Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranke složne

Sabor: Što prije raspraviti zahtjev za referendum o ćirilici

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
07.03.2014.
u 11:30

HDZ-ov Ivan Šuker rekao je da se niti jedan problem neće riješiti ako se gura pod tepih

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara došli su jutros u Hrvatski sabor uručiti potpise 54 zastupnika na njihovu inicijativu da se objavi niz registara kao priprema za provedbu lustracije u Hrvatskoj. Predsjednik Stožera Tomislav Josić poručio je da je uvjeren da će Sabor ignorirati ove potpise jednako kao što već mjesecima ignorira 650 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici.

- Smatramo da bi Sabor trebao biti najčasnija institucija, no nismo sigurni da je tako – rekao je Josić te dodao kako su objavu devet registara potpisima poduprla 43 zastupnika iz HDZ-a, sedam iz HDSSB-a te po jedan iz SDP-a, HSU-a, HSS-a i nezavisni. Najavio je da će predstavnici Stožera danas otići pred zgradu HRT-a kako bi izrazili nezadovoljstvo politikom javnog servisa koji, kako je rekao, "cenzurira, opstruira i ne dozvoljava da se objave bilo kakve izjave Stožera.

Odmah na početku sjednice Sabora HDSSB-ov Josip Salapić tražio je stanku kako bi zastupnike podsjetio da je njegova stranka prije šest mjeseci predala prijedlog rasprave o problematici dvojezičnih natpisa u gradu Vukovaru, ali i da se već nekoliko mjeseci ignorira i 650 tisuća prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici. Nakon rasprave sve stranke su se složile da što prije treba raspraviti i prijedlog HDSSB-a i zahtjev za raspisivanje referenduma.

- Želim podsjetiti Hrvatski sabor da je naša dužnost da poštujemo volju hrvatskih građana. Je li zahtjev opravdan ili neopravdan? Neka o tome odlučuje onaj tko treba čuvati Ustav kojeg smo mi donijeli, a to je Ustavni sud RH – rekao je Salapić te dodao da ignorirajući skupljene potpise ne poštuju sve one koji su ih izabrali. Najavio da će u ime kluba HDSSB-a sljedeći tjedan poslati službeno dopis Predsjedništvu Sabora i zatražiti raspravu o ovim točkama, te slanje referendumskog pitanja da pošaljemo na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu.

HDZ-ov Ivan Šuker rekao je da se niti jedan problem neće riješiti ako se gura pod tepih. Podsjetio je na članak 8 Ustava koji kaže da se odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja, razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti dijaloga među njima.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Da li je politička klima, da li međusobni odnos prije svega srpske nacionalne manjine i hrvatskog naroda je došao na tu razinu da se to može napraviti u Vukovaru? To je ključno pitanje i to je ono što je definirano člankom 8. Ustava. Kad vi na silu namećete nešto, kad su rane još otvorene, kad su rane te još itekako bolne, onda se nažalost događa to što se događa, komentirao je Šuker te primijetio da smo se vratili unatrag u odnosu ta dva naroda u gradu heroju Vukovaru.

Predsjednik laburista Dragutin Lesar rekao je da svojim ponašanjem od dana predaje potpisa građana za referendum Sabor vrši opstrukciju ustavnog prava građana na neposrednu demokraciju.

- Smijemo li mi šutjeti, ponašati se neustavno i ne odgovoriti onima koji su stavili svoj potpis na zahtjev za referendum? Pozivam predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da najkasnije u roku od 8 dana sazove sjednicu Odbora i na dnevni red stavi prijedlog za raspisivanje referenduma, a Hrvatski laburisti će predložiti i sada javno predlažu da se to pitanje koje su građani postavili uputi na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu – kazao je Lesar.

Jadranka Kosor rekla je da su potpisi prikupljeni i treba s njima postupiti kao uvijek - provjeriti je li ih skupljeno dovoljno, a ako jeste, tražiti ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda. Ipak je podsjetila da je 1996. godine predsjednik Franjo Tuđman potpisao sve ključne dokumente i o ljudskim pravima, ali i o pravima manjina.

- Ignoriranje potpisa dovelo bi do toga da nakon izvjesnog vremena ponovo imamo veliki problem koji nam apsolutno ne treba. Događaji kojeg smo bili svjedoci 18. studenog prošle godine ne smiju se ponoviti. Nema vukovarske i nevukovarske Hrvatske i ne može se dopustiti da netko tko se zove Bojan Glavašević primjerice ne može otići na Ovčaru, odnosno ne može otići na Memorijalno groblje i tamo položiti cvijet i zapaliti svijeću. To nikako ne smijemo dopustiti, zato moramo reagirati, raspraviti o ovim potpisima i donijeti odluku. Ako su ispunjeni uvjeti raspisati referendum, a ako uvjeti nisu ispunjeni onda se referendum neće održati. Ignoriranje je veliki problem i može dovesti do bujanja i eskalacije nezadovoljstva, a to bi prije svega se obilo o glavu vladajućoj koaliciji – tvrdi Kosor.

HNS-ov Jozo Radoš kaže da je u ovoj situaciji najgore ništa ne učiniti, a Sabor radi upravo to.

- Tu govorim o vladajućoj većini koja ne čini ništa, prolazi vrijeme i ništa ne može sutra biti bolje. Ta odluka o tome kakav će biti referendum i da li će ga biti i koje će biti njegove posljedice ona se u nekom času mora donijeti, tko god da ju bude donosio, a rasprava o prijedlogu klubova zastupnika koja u pravnom i formalnom smislu nije problematična se također mora održati. I jedno i drugo treba učiniti što je moguće prije – kaže Radoš koji je prigovorio što se Ustavni sud već nije sam oglasio o ovoj problematici.

Predstavnik manjina Nedžad Hodžić rekao je da treba primjenjivati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kada je već donesen.

- Ako želimo da se on u Vukovaru ne primjenjuje idemo ga u ovom Parlamentu prvo promijeniti ili donijeti nekakvo drugo rješenje. Ali ovo da mi trebamo u Hrvatskom saboru raspravljati da li ćemo neki od zakona uopće primjenjivati ili nećemo na tom tragu možemo postaviti onda upitnim primjenu bilo kojeg zakona koji ovdje donesemo. Podsjećam, ako bi došlo do referenduma i ako bi se izglasala pedeset postotna kvota, ne bi tad samo srpska manjina nego i neke druge manjine bi ostale bez prava u pojedinim sredinama i u Istri pa i mađarska i slovačka manjina i češka, dakle onda bi to donijelo još niz drugih problema. Ja vas pozivam, ova zemlja ima dovoljno i drugih problema, učinite sve da rješavamo krucijalne probleme a ne da nam prava nacionalnih manjina budu predmet političke borbe – zamolio je Hodžić.

Damir Kajin smatra da bi ovaj referendum bio duboko anticivilizacijski i neustavan kad bi došlo do njega jer nitko nema pravo propitivati prava nacionalnih manjina.

- Ovaj referendum doživljavam permanentno političkom inicijativom koja diskriminira položaj svih manjina i diskvalificira položaj Hrvatske, nemojmo se poigravati slobodama. Udar na manjinu uvijek je udar na većinu, udar na Srbe je udar i na Hrvate – rekao je Kajin te također zatražio da se Sabor obrati Ustavnom sudu.

SDSS-ov Milorad Pupovac rekao je da Sabor treba raspraviti o ovoj inicijativi i dati svoje mišljenje. - A moje mišljenje je da inicijativa koja dolazi u uniformi toliko godina nakon rata, s govorom mržnje i porukama netolerancije, ne može proći. Ne samo u europskoj Hrvatskoj, nego Hrvatskoj koja drži do sebe. Da bude žrtva militarizacije. Da se dopušta da ljudi u uniformama nameću koje će se poruke slati. Pripadnici svih manjina bi ovdje doživjeli ograničavanje svojih prava – poručio je Pupovac.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da je on i prijedlog HDSSB-a, ali i potpise za referendum uputio u saborsku proceduru, no da do danas niti jedan od nadležnih odbora, niti onih koji misle da trebaju raspravljati o tome, nije to stavio na dnevni red. Tu je pogriješio, jer je nakon dva pokušaja HDZ-ovog predsjednika Odbora za ratne veterane Josipa Đakića da raspravljaju o prijedlogu HDSSB-a, SDP donio zaključak da taj odbor ne smije raspravljati o toj točki.

>> Stožer Josipoviću: Očekujemo reakciju oko objave registara

Komentara 11

SE
sestrićna
11:52 07.03.2014.

pa neće partija samu sebe lustrirati :))

K1
krilnik_11
12:05 07.03.2014.

Na ove kukurikavce treba primjeniti plan 1/3,dakle1/3 prosesuirati i zatvoriti,1/3 lustrirati a preostalu trećinu deportirati jer ionako RH ne smatraju svojom državom.

Avatar Nevini Hrvat
Nevini Hrvat
12:47 07.03.2014.

Što prije treba Sabor raspraviti zahtjev za referendum o ćilirici jer moglo bi se dogoditi da uskoro stigne I presuda EU arbitraže oko granice pa če se raspravljati o veselim susjedima Slovencima I njihovom dišpetu kod jedrenja po novom svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije