Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burno o saboru

Donesen Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira; Jandroković dijelio opomene

Zagreb: Saborski zastupnici izglasali Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.04.2023.
u 13:04

Za one najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, kazne bi se kretale od 700 do 4000 eura. Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne bi iznosile od 300 do 2000 eura.  U iznosima od 200 do 1000 eura, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.

Hrvatski sabor izglasao je izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim se predviđa drastično povećanje kazni za prekršaje, čak do četiri tisuće eura. Tako će se za one najteže prekršaje, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, kao i širenje lažnih vijesti, kretale od 700 do 4000 eura.  Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne bi iznosile od 300 do 2000 eura.  U iznosima od 200 do 1000 eura, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančevanje ili konzumacija opojnih droga na javnom mjestu.

Tijek događaja: 

12:52 - Izglasane su izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, nakon što su se zastupnici vratili sa stanke. Glasovalo ja 127 zastupnika Za je bilo 77 zastupnika, a protiv 50 zastupnika.

12:42 - Zastupnici su otišli na stanku. 

12:38 - "Ponovo omalovažavanje hrvatskih zastupnika i obmanjivanje javnosti", kazala je Selak Raspudić koja je dobila drugu opomenu. "Po pitanju HOS-a se ništa ne mijenja, Zoran Milanović je bacao HOS-ove ploče u smeće, a Petrov je puno puta istaknuo kako bi strogo branio ZDS ", kazao je Hrvoje Zekanović te dobio treću opomenu. 

12:28 - "Pupovac je izašao za govornicu i točno je rekao da se taj Zakon odnosi na 'Za dom spremni. Gospodine Pupovac nisu bili ratovi. Da bi bila jedna kolona, pristali ste na ovakve drastične kazne", kazao je Stipo Mlinarić te zatražio stanku. 

12:26 - "Narod je izašao iz komunizma, ali naše vođe očito nisu. Nisu ga ni osjetili na svojoj koži. Iz prikrajka su gledali", kazala je Ružica Vukovac. 

12:23 - Zatražene su stanke od deset minuta. "Mi moramo vidjeti koje su to slike, simboli, a onda možemo ići raspravljati razumno u korist interesa vladavine prava. Potkopavamo sigurnost i sebe. Nemojte na to pristati", kazao je Sačić.

12:21 - Sačić je govorio da su njega i ostale omalovažavali. "Ajde molim vas držite se Poslovnika, odgovorite u vremenu", kazao je Jandroković Sačiću. Zastupnik Pavliček javio se ponovo te je dobio i treću opomenu. 

12:16 - Javio se Hrvoje Zekanovića koji je pustio izjavu Bože Petrova na mobitelu, pa mu je Jandroković dao opomenu. Mlinarić Litre je kazao Zekanoviću da je zaboravio da je govorio da je Plenković hodajuća sotona. "Beljak je tjerao Ružu Tomašić. Suverenisti i Beljak ruku pod ruku", kazao mu je Zekanović. 

"Idemo u smjeru koji nije u skladu s Poslovnikom", kazao je Jandroković.

"Kolega Sačić izvolite, ne odustajete", kazao je Jandroković kada se javio Sačić.

12:10 - Hrvatski sabor treba glasati o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. No zatražene su stanke. Zastupnik Nino Raspudić kazao je zašto se 40 posto diže kazne za nešto što je u opadanju. Zašto se to donosi po hitnom postupku, što se gura s ovim", kazao je. "Ovo je opasna stvar, uvod u represiju", dodao je. 

12:09 - Nastavljena je sjednica Sabora.

12:00 - "Evo neka hrvatska javnost vidi ovaj kokošinjac. Pogledajte ih", kazao je zastupnik Miro Bulj u trenutku kada su saborski zastupnici u velikom broju došli na sjednicu. Stanka je tri minute, a onda slijedi glasovanje o Zakonu o prekršajima. 

11:32 - Ni iz drugog pokušaja Miro Bulj (Most) nije danas uspio uvjeriti saborsku većinu da prihvati njegov prijedlog o zabrani glifosata, herbicida za suzbijanje korova u poljoprivredi, koji je, tvrdi, štetan i za ljude i prirodu općenito. Znanstvenici su utvrdili da je to strašno štetan kemijski spoj, to je herbicid koji rastvara sve, rekao je Bulj u saborskoj raspravi, podsjetivši da je već jednom, u prošlom mandatu, predložio zabranu glifosata, ali da Hrvatski sabor to nije prihvatio.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ožujku 2015. objavila je da je herbicid glifosat "vjerojatno kancerogen“, da novija istraživanja ukazuju na njegov mogući utjecaj na zdravlje ljudi i životinja i utjecaj na okoliš, navodi Bulj u svom prijedlogu.

Tvrdi i da je zbog svega navedenog Austrija zabranila upotrebu istog kemijskog spoja.

Njegove navode demantira Vladin predstavnik Tugomir Majdak.

Majdak: Ne postoji veza između glifosata i malignih oboljenja

Na temelju iscrpne znanstvene procjene, ne postoji veza između glifosata i malignih oboljenja kod ljudi, kaže Majdak i dodaje kako ni jedna država članica EU nije zabranila uporabu glifosata u poljoprivredi, pa ni Austrija.

I dok oporbeni zastupnici hvale Buljevu inicijativu, vladajući su suzdržani, a Stipan Šašlin (HDZ) proziva ga da skuplja jeftine političke poene.

