Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštre reakcije

SDP: Očekujemo da župan odmah podnese ostavku zbog obiteljskog nasilja

SDP
Petar Glebov/PIXSELL
04.10.2017.
u 12:31

'Država nasilje mora prevenirati, a ako se već dogodilo, spriječiti da se ponovi', poručila je Sabina Glasovac

Očekujemo da požeško-slavonski župan, HDZ-ov Alojz Tomašević odmah podnese ostavku zbog obiteljskog nasilja za kojeg za optužuje supruga, a ako je njemu to problem, pozivamo premijera Andreja Plenkovića da pokaže odlučnost i napravi pritisak na njega da to napravi, poručili su SDP-ovci s konferencije za novinare u Saboru.

SDP-ov Zdravko Ronko (bivši gradonačelnik Požege) kazao je da njegova stranka najoštrije osuđuje obiteljsko nasilje u kojem je nastradala Mara Tomašević, supruga požeško-slavonskog župana te traži njegovu neopozivu ostavku.

- Takvo je ponašanje neprihvatljivo i takvi nasilnici ne smiju egzistirati u javnom prostoru Hrvatske. A požeški javni prostor je pun toga, zahvaljujući vrhu HDZ-a koji je dobro znao, kao i cijela Požega koliko dugo župan provodi nasilje nad suprugom, da bi ga proljetos nagradio kandidaturom za župana. Isto tako Maria Pilona za obiteljsko nasilje nagradio je kandidaturom za dogradonačelnika Požege, a Vedrana Neferovića za mlaćenje novinara nagradio je mjestom zamjenika župana - kaže Ronko te se pita je li to razlog zbog kojeg se prošli tjedan u javnu raspravu pustio, a onda nakon javne kritike i povukao sporni prijedlog Obiteljskog zakona.

- Je li to razlog i zbog kojeg se vrh HDZ-a opire ratifikaciji Istanbulske – zanima Ronka.

Njegova stranačka kolegica Marta Luc Polanc kaže kako je ovaj posljednji slučaj obiteljskog nasilja koji je izašao u javnost samo dokaz da u našoj državi nije dobar zakonodavni ni cijeli sustavni okvir koji bi trebao štititi žrtve obiteljskog nasilja. Upravo zato, podsjeća, je SDP u dnevni red još u ožujku uputio zahtjev za ratifikacijom Istanbulske konvencije, no to do danas nije raspravljeno.

- Vidimo i da se žrtva u očaju obraćala i vrhu HDZ-a, ali pomoći nije bilo. Želimo osuditi i istupe u medijima od neimenovanih izvora koji kažu kako je Tomašević suprugu udario samo jednom te da je ona kasnije viđena u gradu. Nasilje je nasilje i ne može se nikako tolerirati, zato se zalažemo za nulti stupanj tolerancije – tvrdi Luc Polanc. Njena kolegica Sabina Glasovac dodaje kako je jednako nasilje i jedan šamar, kao i 10 ili 100 šamara.

- Država nasilje mora prevenirati, a ako se već dogodilo, spriječiti da se ponovi. Pozdravljamo odluku HDZ-a da odmah raspusti požeško-slavonsku organizaciju, ali postavlja se pitanje zašto nije bilo ranije reakcije na nasilje za koje se očito od prije znalo. Znači li to da se u Hrvatskoj nasilje tolerira od strane HDZ-a i premijera sve dok ne postane javno, jer očito je da u spomenutoj županiji komuniciranje šakama nije iznimka nego pravilo - komentira Glasovac te daje i primjer zamjenika župana koji je tukao novinara, no unatoč tome, naglašava, oni su i dalje na važnim funkcijama.

Osvrće i se na prijedlog Obiteljskog zakona koji je prošli tjedan pušten, pa povučen iz javne rasprave.

- Taj nas prijedlog pokušava vratiti u srednji vijek, u njemu se žene diskriminiraju i po samoj definiciji obitelji. Postavlja se pitanje može li se prema tom prijedlogu nasilje u obitelji bez djece nazvati obiteljskim nasiljem? Čudno se definira i sama medijacija prije razvoda braka prema kojoj se od medijacije izuzima samo žrtva dokazanog obiteljskog zakona - čudi se Glasovac te dodaje da svi znaju koliko u Hrvatskoj traju sudski postupci pa to znači da bi žena koja trpi nasilje morala sudjelovati u medijaciji i na taj način trpjeti dodatno nasilje. Zato, dodaje, povlačenje tog prijedloga zakona nije dovoljno, treba potpuno odustati od njegovih izmjena, a svim ljudima koji su sudjelovali u njegovoj izradi zabraniti pristup izradi bilo kojeg novog propisa u budućnosti.

- Ova vlast očito želi provoditi konzervativnu revoluciju koja će rušiti prava žena i dati degeneričnu definiciju obitelji. Očekujemo ostavku župana – zaključuje Glasovac.

Komentara 23

RE
reborn
13:18 04.10.2017.

SDP ovci (opravdano) drvljem i kamenjem na nasilnika jer je - iz suprotne stranke. Istovremeno blagonaklono gledaju na nasilnika Lalovca u svojim redovima te pokazuju kako je za njih obiteljsko nasilje samo kategorija za skupljanje političkih bodova, ništa više. Naravno, ne propuštaju spomenuti Istambulsku konvenciju - ideološki dokument zasnovan na pseudo-znanosti, te pokazuju kako im je važnija ideologija i razaranje obitelji, a ne zaštita obitelji.

DU
Deleted user
12:49 04.10.2017.

super a nakon toga da se vrati u saborsku klupu kao zlostavljač Lalovac te da ga stranka prigrli kao da nikada ništa nije bilo ....svi ste isti licemjeri i jeftini hoštopleri

U1
ursus_1212
13:38 04.10.2017.

Koja propala stranka, kad je bila afera Lalovac, šutjeli su kao ribe. Koji izmet..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije