vi novinari amateri.

TI
tintilinic100
14:27 14.09.2012.

Novinar priča gluposti: "povratak s rodiljskog dopusta uglavnom ne donosi sa sobom mogućnost napredovanja"?????? Naravno, žena dođe sa porodiljnog.. pogotovo kada se vrati nakon 3 godine jer je imala treće dijete.. i odmah šef kaže.. pormaknuće..:) vi ste gospođo zaslužili veću plaću.. jer ste nam rodili 3 djece??? Ako ne znate razmišljati.. bolje da ne pišete ovakve članke. ... radite neki drugi posao.

Avatar Vuglec
Vuglec
14:49 14.09.2012.

Ovo je još jedan u nizu članaka iz feminističkog laboratorija, a to je vidljivo po mahanju nevjerodostojnim tezama. Volio bih vidjeti bilo koju ženu na čelu neke tvrtke koja će drugu ženu koja se vrati sa porodiljnog odmah promaknuti. Opetet su ti nasilni muškarci krivi za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije