Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP-ov cilj je socijalna održivost sustava što bi povećalo mirovine za 300 kn

Na tribini su, uz predsjednika SDP-a Bernardića sudjelovali i politički tajnik stranke Davorko Vidović i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, koja podržava SDP-ov Plan.
25. studenoga 2018. u 14:12 23 komentara 460 prikaza
Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Na tribini ''Dostojanstveno u mirovinu'' SDP i Stranka umirovljenika su u Orahovici predstavili SDP-ov 'Planu za povećanje mirovina', a predsjednik stranke Davor Bernardić rekao je kako je cilj socijalna održivost mirovinskog sustava.

Na tribini su, uz predsjednika SDP-a Bernardića sudjelovali i politički tajnik stranke Davorko Vidović i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, koja podržava SDP-ov Plan.

SDP-ov cilj je socijalna održivost mirovinskog sustava, a za njegovo ostvarivanje važno je realno planirati mirovinske izdatke minimalno na razini prosječnih izdataka u EU, što je za 1 posto više od sadašnjeg udjela mirovina u BDP-u u Hrvatskoj, priopćeno je iz SDP-a.

Forum žena SDP-a Forum žena SDP-a Moramo mijenjati zakone da se žene u Hrvatskoj ne bi osjećale zlostavljane i diskriminirane

Time bi se, smatraju iz SDP-a, omogućio rast prosječnih mirovina odmah za 300,00 kuna, što bi za veliki broj od 500.000 umirovljenika koji se sada nalaze ispod praga siromaštva, značilo ulazak u veću zonu socijalne sigurnosti.

Na tribini je također rečeno kako se SDP-ovim mjerama osigurava da umirovljenik s radnim stažom od 41 godine ima mirovinu barem u visini 75 posto svoje nekadašnje prosječne plaće, da mirovine osjetno rastu i apsolutno i u odnosu na prosječne plaće, da se u ostvarivanju mirovinskih prava u cijelosti izjednače umirovljenici iz sustava generacijske solidarnosti i kombiniranog mirovinskog sustava, te da se starijim sugrađanima koji nisu stekli pravo na mirovinu, osigura minimalna socijalna sigurnost. 

Kolinda Grabar-Kitarović SINČIĆ DRUGI Predsjednica i dalje najpopularnija, ali s manjom potporom, SDP-ovcima draži Sinčić od Bernardića

Kako bi mirovine dodatno rasle, na tribini je navedeni da će "SDP uvesti dodatno treće usklađenje u jednoj godini i to s polovicom stope rasta BDP-a. U slučaju negativnog rasta, mirovine se ne bi smanjivale".  

Sudionici su ocijenili da Vlada RH nije pristupila na odgovoran način problemima u mirovinskom sustavu i da su Vladini prijedlozi 'potpuno neprihvatljivi jer nude duži rad za manje mirovine u nepravednijem sustavu'. 

Bernardić - istospolni parovi moraju dobiti mogućnost za usvajanje djece i udomiteljstvo 

Predsjednik SDP-a Bernardić se u Orahovici osvrnuo i na povlačenje iz procedure Zakona o udomiteljstvu, rekavši da će SDP uvijek biti protiv diskriminacije.

Davor Bernardić Davor Bernardić 'Nećemo podržati poreznu reformu. Štiti bogate, a uzima siromašnima'

 Dodao je kako djeca trebaju biti na prvome mjestu, a da istospolni parovi trebaju imati tretman ravnopravnih članova društva po svim pitanjima, pa tako i kada je riječ o udomljavanju i posvojenju. 

 Predsjednik SDP-a naveo je i kako istospolni parovi moraju također dobiti mogućnost za usvajanje djece. To je naš stav, zaključio je Bernardić. 

Pogledajte i video Milanka Opačić najavila da napušta SDP

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • ronyday:

    Cilj komunjara je gdje su stali sa slučajnim bitangom. Zadužili su zemlju za više od 100 milijrdi i za više od 100 opljačkali otpisom dugova i raznim kriminalnim aferama . Sa takvom tendencijom bi postigli svoj konačni cilj, rušenje Hrvatske, ... prikaži još!e, a sve od straha lustracije.

  • pinkec:

    Na koji način i koje mirovine misliš povisiti? Nikakav rad do sada nisi pokazao, samo pljuješ po Hrvatskoj, a od rada i pameti ništa. Pljuvanje ne će stvoriti uvjete za boljitak života narodu, a i u tome se sporazumjeva i ... prikaži još! i mirovina. Jedino što možda misliš oduzeti braniteljima mirovine, a povećati mirovine partizanskim nasljednicima. Za drugo uopće ne mogu zamisliti da bi tvoja do sada pokazana učinkovitost bila sposobna dati bilo što drugo. Probudi se, već je vrijeme!

  • baegnian1:

    Socijalna održivost bi bila kad bi povećali mirovine 3000 kuna a sebi smanjili plaće 10000 kuna ali svi znamo da je to kod nas neizvedivo.