Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
500.000 umirovljenika

SDP-ov cilj je socijalna održivost sustava što bi povećalo mirovine za 300 kn

Davor Bernardić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
25.11.2018.
u 14:12

Na tribini su, uz predsjednika SDP-a Bernardića sudjelovali i politički tajnik stranke Davorko Vidović i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, koja podržava SDP-ov Plan.

Na tribini ''Dostojanstveno u mirovinu'' SDP i Stranka umirovljenika su u Orahovici predstavili SDP-ov 'Planu za povećanje mirovina', a predsjednik stranke Davor Bernardić rekao je kako je cilj socijalna održivost mirovinskog sustava.

Na tribini su, uz predsjednika SDP-a Bernardića sudjelovali i politički tajnik stranke Davorko Vidović i predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić, koja podržava SDP-ov Plan.

SDP-ov cilj je socijalna održivost mirovinskog sustava, a za njegovo ostvarivanje važno je realno planirati mirovinske izdatke minimalno na razini prosječnih izdataka u EU, što je za 1 posto više od sadašnjeg udjela mirovina u BDP-u u Hrvatskoj, priopćeno je iz SDP-a.

Time bi se, smatraju iz SDP-a, omogućio rast prosječnih mirovina odmah za 300,00 kuna, što bi za veliki broj od 500.000 umirovljenika koji se sada nalaze ispod praga siromaštva, značilo ulazak u veću zonu socijalne sigurnosti.

Na tribini je također rečeno kako se SDP-ovim mjerama osigurava da umirovljenik s radnim stažom od 41 godine ima mirovinu barem u visini 75 posto svoje nekadašnje prosječne plaće, da mirovine osjetno rastu i apsolutno i u odnosu na prosječne plaće, da se u ostvarivanju mirovinskih prava u cijelosti izjednače umirovljenici iz sustava generacijske solidarnosti i kombiniranog mirovinskog sustava, te da se starijim sugrađanima koji nisu stekli pravo na mirovinu, osigura minimalna socijalna sigurnost. 

Kako bi mirovine dodatno rasle, na tribini je navedeni da će "SDP uvesti dodatno treće usklađenje u jednoj godini i to s polovicom stope rasta BDP-a. U slučaju negativnog rasta, mirovine se ne bi smanjivale".  

Sudionici su ocijenili da Vlada RH nije pristupila na odgovoran način problemima u mirovinskom sustavu i da su Vladini prijedlozi 'potpuno neprihvatljivi jer nude duži rad za manje mirovine u nepravednijem sustavu'. 

Bernardić - istospolni parovi moraju dobiti mogućnost za usvajanje djece i udomiteljstvo 

Predsjednik SDP-a Bernardić se u Orahovici osvrnuo i na povlačenje iz procedure Zakona o udomiteljstvu, rekavši da će SDP uvijek biti protiv diskriminacije.

 Dodao je kako djeca trebaju biti na prvome mjestu, a da istospolni parovi trebaju imati tretman ravnopravnih članova društva po svim pitanjima, pa tako i kada je riječ o udomljavanju i posvojenju. 

 Predsjednik SDP-a naveo je i kako istospolni parovi moraju također dobiti mogućnost za usvajanje djece. To je naš stav, zaključio je Bernardić. 

Pogledajte i video Milanka Opačić najavila da napušta SDP

Komentara 23

RO
ronyday
14:22 25.11.2018.

Cilj komunjara je gdje su stali sa slučajnim bitangom. Zadužili su zemlju za više od 100 milijrdi i za više od 100 opljačkali otpisom dugova i raznim kriminalnim aferama . Sa takvom tendencijom bi postigli svoj konačni cilj, rušenje Hrvatske,e, a sve od straha lustracije.

PI
pinkec
16:26 25.11.2018.

Na koji način i koje mirovine misliš povisiti? Nikakav rad do sada nisi pokazao, samo pljuješ po Hrvatskoj, a od rada i pameti ništa. Pljuvanje ne će stvoriti uvjete za boljitak života narodu, a i u tome se sporazumjeva i i mirovina. Jedino što možda misliš oduzeti braniteljima mirovine, a povećati mirovine partizanskim nasljednicima. Za drugo uopće ne mogu zamisliti da bi tvoja do sada pokazana učinkovitost bila sposobna dati bilo što drugo. Probudi se, već je vrijeme!

BA
baegnian1
14:40 25.11.2018.

Socijalna održivost bi bila kad bi povećali mirovine 3000 kuna a sebi smanjili plaće 10000 kuna ali svi znamo da je to kod nas neizvedivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije