Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Građanski odgoj: Neka i dječaci na nastavu dođu u suknjama

Srednje škole na zapadu Francuske, oko Nantesa, u petak 16.5. sudjeluju u prosvjednoj akciji "Što podiže suknje" usmjerenoj protiv spolne diskriminacije.
15. svibnja 2014. u 08:23 21 komentara 1714 prikaza
Školske uniforme
Foto: Thinkstock

Prosvjetari u Francuskoj došli su na neobičnu ideju kako od malih nogu suzbiti seksizam, a što bi se moglo opisati i građanskim odgojem.

Naime, kao oblik prosvjeda protiv spolne diskriminacije, škole na zapadu Francuske potiču i djevojčice i dječake da u petak 16. svibnja na nastavu dođu u suknjama, javlja Huffington Post prenoseći tamošnje medije.

Cjelodnevna akcija nazvana je "Što podiže suknju", a sa ciljem borbe protiv seksizma i mijenjanja stava o jednakosti u društvu.

Inicijativu je podržala i Akademija Nantesa, koja okuplja tamošnje srednje škole, pozivajući i učenike 27 škola na sudjelovanje u akciji nošenjasuknje.

I lani je u Francuskoj održana slična akcija, kad su učitelji nosili suknje, no, za razliku od tadašnjeg prosvjeda, najava sutrašnjega "Dana suknji" donekle je rasrdio protivnike istospolnih brakova, koji traže da se akcija otkaže.

Neki su tako prozvali školske vlasti da su eksplicitno od mladića tražile nošenje suknje, a drugi su išli toliko daleko da su sutrašnji dan usporedili s pobjednicom Eurosonga, transvestitom Conchitom Wurst.

- Akademija Nantesa nije tražila mladiće da dođu u suknjama - oglasili su se iz te obrazovne ustanove i objasnili daje školski odbor pozvao tinejdžere, bilo muške ili ženske, da dobrovoljno sudjeluju u akciji.

>>Muškarci koji otvaraju vrata ženama zapravo su seksisti?!

SUZANA KAČIĆ BARTULOVIĆ
Skandal u splitskoj školi: SDP-ovka pozirala s pištoljem, roditelji zgroženi, reagirao i Fuchs
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • @ploto@:

  Svi vjetrovi dolaze iz iste kuhinje.Ovo je jedan korak na putu prema bespolcu,koji bi neoliberalnim fašistima najbolje odgovarao.Umjesto da sew bave ozbiljnim stvarima,a to je npr. kako toj djeci sutra osigutrati posao jer sje privreda u Francuskoj u velikim problemima,oni ... prikaži još! namežu tricvijalna pitanja ne bi li zapravo zatvorili arsprave oko stvarnih životnih pitanja poput egzistencije.No kvazisocijalisti u Francuskoj i svim drugim državama, gdje su na vlasti,potpuno su izdali socija demokraciju i okrenuli su se potpuno prema neoliberalnom, fašizmu.No stranka Marine Le Penn velikim koracia maršira prema vlasti i oni ćenapraviti reda u Francuskoj.Slično radi i Orban u Mađarskoj.

 • Bombarder:

  Pa koji je k**** tim ljudima...?

 • Avatar Neron
  Neron:

  Kao i obično, zlouporaba borbe protiv spolne diskriminacije u svrhu promoviranja rodne ideologije. Dakako da nije u redu da dječaci "šlataju" djevojčice, ali zato izjednačavati, ili bolje rečeno poništavati spolnost kod djece?!? Različiti smo, različito se oblačimo i tako treba ... prikaži još! biti. Kad kažem "različiti" to samo znači da imamo različite talente i interese koji na jednako važan način sudjeluju u gradnji društva. Dakako da nitko ne može npr. pjevaču iz Austrije odrediti da se ne oblači kao žena ako on to želi, ali svatko može reći da je to bolesno i neprirodno, neprimjereno. Učiti djecu da je to samo izraz "jednakosti između spolova" je na razini Hitlerjugenda ili komunističkih pionira i omladinaca. I vidi slučajnosti, upravo su te dvije krajnosti - krajni neoliberalizam i krajnja ljevica - našle zajednički jezik kad se govori o spolnosti.