Video: Svađa u Saboru oko pozdrava: "Za dom spremni!"; Jandroković izbacio Bulja iz sjednice

Na resornom Odboru za poljoprivredu čuli smo da u ovom trenutku gotovo sve europske zemlje koriste glifosat, jer nema adekvatne zamjene za njega, zabranom korištenja naše bi poljoprivrednike doveli u nepovoljan položaj u odnosu na druge, kaže Šašlin.

Taj je pak Odbor, svjestan nedostupnosti alternativnih sredstava za zaštitu bilja, koja bi poljoprivrednicima koji prestanu koristiti glifosat, zajamčila konkurentnost, pozvao resorno ministarstvo da, s ciljem smanjenja korištenja glifosata, pokrene dijalog s Europskom komisijom kako bi se kreirale mjere kojima bi se proizvođačima, koji napuste korištenje glifosata, kompenzirao porast troškova proizvodnje i osigurala njena održivost i konkurentnost.

Donošenju tih izmjena zakona po hitnoj proceduri usprotivila se oporba koja smatra da nema objektivnih razloga da se zakon mijenja u hitnoj proceduri. Zastupnici će glasovati i o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju kojima se ukida 10-postotno smanjenje tih mirovina, a čime je obuhvaćeno oko 96.000 umirovljenika.

Također, glasovati će i o izmjenama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela te o izmjenama i dopunama Zakona o vodama kojima se poboljšava pristup pitkoj vodi za sve stanovnike, a posebno za ranjive i marginalizirane skupine.

10:43 -  Vladin predstavnik nije prihvatio zahtjev Kluba Možemo da se strože kažnjava kockanje na javnom mjestu i reklamiranje kockanja, prodaja alkohola maloljetnicima te zahtjev da se onemogući kažnjavanje osoba koje vrijeđaju političke dužnosnike. Možemo je svoje zahtjeve uobličio u amandmane na izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje bi Sabor danas trebao izglasovati.

Vladin predstavnik Žarko Katić odbio ih je uz obrazloženje da njihov sadržaj nije i sadržaj izmjena koje Vlada predlaže.

Predlaže se samo povećanje iznosa novčanih kazni za prekršaje, naglasio je Katić navodeći i kako je osnovana međuresorna radna skupina za izradu novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zagovarajući amandmane svoga Kluba, Sandra Benčić upozorila je kako je Hrvatska, po nekim pokazateljima, prvak po kockanju u EU i kako taj problem treba ozbiljno shvatiti. Reklame za kladionice su svuda oko nas, od prijevoznih sredstva, do panoa na ulicama, sve je to dostupno maloljetnicima, kazala je.

Možemo traži zabranu reklamiranja bilo koje vrste kockanja i povisivanje kazni do 4000 eura, a kod ponavljanja prekršaja i mjeru zabrane djelatnosti.

Traže i više kazne za prodaju alkohola maloljetnicima sa sadašnjih 20 do 100 eura na 700 do 4000 eura, a kod ponavljanja prekršaj i zabranu obavljanja djelatnosti.

Kazne za prodaju alkohola mlađima od 16 godina, odnosno djeci osnovnih škola, su niske, raširenost alkohola među djecom i mladima u Hrvatskoj je među najvećima u EU, rekla je Benčić.

Možemo se zauzimao i da se onemogući kažnjavanje osoba koje vrijeđaju političke dužnosnike. Benčić ne spori da se treba moći kažnjavati napad na službene osobe, no ističe da političari moraju imati „deblju kožu“.

Vladin predstavnik nije prihvatio ni amandmane koje je Klub Možemo podnio na izmjene Zakona o vodama, tražeći da se iz državnih tijela makne bočice s vodom. Nije u redu da trošimo novce i stvaramo toliko plastike tim više što je voda iz slavine zdrava, rekla je Benčić, čiji Klub zagovara da se besplatna ili voda uz nisku naknadu omogući za goste restorana, kantina i sličnih objekata.

Neprimjerenim da se ministarstvima, ali i u Hrvatskom saboru pije flaširana voda smatrala je i Katarina Peović (RF), no ni njen amandman nije prošao.

Sabor je će glasovati i o Vladinu prijedlogu da razriješi dosadašnjeg predsjednika, zamjenika predsjednika i članove Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) radi isteka mandata te da Tonka Obuljena ponovno, na pet godina, imenuje predsjednikom Vijeća. Za članove vijeća Vlada je predložila Antu Milasa, Nikolu Popovića, Mislava Hebela i Marka Jukića. Prije toga zastupnici će raspraviti dva oporbena prijedloga - Mire Bulja (Most) o zabrani glifosata - sredstva za suzbijanje korova te Anke Mrak Taritaš (Glas) o rezoluciji o klimatskoj i okolišnoj krizi.

Video: Država će pošteno udariti po džepu! Stižu veće kazne za niz prekršaja, neke se penju i do 4000 eura

Komentara 16

OB
Oblivion
11:51 21.04.2023.

Doči će i vrijeme kad će zakonom biti zabranjeno isticati zastavu HDZ-a i vikati ZNA SE

MA
mari4ca
13:14 21.04.2023.

nas će kažnjavati za sitne prekršaje drakonskim kaznama a prave kriminalce neće loviti. tko će odgovarati za predaju 25 mlrd eu deviznih rezervi e europsku centralnu banku ? za detalje krađe vidi blog Ante Samodola bivšeg šefa Hanfe!

PR
propalismoFranjoskroz
12:22 21.04.2023.

Petak je Zetoncici se okupili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije